Megemlékezés Argentínában

Azok, akik őseik szülőföldjétől távol kitartóan őrzik nemzeti hagyományainkat és anyanyelvünket, különösen fontos feladatot vállaltak, kitartásuk és lelkesedésük az anyaországban és a világ többi részén élő magyarság számára is példát mutat és erőt ad. Ékes bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a magyarság egésze számára igenis léteznek közös értékek és érdekek – jelentette ki Gaal Gergely november 2-án Buenos Airesben a Plaza Hungría-n elmondott emlékező beszédében.

Gaal Gergely beszéde:

Tisztelt emlékező magyar közösség!

„Az igazságot, a békét és a megértést mindig csak azok keresik a földön, akiket legyőztek és eltapostak”.

Hölgyeim és uraim!

A Wass Alberttől idézett gondolaton elmélkedve fel kell ismernünk, hogy igazságérzetünk az élet számtalan helyzetében ad eligazítást számunkra. Az igazságérzet az emberi lélek egyik Istentől kapott ajándéka. Nekünk, magyaroknak talán különösen is erőteljes igazságérzetünk fejlődött ki az elmúlt évszázadok során, hiszen számtalan alkalommal voltunk kiszolgáltatva dinasztiák, világbirodalmak, nagyhatalmak, hazug eszmék, népnyúzó kormányok kénye-kedvének.

A magyarság az elmúlt századokban sokszor került olyan helyzetbe, hogy szabadsága védelmében fegyvert ragadott az elnyomó hatalom ellen. A magyarok szabadságharcai azonban soha nem anarchiát és káoszt akartak teremteni. A magyar nép mindig a törvényes rend és igazságosság védelmében, az igazságtalan elnyomás és az idegen erőszak ellen, végső kétségbeesésében választotta a szabadságharc eszközét, akár a világ legerősebb katonai hatalmai ellenében is. Küzdelmeink ezért mindig kivívták a nagyvilág jobb érzésű felének elismerését és tiszteletét.

Sokan vannak ma is, akik igyekeznek a kommunizmus időszakát úgy beállítani, mint egy szükségszerű, a körülménykehez képest elfogadható rendszert, az ötvenhatos szabadságharcot pedig a kommunizmus megreformálására tett kísérletként.

Az igazság azonban az, hogy az ötvenhatos szabadságharc nem reformkísérlet volt, hanem a magyar nép nagyszerű összefogása a mindenhol nyomort és pusztulást hozó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.

A szabadságharc nem volt hiábavaló vérontás, mert a hazájukért életüket adó hősök hitének és bátorságának óriási része volt abban, hogy évtizedekkel később világszerte megbukott a kommunizmus Istent nem ismerő, embert nem tisztelő, kegyetlen rendszere. Olyan eseménye volt történelmünknek, amely világra szólóan mutatta meg, hogy mire képes a magyar igazságérzet.

1956 a magyar történelem legragyogóbb eseményei közé tartozik. Az ötvenhatos hősök bátorsága és hite ma is példaként áll előttünk. Mint oly sokszor korábban is, 1956-ban a magyarság nem csak saját jövőjéért, hanem az egész nyugati, keresztény gyökerű civilizáció védelméért is hozott áldozatot.

Tisztelt emlékező magyar testvéreim!

Itt Buenos Airesben, a magyarság Kárpát-medencei bölcsőjétől oly távol, megható és felemelő érzés számomra annak megtapasztalása, hogy a magyar nemzet országhatárokon és világrészeken átívelő egysége nem csupán üres szólam, hanem élő valóság.

Azok, akik őseik szülőföldjétől távol kitartóan őrzik nemzeti hagyományainkat és anyanyelvünket, különösen fontos feladatot vállaltak, kitartásuk és lelkesedésük az anyaországban és a világ többi részén élő magyarság számára is példát mutat és erőt ad. Ékes bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a magyarság egésze számára igenis léteznek közös értékek és érdekek, amelyeket a világ bármely pontján képviselnünk kell. Igenis van értelme megőriznünk sajátos kultúránkat és anyanyelvünket, nemzeti karakterünket.

A magyarság nem csupán a múltat, hanem a jelent és a jövőt kell, hogy jelentse számunkra.

A huszonegyedik század elején nekünk, a nagyvilág bármely pontján élő magyaroknak korábban sosem látott lehetőségeink vannak az egymással való élő, baráti kapcsolatok kialakítására, építésére és erősítésére. Az új kommunikációs csatornák egyedülálló lehetőségeket nyitnak meg számunkra. A magyar állampolgárság egyszerűsített megszerzésének lehetőségével pedig a korábbiaknál is szorosabb, közjogi kapocs alakulhat ki közöttünk.

Bátran föl kell vállalnunk ezért hitünket, világnézetünket és az általunk fontosnak tartott értékeket; a szabadságot, az emberi méltóság és az emberi élet védelmét, a család megbecsülését, a természetes társadalmi szerepek megőrzését, és a szolidaritást még akkor is, ha a világ nagy része számára ezek látszólag nem elfogadottak vagy divatjamúltak.

A magyar nemzet ma is képes arra, hogy jó példát mutasson a világnak. Ma nem szabadságharccal, hanem tervszerű, kitartó, tisztességes munkával és összefogással kell megmutatnunk, hogy mire képes a magyar tehetség és szorgalom.

Köszönöm a figyelmüket, és köszönöm, hogy Argentínában lehetséges az, hogy a magyar közösség ilyen szépen őrizze hagyományait!

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!