Mikortól meddig tartott a XX. század

A kérdés látszólag naiv: Hát 1900-tól, vagy 1901-től 1999 vagy 2000 Szilveszteréig, a nagy tűzijátékos éjszakáig. Van azonban egy rövid XX. század-felfogás is, amely szerint 1914-től 1990-ig, az első világháború kitörésétől a hidegháború befejezéséig. Aki éppen ezt a korszakot vagy ennek nagy részét élte át, bizonyára az utóbbi korszakolást érzi igazinak. Ha pedig magyarként volt szerencséje-szerencsétlensége végigélnie ezt a rövidebb XX. századot, különösen érzékenyen érinti a kérdés.

Ez a rövid XX. század két nagyobb korszakra osztható: a Horthy- és a Kádár-korra. A kettő közötti rövid, sötét Rákosi korból virágzott ki a Kádár-kor számos jellegzetessége.

A Horthy-korszak a kormányzó nevét kapta, bár politikáját nem, hanem szinte legvégig konzervatív, „nyugatbarát” körök határozták meg, amelyek elszántan bolsevizmusellenesek és mérsékelten náciellenesek voltak, de kénytelenek voltak megalkudni a Német Birodalom mindenhatóságával. Ettől azt remélhették, hogy Trianont revideálja. Ezt akkor „hintapolitikának”, végül „Kállay-kettősnek” nevezték és nem a magyar politikusokon és még kevésbé Horthyn múlott, hogy végül rossz véget ért. Viszont majdnem a második háború végéig sikerült – egy tucat más országgal ellentétben – elérni, hogy Hitler ne rohanja le az országot, ez a későbbi borzalmas áldozatok ellenére is számos ember túlélését tette lehetővé. Horthyt az őt gyűlölő kommunisták sározzák be a világ előtt. Onnan fúj a szél a mai napig is.

Éppen ezért teljesen értelmetlenek azok a kísérletek is, amelyekkel a mai magyarság számára bármiféle példát és válságból kivezető utat jelölhetne annak a kornak akár a gyakorlati politikája, akár ideológiai kreálmánya: Vagyis az első világháború előtti nagymagyar ábrándnak az erőltetése, amely valójában a hosszúra nyúlt XIX. század továbbélési kísérlete volt, az egészen más szellemű XX. században. Még kevésbé éltethető tovább a XXI. században, amely 1990-nel bekövetkezett. De talán még inkább a múlt emlékei közé utalandó a kismagyar rémkép, amelyet Kádár János nevével szokás jellemezni. Az a kényszerpálya, amelyen végzetesen lemaradtunk a XX. század második felének világméret siker-korszakában.

A száz éve született Kádár János neve éppen olyan ütközőpont, mint Horthyé és éppen úgy vitatható, hogy volt-e tényleges szerepe a róla elnevezett korszak alakításában. Vajon, ha nem ő ül több mint harminc évig a pártfőtitkári székben, másként alakult volna országunk sorsának alakulása?

Ezen már lehetne vitatkozni. Míg Horthy-Magyarország különleges példa látszólag önkéntes szövetségesi mivoltában a Német Birodalom oldalán, Kádár-Magyarországnak egy percig sem volt szabad keze és lehetősége szembemenni a Szovjet-politikával és Kádár nem is akart, kommunista volt.

A Kádárral párhuzamosan futó Gomulka, Dierek, Jaruzelsky, Klement Gottwald, Dubcek Husak, Gheorghiu Dej, Ceausescu, Enver Hodzsa, a bolgár, a kelet-német diktátorok, mint Honecker, mind rossz emléket hagytak maguk után hazájukban és a nemzetközi politikában, míg Kádár állítólag ma is tömegekben éltet nosztalgiákat és a nemzetközi politikában is valamiféle kivételes esetnek számít.

Vajon mindez Kádár érdeme? Nem lehetséges-e, hogy nem a szovjet csapatokat behívó, megtorló, Csehszlovákiát hátbatámadó, Dubceket cserbenhagyó, III/I-IV-et, ÁVH-t működtető Kádár, hanem mi, magyarok voltunk azok, akikkel nem lehetett mindazt megtenni, amit a Szovjetunió és egy sor csatlósállam népeivel tehetett?

Végül mégis mi robbantottuk ki ’56 forradalmát, amely a lengyeleknél egy Gomulkát ültetett hatalomba, aki éppen olyan lett, mint elődei és utódai, míg nálunk nem lehetett Rákosit folytatni?

És a „Kádár-korszak” zárójeleneteként nem nálunk kezdődött-e meg a rendszerváltó folyamat? Nem nálunk gyűlt-e össze ötvenezer keletnémet? Nem pedig Prágában, Varsóban, Kelet-Berlinben? Mert nem Kádár örökösei fogadták be ezeket a németeket, bármennyire is szeretik ezt a látszatot kelteni, hanem egy pártállamtól teljesen független, a lakosság által támogatott katolikus szervezet, a Máltai Szeretetszolgálat.

Most, Kádár születése után száz, és halála után huszonhárom évvel éppen olyan értelmetlen az ő korszaka után nosztalgiázni, mint a visszahozhatatlan Horthy-éra külsőségei után.

Mégis – az Élet és Irodalom május 18-i számában szereplő felmérés szerint – „Mind bűneit, Kádár személyét, mind a Kádár-korszakot szüleikhez és nagyszüleikhez hasonlóan ítélik meg annak a legfiatalabb generációnak felnőtt tagjai is, akik a rendszerváltás idején még gyermekek voltak… Kádár Jánost a mai fiatalok is a XX. század és a magyar történelem egyik legpozitívabb történelmi személyiségeként értékelik, többségük felmenti a forradalom elfojtásáért és a megtorlásokért viselt felelősség alól és sokkal több rokonszenvező, mint elutasító véleménnyel találkozhatunk a legfiatalabbak körében is a kádárizmussal összefüggésben. A fiatalok többsége éppen úgy hajdanvolt történelmi aranykorként értékeli a Kádár-korszakot, mint szüleik és nagyszüleik.”

Azok tehát, akik magatartásukkal évtizedeken át lazították a Kádárról elnevezett rendszer kereteit, akik megteremtették a slampnak, vagyis tohonyának, gulyáskommunizmusnak, legvidámabb barakknak elnevezett rendszert, nem képesek, nem elég erősek arra, hogy átlépjenek az áhított, előrehozott XXI. századba. Sajnos úgy jártak, mint a távfutó, aki a célban összeroskad és nem tud felállni. Ezzel megteremtették Kádár hamis kultuszát, mintha ő tette volna lehetővé, amit más diktátorok nem., holott csak nem volt ereje – szerencsénkre – hogy az általa is áhított kommunizmust építse, amint az kollégái kemény kézzel akarták valósággá tenni a szovjet hódoltságban.

Ennyi Kádár érdeme. Semmi több, „rendszere” a mai világban egy vasat sem ér, visszahozhatatlan, aranykornak tartani szánalmas igénytelenség. A XXI. század sokkal keményebb kihívásokkal virradt fel, Kádár népe ezekkel nem tud szembenézni, ezért jöttek az új erők, hogy egy új országot alapozzanak meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!