Soha többé nem akarunk diktatúrában élni!

A kormányoldal részéről a kereszténydemokrata Stágel Bence napirend előtti felszólalásában emlékeztetett a 2000-es törvényre, amely létrehozta február 25-ével a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját, jelezve, hogy a rendszerváltozás előtti évtizedek sokak lelki és testi megnyomorodásához vezettek. A mai nap szerinte nem csupán a főhajtás, hanem a felelősségvállalás napja is, „soha többé nem akarunk diktatúrában élni”, jelentette ki.

A kormányoldal részéről a kereszténydemokrata Stágel Bence napirend előtti felszólalásában emlékeztetett a 2000-es törvényre, amely létrehozta február 25-ével a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját, jelezve, hogy a rendszerváltozás előtti évtizedek sokak lelki és testi megnyomorodásához vezettek. A mai nap szerinte nem csupán a főhajtás, hanem a felelősségvállalás napja is, „soha többé nem akarunk diktatúrában élni”, jelentette ki.

A diktatúrákkal való szakítás jegyében kezdeményezte az általa elnökölt Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) az önkényuralmi rendszerekre emlékeztető közterületek átnevezését, ami ma már törvény. Kritizálta az alkotmánybíróság döntését is, amely nem minősítette önkényuralmi jelképnek a vörös csillagot. Szónoklatára Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára válaszolt, aki szerint valóban „nem lehet visszavarrni a lyukas zászlóba a vörös csillagot”.

A kommunizmus áldozataira emlékeznek országszerte

Az emlékező ünnepségek már vasárnap megkezdődtek. Hétfő délelőtt 10 órától Orbán Viktor miniszterelnök és Boross Péter volt kormányfő mondott beszédet a nemzeti emlékhelyet jelölő emlékoszlop és Magyarország nemzeti zászlajának felavatásán a Rákoskeresztúri Újköztemető 300-as parcellájában. A rendezvényen Tarlós István főpolgármester is részt vett.

Mára a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Terror Háza Múzeum több közös programot is szervez: reggel mécsesgyújtásra vártak mindenkit az Andrássy úton. Délután Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója és Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára rendhagyó tárlatvezetést tart a diplomáciai testület képviselőinek és a Magyarországon tanuló külföldi diákoknak. Az emléknapon egész nap ingyenes belépést biztosítanak a múzeumba.

Este a központi állami megemlékezés részeként a Lánchíd budai hídfőjénél mécsesgyújtással egybekötött csendes megemlékezést tartanak 19 órakor.

Az Országgyűlés 2000. júniusi döntése alapján tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát.

Áder: A szocializmus bűnben fogant

Áder János köztársasági elnök szerint a szocializmus rendszere erkölcsi és közjogi értelemben is bűnben fogant, hiszen a kommunista párt zsarolással, kényszerítéssel ragadta magához a hatalmat, miközben saját alkotmányos szabályaira sem volt tekintettel.

Rogán: Sajnálom

Az MSZP oldaláról egyetlen szóra sem futotta a kommunista diktatúra áldozataiért azok emléknapján – hívta fel a figyelmet napirend előtti felszólalásában Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető

Közös dolgainkról címmel beszélt Rogán Antal frakcióvezető, sajnálatát fejezve ki, hogy az MSZP-nek nem volt szava a kommunista diktatúra áldozatairól napirend előtt. Ilyenkor szerinte illő lenne beszélni arról, hogy „a Gulag az nem javító munkatábor volt, hanem haláltábor”, majd hozzátette: egyik és másik diktatúra között nem lehet különbséget tenni. Mint kifejtette, nem véletlen, hogy a magyar kommunisták hagyták maguk után a legnagyobb államadósságot; Magyarország és Lengyelország fordult át a legnagyobb hiánnyal a demokratikus berendezkedésbe. Itthon 20 évvel a rendszerváltozás után Közép-Európa legnagyobb adósságledolgozásához kezdtek hozzá – hangsúlyozta a frakcióvezető, majd hozzátette, hogy a lengyel kommunisták, akik kevés ideig még hatalmon maradtak, legalább ügyeltek arra, hogy ne emeljék az adósság mértékét.

A kommunizmussal újra és újra szembe kell nézni

A kommunizmus nem csak a múlt, „mindaddig újra és újra szembe kell néznünk vele, amíg a köztünk élő kommunisták ezt nem teszik meg, és nem ismerik el saját felelősségüket abban, hogy tönkretették az országot” – közölte a Fidesz-frakció a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján, hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Azt írták, hogy a kommunisták és volt szövetségeseik közül a legveszélyesebbek azok a képmutatók, akik „ma naponta sunyi módon fogalmaznak meg kiáltványt a demokráciáért és köztársaságért”.

A korábbi baloldali kormányok képmutatása és tehetetlensége után a Fidesz folytatja a múlttal való szembenézést, a kommunizmus bűneinek tudatosítását és az áldozatok kárpótlását – hangsúlyozták. Kitértek arra is, hogy 50 százalékkal megemelték a kommunizmus áldozatainak juttatását, és folyik az egykori kommunista vezetők nyugdíjának felülvizsgálata is, így megszűnhetnek az önkényuralom kiépítésében és fenntartásában legaktívabban közreműködők igazságtalan előjogai.

A kommunizmus a történelem legsötétebb szégyenfoltja

A történelem legsötétebb szégyenfoltjának nevezte a kommunizmust Pajna Zoltán, Debrecen fideszes alpolgármestere az Egyetem téri 56-os emlékműnél, a Melocco-szobornál a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett hétfői megemlékezésen.

„Jól tudjuk, hogy nincs még egy olyan félelmetes ideológia, amelynek jegyében több mint százmillió ember halt volna meg, ezért a kommunizmust joggal tekinthetjük a történelem legsötétebb színfoltjának” – mondta a szónok a Fidesz debreceni szervezetének megemlékezésén.

A kommunista világra utalva megjegyezte: nem számoltak azzal a ténnyel, hogy parancsszóval nem lehet társadalmat építeni. Figyelmen kívül hagyták azt is, hogy bizalom és felhatalmazás híján előbb vagy utóbb, de egész biztosan összeomlanak a politikai rendszerek - tette hozzá. Pajna Zoltán utalt az 1956-os forradalomra, amikor „a magyar nemzet vulkanikus erővel kitörő szabadságszeretete az egész világ színe előtt verte az első szöget a kommunizmus koporsójába”.

Emlékezni azt jelenti: nem felejteni! Nem felejtjük, mert nem felejthetjük el, hogy kik voltak a kommunizmus áldozatai, de azt sem, hogy kik voltak a működtetői - zárta szavait a debreceni megemlékezésen Pajna Zoltán megjegyezve: „nekünk az a feladatunk, hogy vállaljuk a mindig nehezebb, de tisztességesebb életet, és minden erőnkkel a magyar nemzet javát szolgáljuk”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!