A társadalmi elvárásokat tükrözi a támogatási rendszer

Az elmúlt két és fél évben a társadalmi elvárásoknak megfelelően alakították át a támogatásokat, amelynek során külön hangsúlyt kapott a családtámogatási és a szociális segélyezési rendszer, mert a szocialista-szabad demokrata kormányzás alatt teljes mértékben összekeveredett a két terület – mondta Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár Tiszakécskén, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kerekasztal-beszélgetését megelőző sajtótájékoztatón.

Az államtikár kiemelte: a jogok, a támogatások és a lehetőségek mellé kötelességeket is támasztottak a családtámogatási, a nyugdíj-, valamint a szociális segélyezési rendszer átalakítása során. Közös elvárás, hogy a valóban rászorulók kapják meg a támogatást.  

Soltész Miklós hangsúlyozta: a családtámogatások fő szempontja az volt, hogy nemcsak a gyermekvállalás, hanem a gyermek felnevelése is fontos feladat és kötelesség. Ezért történt a gyed 3 évre visszaállítása, ezért vezették be a családi adókedvezményt.  

Emlékeztetett arra, hogy a rokkantnyugdíj-rendszer átalakítását nagyon sok támadást érte. Adatai szerint az új felülvizsgálatok során az elutasítások aránya 2010-ig 54-55-56 százalékos volt, ami az új rendszerben 22 százalékra csökkent.  

A kereszténydemokrata politikus fontosnak nevezte, hogy 2010-ben több mint 70 ezer volt a rokkantnyugdíjra jelentkezők száma, 2011-ben már csak 60 ezren jelentkeztek, 2012-ben 40 ezer alá csökkent az új jelentkezők száma. Ez bizonyítja, hogy csak a valóban rászorulók jelentkeznek vizsgálatra – tette hozzá. 

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet munkatársa a pártok országos népszerűségéről készült legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat ismertette. Kiemelte: a baloldalon nincs megegyezés, a pártok egymással versengenek, nem tudnak egységes alternatívát felmutatni.  

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamai között Magyarország kiemelten jól jött ki a költségvetési vitából. Az egy főre jutó támogatások összege a most záruló ciklusban lakosonként 2332,7 euróról a 2014-2020 közötti ciklusban 2513,5 euróra nő - indokolta megállapítását, hozzátéve, hogy ez a második legnagyobb arányú támogatási összeg.  

Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri szervezetének tiszteletbeli elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője elmondta, hogy a 195. kerekasztal-beszélgetés lesz a tiszakécskei. A kereszténydemokrata politikus szerint, a számnak kettős üzenete van, az emberek változatlanul érdeklődnek a közélet dolgai iránt, és ezeket a fórumokat hitelesek tartják.  

A Mit? Miért? Hogyan? Magyarország talpra állt! című kerekasztal-beszélgetésre azért van szükség, hogy az emberek megértsék, a szocialista kormányok adósságfelhalmozó politikája után szükség volt az átalakításokat elvégezni – jelentette ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!