Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun vármegye: 5 kereszt
Baranya vármegye: 12 kereszt
Békés vármegye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád vármegye: 3 kereszt
Fejér vármegye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron vármegye: 3 kereszt
Heves vármegye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom vármegye: 5 kereszt
Nógrád vármegye: 9 kereszt
Pest vármegye: 4 kereszt
Somogy vármegye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye: 5 kereszt
Tolna vármegye: 4 kereszt
Vas vármegye: 1 kereszt
Veszprém vármegye: 1 kereszt
Zala vármegye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Hölvényi György lesz az EU libanoni választási megfigyelő missziójának vezetője

Hölvényi György európai parlamenti képviselőt, a KDNP alelnökét nevezte ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős európai uniós főképviselő a május 15-re tervezett libanoni parlamenti választások uniós megfigyelői missziójának élére – tájékoztatott szerdán az Európai Külügyi Szolgálat sajtóközleménye.

Az EU a libanoni belügyekért és önkormányzatokért felelős minisztérium felkérésére döntött a választásmegfigyelési küldetésről.

Hölvényi György megtisztelőnek nevezte a fontos megbízatást, és reményét fejezte ki, hogy a misszió munkája hozzájárul a libanoni demokratikus folyamatok további előmozdításához, a biztonság és a stabilitás megerősítéséhez közel-keleti országban.

Hölvényi György, a KDNP alelnöke, európai parlamenti képviselő (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A képviselő a sajtóközleményben hangsúlyozta: alig várja, hogy a demokratikus értékek támogatása és védelme érdekében együttműködhessen valamennyi libanoni érdekelt féllel, köztük az állami hatóságokkal, a politikai pártokkal, a jelöltekkel, a vallási vezetőkkel és képviselőkkel, a civil társadalmi szervezetekkel, valamint a nemzeti és nemzetközi választási megfigyelőkkel.

Josep Borrell kiemelte: az EU elkötelezett a libanoni választási folyamat segítése mellett, jelentős pénzügyi, technikai és politikai támogatást nyújtva annak előkészítéséhez.

Az ország és az egész libanoni nép számára kulcsfontosságú, hogy valamennyi politikai erő konstruktívan vegyen részt a közelgő választásokon

 

 – hangsúlyozta.

A missziócsoport egy része, egy 10 főből álló szakértő csapat március végén érkezik a libaboni fővárosba, Bejrútba, míg április közepén 30 megfigyelő csatlakozik hozzájuk, akik a régiókból elemzik majd a politikai kampányt. További 40 elemző a választások napja körül kapcsolódik be a misszió munkájába, hogy figyelemmel kísérjék a szavazást és a szavazatszámlálást. Május 15-én az EU libanoni diplomáciai képviseletéből toborzott tagok segítik majd az uniós küldetést.

Az EU választási megfigyelési módszertanával összhangban a misszió a választások napja után 48 órával sajtótájékoztatót tart Bejrútban, közzétéve előzetes megállapításait. A teljes választási folyamat lezárását követően a misszió zárójelentést tesz közzé, amely tartalmazza a választási folyamat végső értékelését és a jövőbeli választások javítását célzó reformokra vonatkozó ajánlásokat. Ez lesz a negyedik alkalom, hogy az EU választási megfigyelő missziót küld Libanonba.

A közel-keleti országban tavaly szeptember óta a Nadzsíb Míkáti milliárdos üzletember vezette kormány van hatalmon, amely 13 hónapos belpolitikai patthelyzet után alakult meg. A bejrúti vezetés decemberben ígéretet tett az ENSZ-nek, hogy idén választásokat tartanak.  

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a bejrúti kikötőben 2020 augusztusában történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás.