Semjén Zsolt: Világviszonylatban is rendkívül elismert a Magyar Állatorvostudományi Egyetem

Önök büszkék lehetnek egyetemükre, amely világviszonylatban is rendkívül elismert és sikeres – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke pénteken Budapesten, a Magyar Állatorvostudományi Egyetem doktorrá avató és diplomaosztó ünnepségén.

Semjén Zsolt az Állatorvos-tudományi Egyetemen

A miniszterelnök-helyettes szerint a sikeres modellváltás tovább növelte az intézmény lehetőségeit, majd kijelentette:

Magyarország kormánya továbbra is elkötelezetten támogatja az egyetem fejlesztését.

Semjén Zsolt szerint az egyetem világban való tekintélyét mutatja az is, hogy a hallgatók mintegy 67 százaléka külföldi. Úgy vélte, a világ különféle pontjairól érkező hallgatók a diploma után Magyarországnak és a szakmának egyfajta nagykövetei lesznek. Önök, akik a nagyvilágból jöttek hozzánk nagykövetei és hídfőállásai a gyümölcsöző nemzetközi szakmai kapcsolatoknak - jelentette ki Semjén Zsolt, majd felhívta a figyelmet a Magyar Állatorvosok Világszervezetére, amely összefogja a hazánkban diplomázott állatorvosokat.

Semjén Zsolt az Állatorvostudományi Egyetemen

A Kárpát-medencéből érkező hallgatókhoz szólva a miniszterelnök-helyettes felidézte Trianon tragédiáját. Mint mondta, annak idején úgy fogalmazták meg, hogy „nem a magyar állatorvosok hagyták el a határokat, hanem a határok hagyták el a magyar állatorvosokat”. Semjén Zsolt úgy vélte, hogy Trianon után száz évvel is mindegyik generáció kötelezettsége a nemzetegyesítés, amely elsősorban a magyar nyelv művelésén múlik. Kijelentette, hogy Magyarország feladata a határon túli magyaroknak is biztosítani, hogy az anyanyelvükön gondolkodhassanak és tanulhassanak.

Semjén Zsolt szerint Magyarországon az agrárium tekintetében az állatorvosi tudás megkerülhetetlen, de a magyar gazdaság szempontjából is létfontosságú. Mint mondta,

a társállatok és háziállatok vonatkozásában is nagy munkát végeznek az állatorvosok, hiszen sok esetben egy kutya vagy macska az ember egyetlen társaként segít át a nehézségeken.

A közel kétszáz éve nagy hagyományokkal rendelkező egyetem az állatorvosi tudományterület világrangsorában jelenleg a 150. helyen áll – hívta fel a hallgatók figyelmét Hankó Balázs, a KIM felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára, kiemelve azt, hogy az intézmény az elmúlt két évben 35 százalékkal erősítette a tudományos imputját.

Hankó Balázs azt mondta, az egyetem kétezres hallgatói közösségéből minden három hallgatóból kettő külföldről érkezett, angolul vagy németül tanul, de a nemzetközi beágyazottságot jelzi az is, hogy az intézmény 77 élő, nemzetközi együttműködéssel rendelkezik.

Az államtitkár hangsúlyozta:

céljaik között szerepel, hogy 2030-ra legyen olyan magyar egyetem, amely a világ legjobb 100 egyeteme között van

és legyen legalább három olyan intézmény, amely Európa legjobb 100 felsőoktatási intézménye között foglal helyet. Reményeik szerint e négy egyetem közül az egyik az állatorvostudományi egyetem lesz – mondta, kiemelve: mindent meg tesznek azért, hogy a háborús infláció ellenére is az idei év campus-fejlesztési költségét biztosítani tudják.    

Semjén Zsolt az Állatorvostudományi Egyetemen

Hankó Balázs szerint az elmúlt években versenyképességi fordulat valósult meg a felsőoktatásban. Mint mondta, az állatorvostudományi egyetem mellett még tíz magyar intézmény tartozik a világ 28 ezer egyeteme közül a legjobb 5 százalékba.    

Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2021-ben 26 százalékkal növekedett a legnívósabb nemzetközi szakmai lapokban megjelent tudományos közlemények száma. Az állatorvostudományi egyetemnek is köszönhetően az elmúlt 10 évben megduplázódott a nemzetközi hallgatók létszáma, amely idén már meghaladja a 41 ezer 700 főt – tette hozzá az államtitkár.

Hankó Balázs szerint

ma tíz felvett hallgatóból nyolc állami ösztöndíjas, de nő az ösztöndíjprogramok száma

is: jelenleg 33 ösztöndíj 180 ezer hallgatót ér el évi 72 milliárd forint összegben. Az államtitkár a modellváltás sikerének nevezte azt is, hogy a fenntartó alapítványok és kuratóriumok még további tízezer hallgatónak biztosítanak egyedi kiválóság, kiemelt területek alapján ösztöndíjat. A Marek József Alapítvány ösztöndíja a haszonállottenyészet és az élelmiszerlánc-biztonság területén támogatja az állatorvostudományi egyetem hallgatóit – mondta.

Semjén Zsolt az Állatorvostudományi Egyetemen

Sótonyi Péter rektor arról beszélt, hogy immár 236-ik alkalommal adnak át doktori címet és diplomát, idén 85 magyar és 105 angol nyelvű állatorvos hallgató kapja meg az oklevelet.

Az egyetem rektora szerint az állatorvosi diploma hagyományosan magas színvonalat képvisel, de jóhírét a több mint 60 országból érkező, idegennyelvű képzésben végzett állatorvosok is öregbítik szerte a világban.

Az ünnepségen az állatorvos doktori oklevél mellé felsőfokú vadászati és vadgazdálkodási végzettséget igazoló tanúsítványt is kap 23 hallgató, akik elvégezve a vadgazdálkodási szakirányú képzést hozzájárulnak a vadászok és az állatorvosok szakmai együttműködéséhez – hangsúlyozta Sótonyi Péter.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!