Simicskó István: A baloldal válságkezelése minden alkalommal a megszorításokból állt

A baloldali önkormányzatok a járványban sem segítik, hanem sarcolják az embereket és a vállalkozásokat, hátráltatják a védekezést – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője (Fotó: Magyar Hírlap / Purger Tamás)

– A járvány első hulláma és a második között tapasztalt változást az ellenzék fellépésében?

– A baloldali pártok minden szinten hátráltatják a járványkezelést, akadályozzák a védekezés hatékonyságát. Az Országgyűlésben, a parlamenti munka során az első hullám idején nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, a házszabálytól történő eltérést, most a második hullám idején is változatlan a hozzáállásuk. A legutóbbi szavazásnál a szigorító intézkedéseket sem támogatták. Nemcsak itthon nem segítik a védekezést, hanem Brüsszelben is támadást zúdítanak Magyarországra.

– Hétfőn a parlamentben elsősorban miért a baloldali önkormányzatokat bírálta?

– Budapesten és több fővárosi kerületben, valamint vidéki városban ellenzéki vezetés van, lehetőségük lenne megmutatni, hogy nem csupán bírálni tudják az intézkedéseinket, hanem képesek kezelni is a járványt. Ám nem ezt látjuk. Ahol baloldali vezetésű az önkormányzat, helyben is hátráltatják a védekezést, botrányokat okoznak, és hihetetlen megszorításokkal sarcolják az embereket. A vállalkozásokat különböző adókkal terhelik. A baloldal válságkezelése mindig a megszorításokból állt, ezt már kormányzásuk alatt is láthattuk. A koronavírus-járvány idején ugyanezt az utat választották.

– Említene néhány példát, hogy mire gondol?

– Felsorolhatatlan az összes eset, de néhány példát okvetlenül meg kell említeni.

Amíg a kormány gazdaságvédelmi intézkedésekkel és adócsökkentésekkel segít, a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat a Budapesten működő vállalkozások adójának emelését készíti elő.

A főváros baloldali vezetésű kerületeiben is egymást érik a megszorítások, adóemelések, lakbér- és bérleti díj emelések. Miközben a fővárosi vendéglátóhelyek a túléléséért küzdenek, V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi polgármestere háromszorosára emeli a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterülethasználati díjakat. A DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosban az építményadó összegét emelték meg, miközben egyik képviselőjük még „bányát” is működtetett, ahol kriptovalutát bányásztak, lopott áram segítségével.

Egészen megdöbbentő, hogy a járvány közepette azon tevékenykedtek, hogyan lehet áramlopással gyanús pénzekre szert tenni. Kispesten Gajda Péter MSZP-s polgármester a piaci árusokat sarcolja.

Az pedig egészen felháborító, hogy miközben meghosszabbították a fizetős parkolás időszakát, Őrsi Gergely, II. kerületi szocialista polgármester ötvenöt százalékkal emelte volna a képviselői tiszteletdíjakat. Miskolc baloldali polgármestere lakbért, temetkezési és közlekedési díjakat emel. Ózd jobbikos polgármestere csökkentette az óvónők fizetését. Eger exjobbikos polgármestere idegenforgalmi adót emel, Gyöngyös baloldali polgármestere szintén növeli az önkormányzati lakások lakbéreit. Vácott, Miskolcon és több baloldali vezetésű önkormányzatnál tömegesen rúgják ki a dolgozókat. Budakalász baloldali vezetése bölcsődei gondozási díjat vezetett be.

– Az ellenzék alapvető feladata, hogy a kormányt bírálja, a jelenlegi helyzetben miért tenne másként?

– Meggyőződésem, hogy vannak olyan helyzetek, amikor össze kell fogni, és a világjárvány erre „tökéletes alkalom” lenne, az álhírekkel aligha lehet elősegíteni a védekezést. A legszomorúbb, hogy nem csupán a kormányt, hanem az egészségügyet is támadják, amire különösen nagy teher hárul a járvány idején.

A parlamentben az egyik baloldali frakcióvezető szigorítást sürget, miközben azt híreszteli, hogy nálunk halnak meg a legtöbben, azt követeli, hogy zárjuk be az iskolákat, míg a másik éppen ezzel ellentétes javaslatokról beszél. Korábban azt kérték számon, hogy miért nincs több lélegeztetőgép, most pedig arról beszélnek, hogy minek kellett ennyi lélegeztetőt beszerezni.

Azt sulykolják, hogy a kormány nem készült fel a második hullámra. Folyamatos gyalázkodást, ugyanakkor tehetetlenséget is látunk azokon a területeken, ahol döntési helyzetbe kerültek. A kormány ilyen ellenszélben egyszerre küzd az egészségügyi rendszer minél sikeresebb működése érdekében, a családok megvédéséért, a munkahelyek megőrzéséért, a nyáron újraindított gazdaság fenntartásáért. A szakemberek jelezték előre, hogy a második hullám sokkal nehezebb és veszélyesebb lesz, mint az első volt. A spanyolnátha idején, a huszadik század elején három hullámban zajlott le a járvány, és akkor is a második hullám volt a legerőteljesebb, a legpusztítóbb. Fontos látnunk, hogy a szakemberek által előre jelzett baj bekövetkezett, de jól látható, hogy az emberek a kormányra számíthatnak. A kormány mindent megtesz, hogy legyőzzük
a koronavírus-járványt.

– A múlt héten a fővárosi közgyűlésben a kormánypárti képviselők javasolták Karácsony Gergelynek, hogy a konszenzusos napirendi pontok megszavazásával segítenék Budapest működését, ám a főpolgármester nem kért a támogatásból. A parlamentben tapasztalt hasonló megegyezésre törekvést a baloldaltól?

– A problémákat inkább minden területen igyekeznek kiélezni. Mindenki láthatta tavasszal, hogy a főváros vezetése a járványkezelésben egyáltalán nem hatékony, emlékezhetünk a Pesti úti idősotthonban bekövetkezett katasztrófára, a tömegközlekedésben a járatritkítással előidézett tarthatatlan helyzetre. Budapesten és az agglomerációban következik be a legtöbb megbetegedés, ennek ellenére például nem sűrítették időben a tömegközlekedési járatokat. A járvány első hulláma idején, akárcsak most, a kormány döntött az ingyenes parkolás bevezetéséről is. Ezért pedig folyamatosan támadják a kormányt, mert bevételkiesést jelent a fővárosnak. De ugyanezt tapasztaljuk az egyes ellenzéki kerületekben is. Újbudán például olyan kiállítást rendeztek önkormányzati támogatással, ahol gúnyt próbáltak űzni Kásler miniszter úrból és az egészségügyi dolgozókból. Közben Gyurcsány Ferenc ügyvédjét, Czeglédy Csabát ötvenmillió forintos szerződéssel támogatják. Sajnos, a baloldali vezetésű önkormányzatok az elmúlt évben ismét csak annyit bizonyítottak, hogy mindössze a hatalom megragadása érdekli őket, az emberek egészsége, biztonsága, megélhetése, boldogulása lényegtelen számukra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!