Soltész Miklós: A horvát közösségek a magyar nemzet fontos részei

A horvát közösségek a magyar nemzet nagyon fontos részei, bárhol is élnek Magyarországon – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP politikusa csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Hercegszántón

Soltész Miklós Magyarország egyik legrégebbi horvát oktató-nevelő munkát végző intézményének, a hercegszántói horvát iskola bővítésének átadásán elmondta: a köznevelési beruházások sorában Kópháza, Szentpéterfa, Pécs és Szombathely mellett a hercegszántói fejlesztés újabb jelentős mérföldkő a horvát közösségek életében.

Az államtitkár kiemelte: a Magyarország kormányának támogatásával megvalósuló, több mint tízéves iskolafejlesztési program összességében közel egymilliárd forint összegű beruházása keretében először megújulhatott, majd ki is bővülhetett a hercegszántói intézmény.

Soltész Miklós szerint a mai világban óriási jelentősége van annak a törekvésnek, amelyet a horvát nemzetiségek tesznek nyelvük, kultúrájuk, táncuk megőrzéséért, fennmaradásáért, valamint a magyar-horvát, illetve a horvát-horvát kapcsolatok erősítéséért.

A nemzetiségek, így a magyarországi horvátok felelősségének is nevezte a két nemzet, a magyar és a horvát közötti közvetítő szerep betöltését.

Mint mondta: a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolák pedagógusainak feladata a tudás átadása, a gyermekek és fiatalok felelőssége pedig megtanulni a horvát nyelvet, és megőrizni a kultúrájukat, mert mindez a horvát nemzetiség, a horvát nemzet és a magyar-horvát közösség erősítését is szolgálja.

Az államtitkár szerint nehéz időkben felértékelődik az iskola, a nemzetiségek és nemzetek együttműködésének a szerepe.

A magyar és a horvát nemzet mindig is támaszkodhatott egymásra, és így lesz ez a jövőben is

 

– fogalmazott.

Zsigó Róbert (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Kincses Bácskában évszázadok óta békességben, egymás kultúráját tisztelve és egymást segítve élnek együtt a nemzetiségek. A térségben élők az elmúlt évszázadban meg is tapasztalhatták, hogy erejük nem a széthúzásban, hanem az összetartásban rejlik, abban a munkában, amelyet együtt tudnak végezni. A nehézségek megoldását ugyanis mindig a nemzetiségek összefogása segítette – fogalmazott.

Az elmúlt években szintén összefogással és kormányzati támogatással sikerült kialakítani a bajai horvát kulturális központot is – tette hozzá.

Kovácsné Zsuzsity Mária, a Hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Kollégium igazgatója felidézte: az iskola 1946 novemberében kezdte meg működését az ország első önálló nemzetiségi intézményeként. Az óvodát, néhány év múlva, 1949-ben alapították, 1978-tól pedig az iskola körzeti feladatokat is ellát.

Az ezredfordulón az Országos Horvát Önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzatok közül elsőként átvette az intézmény működtetését. Az egyre növekvő tanulólétszámnak köszönhetően megbontották az addig összevontan működő alsó tagozatos osztályokat, felújították a régi iskolaépületet, majd 2011-ben elkészült a kollégiumi és óvodai épület első fázisa. A második ütemre tervezett, most átadott épületrészben új tantermek és a kollégiumi közösségi tér mellett helyet kapott a gazdasági részleg az igazgatói irodával, a konyha és az ebédlő, valamint az aula.

Az ünnepségen Zvonko Milas, a horvát kormány Határon Túli Horvátok Központi Hivatalának államtitkára, Mladen Andrlic horvát nagykövet és Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke horvát nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!