Szászfalvi László: A keresztek felújítása a személyes hit és a közösség megújítása is

A Somogy vármegyei Kaposdadán újítottak fel egy máltai keresztet felajánlásokból, a KDNP helyi alapszervezetének és az önkormányzat támogatásával, önkéntesek munkájával. Az ünnepségen a térség országgyűlési képviselője, Szászfalvi László és Harrach Péter frakcióvezető-helyettes is részt vett.

A Kereszténydemokrata Néppárt országos programot indított az utak szélén álló keresztek felújítására, Somogyban eddig 50 helyről pályáztak. A keresztek felújítása a személyes hit és a közösség megújítását is jelenti, mondta a kaposdadai avatáson Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője, aki kiemelte, hogy a keresztállítás mindig tanúságtétel, és arról szól, hogy készítői felvállalják és továbbadják a hitüket, hagyományaikat és értékeiket. Erre a tanúságtételre egyre nagyobb szükség van a XXI. században. A kaposdadai keresztet Perpék Attila bárudvarnoki református lelkész és Fekete Csaba katolikus diakónus áldotta meg. 

A bárudvarnoki önkormányzat tavaly Lipótfán újított fel egy útmenti keresztet, és az idén a kaposdadai máltai kereszt következett. Felajánlásokból, a KDNP helyi alapszervezetének és az önkormányzat támogatásával, valamint önkéntes munkával renoválták. A több mázsás faszobrot újra kellett faragni, lebontották, elszállították, majd újraállították, vas talpazatot kapott, aztán diákok lefestették. Mester Balázs jelenlegi polgármester megjegyezte, hogy az út menti keresztek a felirataik alapján mindig az állítóik háláját fejezik ki, ami a mai korban már egyre kevésbé jellemző. 

A bárdudvarnoki keresztavatás vendége volt Harrach Péter országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, az országgyűlés korábbi alelnöke, aki a máltai kereszt üzenetéről beszélt az egybegyűlteknek. A máltai kereszt négy sarka a négy sarkalatos erényt jelenti, az ágak nyolc szöglete pedig a nyolc boldogságra utal. Manapság olyan erények, mint a mértékletesség, vagy a másik ember tisztelete már becsülendő ritkaságnak számítanak, holott különösen fontosak lennének, fejtette ki. A máltai kereszt a normális életformára tanít, ami vidéken még megtalálható, tette hozzá Harrach Péter, aki szerint két világ ütközik manapság Európában és hazánkban is. Az egyik őrzi a hagyományokat, a közösségeket és a hitet, a másik viszont ezen értékek visszaszorítására törekedik. Ez a helyzet olyan társadalmi mozgalmakat indíthat el, mint a bevándorlás.

Somogy legnagyobb közigazgatási területű községében, a 13 településrészből álló Bárdudvarnokon a templom tetején máltai kereszt áll. Pénteken Kaposdadán avatták fel a felújított máltai keresztet. Mindez összefügg a falu történelmi múltjával.

1244-ből származó írásos emlékek bizonyítják, hogy a Szent János lovagrendnek Kaposdadán volt a központja. Akkoriban a Kapos mocsaras árterületén itt volt olyan magaslat, ahol megtelepedhettek, és ispotályt működtettek, ahol a sebesülteket gondozták. A faluban előkerültek történelmi leletek, és volt egy ásott itatókút, aminek a keletkezését a lovagkorra tette a falusi emlékezet, idézte fel Forintos László korábbi polgármester. Az ezredfordulón ő vezette az önkormányzatot, amikor máltai keresztet állítottak a lovagrend emlékére. Így lehetett ugyanis a múlttal a legkönnyebben megismertetni a beköltözőket, mondta az egykori polgármester.  

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!