A cél, hogy az üldözött keresztények őseik földjén, biztonságban, szabadon éljenek

Korábban az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnökeként, majd a Gyere Haza Alapítvány alapítójaként lett ismert a honi közéletben, szeptember közepétől pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárságát vezeti. Eddigi munkájáról és új feladatáról is beszélgettünk Azbej Tristannal.

Azbej TristanAzbej Tristan helyettes államtitkár

 Különös hangzású név, három földrészen átívelő életút – miközben felvállaltan kereszténydemokrata érzelmű, magyar állami vezető. Mi ennek a talánynak a feloldása?

– Az Azbej család egy magyarországi örmény család, amely több mint 350 éve él a Kárpát-medencében, inkább értékeket teremtve az itt élő közösségeknek, mint felélve azokat. Kereskedő, birtokos, Ybl-díjas építész, pop art művész felmenőkkel büszkélkedhetek, de a családban tudtommal én vagyok az első mozgalmár lelkületű közszereplő. A keresztnevem francia édesanyám választása, és bár ez az örökségem is identitásképző, de a gyerekkorom, az életem nagy része, a családom, a lojalitásom, és – ha nem is a szó legszorosabb értelmében – az anyanyelvem is Magyarországhoz köt.

 Hogyan került kapcsolatba az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséggel és a KDNP-vel?

– Mint sokakat a generációmban, engem is a 2002-es és 2006-os Kossuth téri katarzisok aktivizáltak. Azt lehet mondani, hogy ezek előtt is „jó alapanyag” voltam ahhoz, hogy egy napon kereszténydemokrata közszereplő legyek. A világnézetem katolikus hitemen alapszik, a közösségközpontúságom a cserkészmozgalomban, tettvágyam pedig az USA-ban töltött 4 egyetemi diákévem alatt erősödött meg. Sorsszerű volt, vagy inkább a Gondviselés műve, hogy 2006-ban rátaláltam az IKSZ-re, hazafias, konzervatív elköteleződésű fiataloknak egy olyan közösségére, amelyet nem is ifjúsági partnerszervezetként, hanem inkább ütőképes, politizáló baráti társaságként jellemezhetnék. Az IKSZ-nek idővel budapesti elnöke, majd országos alelnöke lettem, majd elhagyva az ifjúsági korosztályt, a KDNP-nek lettem tagja. Közben útjára indítottam a Gyere Haza mozgalmat, amely 2011 óta nyújt segítséget a külföldről hazatérő magyar fiataloknak.

 A közelmúltban Izraelben dolgozott. Mi volt a feladata tel-avivi nagykövetségünkön, és hogyan érezte magát családjával a közel-keleti országban?

– Az elmúlt éveket a korábbi kereszténydemokrata parlamenti képviselő, Nagy Andor nagykövet úr vezette izraeli magyar külképviseleten töltöttem tudományos szakdiplomataként. Túlzásnak tűnhet, de állítom, hogy Izrael a világ legérdekesebb országa, ahol rengeteget tanultam az ember és az emberiség természetéről, történelemről, vallásról, világpolitikáról, innovációról, saját magamról és a családomról. Lenyűgöztek a szélsőségek Tel-Aviv ultraliberális metropoliszától Jeruzsálemig, a világ spirituális központjáig. A 2014-es gázai konfliktus alatti mindennapjaink egy háborús hátországban megtanították a béke értékét. Izgalmas volt a keresztény–zsidó kultúrális találkozás is, aminek a fő színtere számunkra a gyermekeink héber nyelvű óvódája volt.

Azbej TristanAzbej Tristan két, magyar állampolgárságot kapott szír atyával

 Mi az a kapcsolódási pont, amelyen keresztül az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság vezetésével bízták meg?

– Ez az ügy számomra egy mélyen átérzett, személyes ügy. Egyrészt az örökségem okán foglalkoztam az örménységgel, amely a világ első keresztény nemzete, és amely világvallások ütközési zónájában több mint egy évezrede szenved el üldöztetést, elnyomást, népirtásokat. Másrészt attól fogva, hogy testközelből tapasztalhattam meg a gyilkos konfliktusok brutális valóságát, a Közel-Kelet megismerése, megértése már nem csupán szakmai kötelesség volt, hanem tudásszomj, elemi érdeklődés. Harmadrészt pedig az élet megajándékozott azzal, hogy megismerkedhettem szentföldi keresztényekkel, megismertem a gondjaikat, az örömeiket, a példás, hitvalló életüket, fontossá váltak számomra, a szívemen kezdtem viselni a sorsukat.

 Teljesen unikális ez a kormányzati szerv. Melyek azok az irányok, amelyek mentén nekifog majd a szakmai vezetéshez? Melyek azok a közeli és távlati célok, amelyeket el szeretne érni a helyettes államtitkárság irányításával?

– Valóban, az EMMI Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkársága egy úttörő, a világon egyedülálló kezdeményezés. Hasonló küldetésű civil és egyházi szervezetek léteznek; kormányzati egy sem. A helyettes államtitkárság első közel egy éve alatt hatalmas munkát végzett el: kialakította a működési kereteit, erős és kiterjedt egyházi kapcsolatrendszert épített ki, ötpárti konszenzust ért el egy parlamenti határozat kapcsán, keleti egyházi vezetőket és agytrösztöket hozott Magyarországra, felállt menekültügyi társ-szakhatóságként és elindította az első támogatási programjait. Észak-Irakban középiskola épül, és egy kórház gyógyszerellátását fedezik magyar támogatásból. Robbantásos merényletek kopt áldozatai magyar kórházban kapnak ellátást, Libanonban templom-rekonstrukciós projektet indítunk, a szír keresztény egyházak humanitárius felhasználásra is kaptak Magyarországtól több millió eurót. Szeptemberben közel száz hite miatt diszkriminációt szenvedő fiatal kezdi meg tanulmányait Magyarországon egy ösztöndíjprogram keretében.

A célkitűzésem, hogy bővítsük azokat a programokat, amelyek hozzájárulnak, hogy az üldözött keresztények őseik földjén, biztonságban, szabadon és gyarapodva éljenek és gyakorolják vallásukat. Ez nem kegygyakorlás, ez felelősségünk és kötelességünk a legősibb keresztény testvéreink irányába.

Másik küldetésünk, hogy hangja legyünk azoknak, akiknek a kiáltását nem akarják meghallani. A több millió hívőt érintő üldöztetés tényét elhallgatják a világon, annak felemlegetése tabudöntésnek számít, a „bűnös kereszténységgel” kapcsolatos hazug, „polkorrekt tétel” tagadásának. Azt szeretnénk, ha idővel elveszítenénk egyedi jellegünket, és egyre több ország foglalkozna ezzel a jelenséggel úgy, mint a Magyar Kormány és a szolidáris magyar emberek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!