Lengyel-magyar konferencia kezdődött Krakkóban II. János Pál megválasztásának 40. évfordulója alkalmából

Karol Wojtyla krakkói érsek pápává választásának 40. évfordulója alkalmából háromnapos konferencia kezdődött kedden Krakkóban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) szervezésében, a résztvevőket Andrzej Duda lengyel elnök üdvözölte.

kdnp.hu – MTI

A Pápa a Vasfüggönyön túlról című konferencián megvitatják Szent II. János Pál pápaságának hatását a szovjet blokk országaira és egyházaira. A rendezvény felett Kövér László országgyűlési elnök, Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök, valamint Marek Jedraszewski krakkói érsek vállalt tiszteletbeli védnökséget

Az ünnepi megnyitón felolvasták Andrzej Duda üdvözlő levelét, amelyben az államfő felidézte: Karol Wojtyla krakkói érsek pápává választása a kommunizmus időszakában, 1979. október 16-án, majd első lengyelországi zarándoklata 1979 júniusában Lengyelországban az új remény és a társadalmi energia hatalmas kitörését váltották ki, amely rövidesen a sok millió embert vonzó Szolidaritás társadalmi mozgalom megalakulásában nyilvánult meg. A pápa hatására újból bebizonyosodott, hogy az átlagember millióiban felébresztett remény hatalmas erőt képvisel, mely képes megváltoztatni a történelem alakulását, és ezt ma is érdemes szem előtt tartani, amikor világszerte erősödik az ellenállás a túl elitista és átláthatatlan kormányzati stílus ellen.

A NEB elnöke, Földváryné Kiss Réka nyitóbeszédében azt a hatást idézte fel, amelyet a magyarokban is a pápa szállóigévé vált szavai, a „ne féljetek" biztatás váltott ki. Leszögezte: II. János Pál „egyszerre volt egy nagyon konzervatív pápa, az egyházi tanítás és értékek szigorú őrzője, és egy nagyon modern pápa is, akit szerettek a fiatalok". Ma is érdemes arra keresni a választ, milyen módon lett II. János Pál egy világtörténelem-formáló személyiség, hogyan tudott egy egyházvezető érvényeset mondani egy olyan világban, amelyet keleten a kommunista diktatúra, nyugaton pedig az egyre erősebb szekularizáló hatja át - mondta a NEB elnöke

Az IPN elnöke, Jaroslaw Szarek II. János Pál megválasztását a világtörténelem egyik legfontosabb eseményének nevezte, mivel - fogalmazott - „az evangélium akkor legyőzte a kommunista kiáltványt". "A jó diadalmaskodott a rossz felett, a szeretet a gyűlölet felett, az igazság a hazugság felett, és ez a győzelem félelmet keltett azokban, akik sok éve uralkodtak Európa e részében" - jelentette ki.

Kiemelte: a szovjet érdekszférába tartozó társadalom, „a világ leigázott része" tudatában volt annak, hogy a II. János Pál megtapasztalta a szovjet és a német totalitarizmust, és hogy életével is tanúsítja: "az ellenálláshoz a hit, a bátorság és a kitartás szükséges".

A nemzetközi konferencia első részét kedden és szerdán a krakkói Jagelló Egyetemen tartják meg, folytatása pénteken Budapesten az Országházban következik. A krakkói részen a NEB munkatársain kívül előadást tartanak a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szakértői, felszólal Jánosi Csongor is a Bukaresti Egyetemről.