Feljelentett Fideszes képviselők

A héten döntött a parlament két Fideszes képviselő, Rogán Antal és Németh Szilárd István mentelmi jogáról is. A vádirat szerint a szabadszájúság bűnébe estek, rágalmazás vétségét követték el. Pikantérája az ügynek, hogy mindkét politikust Szilvásy György volt szocialista titokminiszter jelentette fel. A mentelmi jog felfüggesztésére az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség.

kdnp.hu – Bartha Szabó József

Rogán Antal

 A Budai Központi Kerületi Bíróság indítványozta Rogán Antal országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, dr. Szilvásy György feljelentése alapján.

 A feljelentés szerint Rogán Antal 2014. december 2. napján az MTI útján az alábbi közleményt adta ki: „Nem én találkoztam rendszeresen Portik Tamással, hanem Gyurcsány Ferenc volt titokminisztere,Szilvásy György… Aki tudni akarja, honnan fúj a szél, annak ebben az ügyben is a két szocialista politikust kell megkeresnie…” Megjegyezte továbbá: „Hangfelvételek formájában bizonyíték is van arra, hogy Szilvásy György maga volt az, aki megbízta Portik Tamást, hogy járasson le vezető fideszes politikusokat., ahol az ő neve is elhangzott.”

Szilvásy György szerint ezen állítások, valóságnak nem megfelelő tényállítások és valótlan tényre közvetlenül utaló kijelentések, a becsület csorbítására alkalmasak, ezért rágalmazás vétsége címen feljelentette Rogán Antalt.

***

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével és ebben a vonatkozásban nem vizsgálta a tényállást. Magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani, ezért a bizottság többsége azt javasolta az Országgyűlésnek, hogyRogán Antal országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

***

Az Országgyűlés megfogadta a tanácsot: 26 igen szavazattal, 153 nem ellenében, 1 tartózkodás kíséretében Rogán Antal mentelmi jogát megőrizte.

Németh Szilárd István

A Budai Központi Kerületi Bíróság indítványozta Németh Szilárd István országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, dr. Szilvásy György feljelentése alapján.

 A feljelentés szerint: „Németh Szilárd István 2014. december 1. napján a HírTv műsorában az alábbiakat mondta: „Portik Tamásék megkapták a megbízást, mégpedig Szilvásyéktól annak idején, hogy fideszes politikusokat kell lejáratni. Megemlítették szó szerint Rogán Antalt is.”

Szilvásy György szerint ezen állítások, valóságnak nem megfelelő tényállítások és valótlan tényre közvetlenül utaló kijelentések,  a becsület csorbítására alkalmasak, ezért rágalmazás vétsége címen feljelentette Németh Szilárd Istvánt.

 

***

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2015. szeptember 15-ei ülésén tárgyalta. Hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével és ebben a vonatkozásban nem is  vizsgálta a tényállást. Magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani, ezért a bizottság többsége azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Németh Szilárd István országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. 

***

Az Országgyűlés megfogadta a tanácsot: 25 igen szavazattal, 151 nem ellenében, 1 tartózkodás kíséretében Németh Szilárd István mentelmi jogát megőrizte.