Firtl Mátyás: Magyarország biztonsága szempontjából is fontosak a missziókban való szerepvállalások

A válságkezelésben és békefenntartásban megvalósított aktív magyar szerepvállalás hazánk és a magyar emberek biztonságát szolgálja – hangzott el Firtl Mátyás (KDNP) vezérszónoki felszólalásában, amelyet az unió szomáliai katonai kiképzéséhez való hozzájárulásról szóló vitában mondott. A kereszténydemokrata politikus köszönetet mondott a katonáknak, akik a külföldi missziókban is tisztességesen helytállnak, és elismerést, megbecsülést és rangot szereznek hazájuknak.

kdnp.hu

Köszönet a honvédeknek


Firtl Mátyás, a Kereszténydemokrata Néppárt országyűlési képviselője vezérszónoki felszólalása közben a Országgyűlés 2017. március 21-i ülésén.

Az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójához ("EUTM Somalia") történő további magyar katonai hozzájárulásról szóló beszámoló elfogadásáról szóló vitában a kormánypárti képviselők és az ellenzékiek is többnyire egyetértettek a magyar szerepvállalás fontosságában.

Firtl Mátyás vezérszónoki felszólalásában kifejtette: Magyarország elkötelezett a nemzetközi béke és biztonság megőrzése iránt. A válságok megelőzését és a konfliktusok kezelését szolgáló nemzetközi mechanizmusok erősítése alapvető fontosságú az adott földrajzi helyeken, de hasonlóképpen Magyarország biztonsága szempontjából is. Ezért Magyarország érdeke és szándéka tevékeny szerepet betölteni  a nemzetközi biztonsági felépítmény részét képező globális és regionális szervezetekben.Az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójához („EUTM Somalia") történő további magyar katonai hozzájárulás ezeknek a törekvéseknek felel meg maradéktalanul.A missziók fontos szerepet játszanak a honvédség életében, mert fontos lehetőséget kínálnak honvédeink számára. A többnemzeti kötelékben elvégzett feladatok, az éles körülmények között végrehajtott műveletek, a legkorszerűbb technika napi szintű használata mind rendkívül fontos szakmai tapasztalatokat jelentenek, kiemelkedő szakmai fejlődést biztosítanak. Összességében honvédségünk ország­védelmi képességét is növelik, és fontos eszközt adnak a mindenkori magyar diplomácia kezébe nemzetközi mozgásterünk megőrzéséhez, bővítéséhez. Továbbá veszélyeztetettségünket is csökkenthetik, hiszen minden háborús konfliktus, legyen a Föld bármely pontján, kockázati tényező hazánk számára is, amint az a jelenlegi európai migránsválság is bizonyítja, a határainkat ostromló migránstömegek.

Firtl Mátyás vezérszónoki felszólalásában köszönetet mondott a Magyar Honvédség katonáinak, akik a külföldi missziókban tisztességesen helytálltak és helytállnak, és méltán szereznek elismerést, megbecsülést és rangot hazájuknak.Köszönet jár minden magyar katonának, akik válságövezetekben katonai missziók során vagy katonai és humanitárius segítségnyújtással is példamutató módon helytállnak, akik Magyarország és a Magyar Honvédség elismerését és rangját öregbítik azzal, hogy hozzájárulnak a biztonság megteremtéséhez, megerősítéséhez. És ugyanakkor engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mindazoknak is, akik az ország határain szolgálnak, a tömeges migrációs helyzet kezelésében biztosítják mindennapjaink, otthonaink nyugalmát és biztonságát – fogalmazott Firtl Mátyás.