Az ígéretek földje II.

Egyelőre még senki nem ígérte meg, hogy több tízezer közmunkás kubikussal kiásatják-e és megépítik-e a Duna Tisza csatornát, ezzel is csökkentve a munkanélküliséget. A Tisza-menti ármentesítő tárolók esetén azonban fennáll ez az eshetőség. Képzetlen közmunkások ezreinek kézi erejével épülne meg az, amit néhány munkagép sokkal rövidebb idő alatt játszva elvégez.

Kétféle racionalitás küzd egymással generációk óta a gazdaságban nálunk és világszerte. Kezdődött valamikor azzal, hogy a nagybirtokoknak megtiltották a mezőgazdasági gépek alkalmazását, azért, hogy a nincstelen agrárnépesség többmilliós tömege ne veszítse el a kenyerét.

A pártállam ezt a kérdést hatalmi erővel úgy oldotta meg, hogy felszámolta még a kisgazdaságokat is és a nagyüzemeket úgy-ahogy gépesítette. A falusi lakosság munkaképes tömege pedig a városokba vándorolt. Ott viszont mesterséges munkahelyeket létesítettek számukra. A pártállam bukásakor a feleslegessé vált milliónyi segédmunkás munkanélküliként a szociális piacgazdaságot hirdető állam gondoskodására szorult.

Eddig minden utódkormány szembekerült ezzel a helyzettel, amelynek megoldását az Orbán-kormány is megígérte. Tíz év nagy idő! Ezalatt tíz szoclibektől örökölt szakképzetlen munkanélküli korosztály éri el a nyugdíjkorhatárt, mikor átkerül egy másik, szintén állami ellátásra szoruló rétegbe. Kérdés, hogy a helyükbe tíz szakképzett, önfenntartó ifjú korosztály lép-e, vagy újratermelődik a munkanélküliek tömege, amelynek jövője olyan reménytelen, mint a Várbazár fontossága.

Mert mi is ez a cifra építmény? Semmi más, mint a várkert kerítésének egy pompázatos darabja, amellyel építése pillanatától a mai napig nem tudott senki semmit sem kezdeni, mindazonáltal meg kell őrizni az utókornak, terhelve a költségvetést.

Amerre járunk a fővárosban, pompásabbnál pompásabb épületek sorába ütközünk. Hajh, milyen gazdagok is voltunk mi egykoron, amikor jutott pénz Királyi Várra, Országházra, Kúriára, Műcsarnokra, Szépművészeti- és Iparművészeti Múzeumra, Vajdahunyad várára, Állatkertre, szobor- és freskódíszes pályaudvarokra. Mindez néhány év alatt bújt ki a földből, közpénzből. Mert nagy volt hajdan a magyar, nagy volt hatalma, birtoka…

Ugyan miből futotta minderre, míg most egy-egy darabjuk helyreállítása olyan sokáig tart, hogy amint befejezik az észak-nyugati sarkát, a dél-keletit kezdhetik elölről.

Mindazt – mint mondani szokás – tót napszámosok építették fel, akik a szabad ég alatt aludtak és tarisznyából ebédeltek. Ámbár olyan színvonalú kézműves szakmunka és művészeti teljesítmény rejlik ezekben a múzeumokban, hogy egyik-másik kis részletük helyrehozására manapság talán már nem is található hozzáértő kézműves iparos, vagy szakavatott művész.

A dolog nyitja, hogy akkoriban nem létezett mindaz a közteher, ami manapság a munkát terheli. Nem volt személyi jövedelemadó, egészség- és nyugdíjbiztosítás, táppénz, fizetett szabadság, de fizetett ebédidő és kafetéria, munkásszállás, családi pótlék és munkanélküli segély sem, jól fizetett szakszervezeti titkár és rendész, bérszámfejtő sem, hogy csak a legegyszerűbbeket soroljuk. Zsebből fizetett a pallér és a szakiparos. a művész pedig maga volt egyben a vállalkozó is. Akkor úgy volt, most meg emígy van.

Nagy volt a pompa és nagy volt a szegénység. A híd-ígérgető, anekdótabeli főkortesnek pedig nem kellett a faluvégi választópolgár óhajait figyelembe venni, ígérgetni, mert annak nem volt választójoga, csak a gazdag-utcán lakó módos gazdának.

Amint a politikusnak sem kellett kezét reggeltől estig a nemzetközi helyzet, a pénzvilág és a világgazdaság ütőerén tartania ahhoz, hogy programot készítsen. Sem minden szavát százszor megrágni, mielőtt kiejti a száján, mert jön a sündörgő rejtett mikrofon és jön a WikiLeaks, amely feltöri a legtitkosabb adattárakat és bizalmas zuginformációkat.

„Ígérni nehéz, megtartani könnyű” – szólt a XIX. század lovagias gondolkozású politikusának jelszava a nagypolitikában. A XX. század második felében, a pártállam közembere már úgy gondolta, hogy ígéretekkel tele van a padlás.

A padlás legendás lesöprése azonban csúfos kudarccal végződött. A XXI. század politikusának alaposan át kell néznie a padláson végül is felhalmozódott ígéreteket, és újra kell gondolnia, hogy mit és mennyit érdemes belőlük, illetve mennyit lehet megvalósítani.

A nagy többség értetlenül nézi ezt a fura világot. Meg hogy ha annyi az ígéret, a pénz miért egyre kevesebb?

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!