A birkózás maradjon olimpiai sportág!

Földi László kezdeményezi, hogy az Országgyűlés sportbizottsága következő ülésén vegye napirendre azt a kérdést: miként tudná Magyarország a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaszi javaslattétele előtt legegységesebben kifejezésre juttatni azt az álláspontját, hogy a birkózást mint sportágat 2020 után is az olimpia programjában szeretné látni. A kormánypárti képviselő ezt a parlament keddi ülésén elmondott napirend előtti felszólalásában jelentette be.

Földi László napirend előtti felszólalása:

Ne engedjük két vállra fektetni a birkózást!

Ceglédiként évtizedek óta nyomon követem a Ceglédi Vasas Sportegyesület erőfeszítéseit, amelyeket a klub a birkózó utánpótlásnevelés színvonalának fenntartásáért tett. És nyomon követem az ifjú birkózók erőfeszítéseit is napról napra a birkózószőnyegen, amelyeket azért tesznek, hogy a nemzeti, majd nemzetközi élvonalba törhessenek, ott mérve össze erejüket sporttársaikkal, az ország, Európa, vagy a világ legjobb birkózóival.

2010 márciusában nekik köszönhetően vette át városom a Birkózás Városa címet, amellyel a Magyar Birkózó Szövetség elismerte mindannyiunk közös munkáját. 1950-ben a magyar birkózósport első aranyérmese, Gál József Cegléden készült fel a megmérettetésre. És ugyanitt tette azt 2012ben Lőrincz Tamás is – büszkén mondhatom, hogy barátom és tanítványom – aki a Londoni Olimpiáról ezüstéremmel tért haza Magyarországra, Ceglédre, és aki ma gyerekek tízezreinek mutat példát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt kedden elhamarkodott döntést hozott, amikor állásfoglalásában a birkózás sportág elhagyását javasolta a Nyári Olimpiai Játékok programjából. Világbotrányt idézett elő a döntés, külföldi sportegyesültek tiltakoznak – az amerikai birkózó szövetség Facebook-oldalt indított és nemzetközi szervezetek emelték fel hangjukat a döntés ellen. Ókori olimpiai sportágról van szó. Puszta kézzel vívott küzdősportról van szó, amely erősít, tartásra, etikára nevel. Eszköztelensége miatt nem tartozik a drágán űzhető sportágak közé, ezért kitörési lehetőséget adhat számos mozogni, versenysportolni vágyó, tehetséges fiatalnak. Magyar fiataloknak, akik az elmúlt olimpiák során összesen 19 aranyéremmel 16 ezüstéremmel és 19 bronzéremmel örvendeztettek meg és tettek büszkévé bennünket, magyarokat a birkózás olimpiai sportágában. Ezzel a döntéssel mindannyiuk, de főleg a birkózást választó gyerekek mindennapi álma, munkája, küzdelme, a példaképek vérverejtékes eredménye válhat értelmét vesztetté. Nem szabad hagynunk. Fel kell emelnünk a szavunkat nekünk, magyaroknak is és akaratunknak jól hallhatónak kell lennie a nemzetközi kánonban, amely a birkózás visszaszavazását követeli.

A Fidesz–KDNP-kormány számos jelét adta már annak, hogy fontosnak tartja a sportra nevelést, a sport és az olimpiára való felkészülés támogatását. Konkrét cselekvéseivel bevezette az általános iskolákban a mindennapos testnevelést, átfogó sportfejlesztésekbe kezdett, döntött egy világszínvonalú sport- és szabadidőpark felállításáról és kezdeményezte az olimpiai sportágak tartozásainak átvállalását. Nem kell több bizonyíték ahhoz, hogy értsük: Magyarország jövőjét úgy képzeli el, hogy méltó helyén kezeli a sportot, különös tekintettel azokra a sportágakra, amelyekben sikeres.

A birkózásnak is méltó helyére kell visszakerülnie. Épp ezért kezdeményezem, hogy az Országgyűlés Sport- és turizmus bizottsága következő ülésén vegye napirendre azt a kérdést: hogyan tudná Magyarország a NOB tavaszi javaslattétele előtt legegységesebben kifejezésre juttatni álláspontját, mely szerint a birkózást, mint sportágat 2020 után is az olimpia programjában szeretné látni.

Régen dobbant annyira együtt Magyarország szíve, mint 2012ben, a londoni játékok ideje alatt, sportolóink küzdelmei és győzelmei során. Ne hagyjuk, hogy tizenkilenccel vagy ötvennéggyel kevesebbszer dobbanjon egyszerre az a szív. Tegyük oda mi is magunkat, hogy nemzetközi összefogással megakadályozzuk a birkózás kétvállra fektetését, kizárva az olimpia történetének egyik első sportágát az Olimpia programjából. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!