Gyorsult az ipari termelés növekedése

Februárban az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar kibocsátása 5,9 százalékkal, ezen belül a járműiparé 16,5 százalékkal nőtt. A KSH jelentése szerint februárban a növényi termékek árának 7,9, az élő állatok és állati termékek felvásárlási árának 8,5 százalékos csökkenése következtében 8,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban.

Februárban az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, mind a nyers, mind pedig a munkanaphatástól megtisztított mutató szerint – jelentette a részletes adatok alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárban a termelés 5,3 százalékos növekedését mérte a statisztika. A belföldi értékesítés volumene 5,2 százalékkal, az export 7,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipar kibocsátása 5,9 százalékkal, ezen belül a járműiparé 16,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszeripar termelése februárban 7,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári mindössze 0,8 százalékos növekedés után, a számítógépek és elektronikai termékek gyártása az előző havival megegyező 5,4 százalékos növekedést mutatott. Nőtt a villamos berendezések és a gépek gyártása is 2,4, illetve 2,0 százalékkal, a gyógyszereké pedig 4,8 százalékkal.

A feldolgozóipar belföldi eladásai 6,8 százalékkal felülmúlták a tavaly februárit, a járműipari eladások 34,8, a számítástechnikai eszközöké 13,8 százalékkal nőtt, az élelmiszeripar belföldi értékesítése 4,1 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export 7,5 százalékos növekedését továbbra is a járműipari kivitel 15,4 százalékos emelkedése húzta, de 15,2 százalékos exportnövekedést mutatott a gumiipar is, az élelmiszerek exportvolumene 11,0 a gyógyszereké 4,6, a számítástechnikai eszközöké 4,5 százalékkal nőtt tavaly februárhoz hasonlítva. A korábbi megrendelések eredményeként a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállománya 19,8 százalékkal meghaladta februárban az egy évvel korábbit.

Glattfelder: Magyarország Európa egyik leggyorsabban fejlődő ipari országává vált

Tovább folytatódik a magyar ipar termelésének bővülése, Magyarország Európa egyik leggyorsabban fejlődő ipari országává vált az elmúlt időszakban – értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait az M1 aktuális csatornán kedden. Hozzátette: az ipari termelés növekedése részben megfelelt a várakozásoknak, részben pedig túl is szárnyalja azokat. A kormány egyik célkitűzése, hogy az ipar arányát a GDP-n belül 2020-ra a jelenlegi 22 százalékról 30 százalékra emelje. Fontosnak nevezte, hogy a járműgyártás 17 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Glattfelder Béla elmondta: az ipari termelés bővülése csaknem minden esetben a foglalkoztatás bővülésével jár együtt. Az Audi két műszakról háromra váltott, és a Suzuki gyár modellváltása következtében is több dolgozót alkalmaznak. Szavai szerint a nagyvállalatok termelésbővülése mellett a hazai kis-, és középvállalatok (kkv) beszállítása is növekszik, ahol további munkaerőbővüléssel kell számolni.

8,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak
   
Februárban a növényi termékek árának 7,9, az élő állatok és állati termékek felvásárlási árának 8,5 százalékos csökkenése következtében 8,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A termelői árak csökkenése 2013 júliusa óta megszakítás nélkül tart, bő egy évig a gabonafélék árcsökkenése okozta, de tavaly augusztus óta az állati termékek termelői ára is folyamatosan csökken.

Februárban a gabonafélék 10,7 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy évvel korábban, a zöldségfélék ára 13,6 százalékkal emelkedett. A burgonya ára 36,7, a gyümölcsféléké 20,9 százalékkal csökkent. Az élő állatok termelői árszintje 6,1 százalékkal lett alacsonyabb. A vágósertés termelői ára 9,5 százalékkal esett vissza, de az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőtt. A vágóbaromfi ára 4,3 százalékkal mérséklődött. Az állati termékek közül a tojás ára 10 százalékkal nőtt, miközben a tejé 19 százalékkal csökkent.

Idén január-februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 7,4 százalékkal csökkentek. A növényi termékek ára 7,3, az élő állatok és állati termékeké 7,5 százalékkal esett vissza az év első két hónapjában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!