Néma főhajtással tisztelegtek a nemzet nagyjai előtt

Országszerte megemlékezéseket tartanak ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúinak tiszteletére. A központi megemlékezések keretében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakuló terén katonai tiszteletadás mellett reggel felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót. Ezt követően a Batthyány-mauzóleumnál néma főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a vértanúk emléke előtt.

Néma főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál mások mellett az Országgyűlés, a kormány, az államfő képviselői az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján vasárnap délelőtt.

Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnökének síremlékénél katonai tiszteletadás mellett helyezték el a megemlékezés koszorúit. A mauzóleumnál a vértanúhalált halt miniszterelnök mellett aradi mártírtársaira, valamint az 1848-49-es szabadságharc hősi halált halt áldozataira emlékeztek, aki életüket adták Magyarország függetlenségéért.

A síremléknél koszorút helyezett el a kormány nevében Pintér Sándor belügyminiszter, Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, az Országgyűlés nevében pedig Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

Az Alkotmánybíróság nevében Bitskey Botond főtitkár, a Kúria nevében Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője, a legfőbb ügyész, illetve a Legfőbb Ügyészség képviseletében pedig Eperjes Krisztián főtitkár hajtott fejet.

A honvéd vezérkar nevében Benkő Tibor vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium honvéd vezérkar főnöke tisztelgett a vértanúk emléke előtt.

Koszorút helyezett el Magyarország első miniszterelnökének síremlékénél Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke és Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke, valamint Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

A fővárosi önkormányzat nevében Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, míg Józsefváros nevében Kocsis Máté polgármester helyezte el a megemlékezés koszorúit a mauzóleumnál.

-

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján vasárnap reggel Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakuló terén.

A megemlékezésen részt vett többek között Benkő Tibor a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Kun Szabó István a budapesti helyőrség dandár parancsnoka, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, az intézmény kari vezetői, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztjelöltjei.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbocra eresztését a Szózat kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte el. A ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is, és felsorakoztatták Magyarország történelmi zászlóit is. Az ünnepség a Magyar Takarodó elhangzásával ért véget, ezalatt felolvasták a 13 aradi vértanú nevét.

A kegyeleti megemlékezés kifejezésére a lobogó egész nap félárbocon marad, majd október 7-én, hétfő reggel 8 órakor vonják le katonai tiszteletadás kíséretében.

Áder János köztársasági elnök a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmándon mond beszédet, majd koszorút helyez el a nemzeti gyásznap alkalmából.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Pest megyei Tápiószelén mond beszédet az aradi vértanúk tiszteletére tartandó kopjafa-avató megemlékezésen.

Aradon Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 vértanú tábornokára. A honvédelmi tárca vezetője délelőtt részt vesz az aradi vértanúk emlékére celebrált szentmisén az Arad-belvárosi római katolikus templomban, majd délután megkoszorúzza az aradi vesztőhelyen 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtábornoknak emléket állító obeliszket.

Az aradi vértanúk emléknapján az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett 13 vértanúról, illetve az ugyanezen a napon Pesten kivégzett Batthyány Lajosról, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökéről emlékeznek meg.

Az aradi vértanúk tiszteletére már szombaton országszerte megemlékezéseket tartottak. A központi rendezvényeket idén a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitotta meg. A közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédében azt mondta: a magyar szabadságharc nem csak a magyaroké volt, ahogy az aradi vértanúk között is található örmény, horvát szerb, német és osztrák mártír a magyarokon kívül.

+

Kereszténydemokrata képviselők programja a nemzeti gyásznapon
 
Pálffy István frakciószóvivő 15 órakor Jászberényben a 48-as emlékműnél mond beszédet. Hargitai János 11 órakor koszorúz Pécsett, az Aradi vértanúk útja 16. szám alatt. Michl József, Tata város polgármestere az aradi vértanúk emlékművének 16 órakor kezdődő avatóünnepségén mond beszédet Tatán a Fenyő téren. Sáringer- Kenyeres Tamás Keszthelyen 17 órakor vesz részt a koszorúzáson.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!