Riadó a katasztrófahelyzet miatt

Az országban kialakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter összehívta az operatív törzset, riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe. A tárca vezetője ismételten azt kérte, senki ne induljon útnak gépkocsival az érintett utakon. Azt is ígérte, óránként tájékoztatást adnak az aktuális helyzetről. A Magyar Honvédség katonái, valamint harci járművei, köztük lánctalpas gépek is segítik a mentést.

Pintér Sándor riadót rendelt el

Pintér Sándor belügyminiszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Utalt arra, volt ahol a 100 kilométer/órás szél okozott károkat, vagy emelt három méteres hótorlaszokat, máshol az elektromos áramszolgáltatás szűnt meg. Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben. Jelezte ugyanakkor, hogy sok esetben a hófalakkal nem bírtak a hómarók és sok esetben a lánctalpas harci járművek is elakadtak. Közölte, jelenleg is nehézségek vannak az M1-es és az M7-es autópályán.

Elmondta, több száz gépkocsi és ember került a hó fogságába, akiket tudtak kiszabadítottak és melegedőkbe vittek. Akik pedig az autókban maradtak, azoknak igyekeztek vizet, élelmiszert, valamint benzint vinni, utóbbit azért, hogy a kocsikat tovább tudják fűteni. Azt is hangsúlyozta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenki kiszabaduljon a hó fogságából.

Arra az újságírói kérdésre, elégedett-e az eddigi megelőző, illetve mentési tevékenységgel, a belügyminiszter arról beszélt: amit az egységek tettek, azzal elégedett, ugyanakkor az állampolgári fegyelemmel nem. Az egységek mind odaadással, mind szakmai felkészültséggel jelesre vizsgáztak – szögezte le.

Az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán. „Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (...), és egy ember el is hunyt” – fogalmazott.

A kialakult időjárási helyzet érzékeltetésére arról beszélt, a hókotrók mögött a 100 kilométer/órás erősségű szél három méteres hófalakat emel. Szavai szerint a mostanihoz mérhető időjárási körülmények emberemlékezet óta nem voltak.

A sajtótájékoztatón friss hírként bejelentették azt is, hogy a Terrorelhárítási Központ harci járművei megkezdték az M1-es autópályán rekedt több száz ember mentését.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a legnehezebb közlekedési helyzet az M1-es és az M7-es autópályán alakult ki, a két autópályát lezárták.

Az M1-es autópályán több helyen jelenleg is zajlik az oldalakat elválasztó szalagkorlát bontása annak érdekében, hogy az ott lévő autósokat vissza tudják fordítani. A szalagkorlát bontását Győr-Moson-Sopron és Komárom-Eszergom megyében végzik – közölte. Hozzátette: összesen 227 melegedő helységet nyitottak meg, többségében a két autópálya érintett szakaszain.

Bakondi György közölte, az országban 238 beavatkozást igénylő hófúvást regisztráltak, 57 települést elzárt a hó, ez 13.327 embert érint. Mintegy száz közút, öt vasúti vonal járhatatlan. Továbbá egy kikötőt, és három határátkelőt is lezártak - mondta. Adataik szerint eddig 5446 gépjármű akadt el közúton, 18 vasúti szerelvény került a hó fogságába, 160 településen szakadt meg az áramellátás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nagyon erős szél hátráltatja a helyreállítást, ezért a megyei katasztrófavédelemnek agregátorokat adtak át.

Elmondta azt is, a mobiltelefon-szolgáltatókkal egyeztettek annak érdekében, hogy sms-t tudjanak küldeni a hóban rekedteknek a „követendő magatartási szabályokról”. Kitért arra, hogy jelenleg már 12 honvédségi lánctalpas egység kapcsolódott be a mentésbe, valamint közölte: elfogadták az osztrák köztársaság felajánlását, amely szerint hómarókat küldenek.

Kérte, hogy azokban a megyékben, ahol vörösriasztás van érvényben, senki semmilyen körülmények között ne induljon útnak. Újságírói kérdésre közölte, a nagy szél miatt helikopterek nem használatóak az elzárt településeknél.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: az elmúlt 24 órában a közutakon három halálos baleset történt, ebből kettő függ össze a rendkívüli időjárási helyzettel. Kilenc baleset súlyos, ötvenhét könnyű, háromszáz pedig sérülés nélkül végződött. Az ország hat megyéjében - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér és Zala – 1430 elakadt jármű van, négyszázan tartózkodnak még most is az autóikban. Az elmúlt 24 órában 4000 embert mentettek ki elakadt autóból – közölte.

Papp Károly elmondta, intézkedett arról, hogy azokon a szakaszokon, ahol elhagyott gépjárművek vannak, legyen rendőri biztosítás. A készenléti rendőrségtől 2700 liter üzemanyagot indíttatott útnak, hiszen – mint közölte – voltak olyan emberek, akik nem voltak hajlandóak elhagyni gépjárművűket, ezért szükségessé válhat az üzemanyag pótlása. Megjegyezte, a készenléti rendőrség teljes állománya készen áll a bevetésre.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt közölte, számítottak a rendkívüli időjárásra, ezért a kórházak előre feltöltötték vérraktáraikat. Elmondta, a mentők megerősített szolgálattal készenlétben állnak, és a katasztrófavédelem, valamint a rendőrség segítségével „a legtávolabbi megközelíthető pontig eljutottak”, és ott várnak azokra, akiknek segítségre van szüksége.

Pintér Sándor az M1-esen ellenőrzi a kialakult helyzetet

A belügyminiszter személyesen ellenőrizi az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet pénteken délután. Pintér Sándor az indulás előtt az MTI-nek a helyszínen azt nyilatkozta, ellenőrzi, hogy kollégái végre tudták-e hajtani a számukra előírt feladatokat, valamit ő is ki szeretné venni a részét azokból a viszontagságokból, amelyeknek az időjárás miatt ki vannak téve.

A legfontosabb feladatuknak az emberi életek mentését nevezte. Közlése szerint ennek megfelelően azokat a gépkocsikat, amelyeket már ki lehetett szabadítani, a vezetőikkel együtt biztonságos helyre szállították. A továbbra is a hó fogságában rekedt járművek utasait melegedőkbe, illetve olyan helyekre viszik, ahol élelmet és vizet kaphattak.

A belügyminiszter egyúttal türelmet és fegyelmet kért a sztrádán utazóktól. Azt kérte, hogy ne állják el a biztonsági sávokat, és ne nehezítsék a hókotrók és a segítségnyújtók munkáját. Azt is elmondta, hogy több ezer rendőr és több száz katasztrófavédelmi szakember mellett mentősök és polgárőrök is dolgoznak, az összlétszám megközelíti a négyezret.

A honvédség katonái és harci járművei is segítik a mentést

A télies időjárás okozta rendkívüli helyzetben a Magyar Honvédség katonái, valamint harci járművei, köztük lánctalpas gépek is segítik a mentést – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel. „A Magyar Honvédség alapfeladatai között szerepel a hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához” – írták.

Kifejtették: a télies időjárás okozta rendkívüli körülmények miatt csütörtök késő este a Magyar Honvédség a vezető ügyeleti szolgálatok útján elrendelte a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) műveletvezető csoportjának aktiválását. A csoport riasztotta és készenlétbe helyezte a honvédség téli vészhelyzet-felszámoló és mentőcsoportjának tagjait.

A katonák éjjel életveszélyes helyzetek megoldásában, valamint hóban rekedt tömegszállítási eszközökön lévők mentésében vettek részt. A tucatnyi eset között volt például, amikor buszon ragadt utasokat kellett menteni (Várpalota és Hajmáskér között, valamint Csémpuszta és Takácsi közelében), a Dad-Szákszend összekötőúton pedig egy sebesülteket szállító mentő került bajba, amelyet lánctalpas vontató mentett ki a hó fogságából.

A munkálatokban hat alakulat - tatai, veszprémi, pápai, várpalotai, kaposvári, székesfehérvári helyőrségek – mintegy 40 katonája közvetlenül a végrehajtásban, a mentésben vett részt. A honvédség minden esetben a katasztrófavédelem által kijelölt melegedőhelyre szállította a bajbajutottakat.

A honvédség továbbra is részt vesz a mentési munkálatokban, délelőtt három helyőrségről összesen hat lánctalpas gépet indítanak el a hóban rekedtek segítésére, továbbá a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kérése alapján a Bakony Harckiképző Központ terepjárókat biztosít a dialízises betegek szállítására – írta a HM.

ORFK: folyamatosan mentik a hóban elakadt járművekben tartózkodókat

A rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak a hóban elakadtak mentésén, a rendőrség azt kéri az elakadt gépjárművek vezetőitől és utasaitól, ne szálljanak ki a járművekből. A hatóságok ismételten arra kérték az állampolgárokat, hogy saját biztonságuk érdekében ne induljanak útnak, és tájékozódjanak a meteorológiai körülményekről. A déli órákban készült összesítés szerint a mentő egységek pénteken több mint négyezer embert és 2138 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 409 műszaki mentést hajtott végre.

Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján közöltek szerint az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, ahol 6240 embert helyeztek el. Azok számára, akik nem kívánták a gépjárművüket magára hagyni, melegedő buszok állnak rendelkezésre. A rendőrség korlátozta számos település elhagyását, az áramszolgáltatási kimaradással érintett településeken folyamatosan biztosítja a rendőri jelenlétet.

Az ORFK közleménye szerint a katasztrófavédelem, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a honvédség, a polgárőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek munkatársai „embert próbáló erőfeszítéseket tesznek a rendkívüli időjárás következtében az országban kialakult helyzet normalizálása érdekében”.

A vöröskereszt élelmiszerrel, takaróval segíti a hóban rekedtek ellátását

Szinte az ország egész területén részt vettek a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei az úton rekedtek vagy a leállt vonatok utasainak ellátásában az elmúlt 24 órában – mondta Kardos István főigazgató pénteken az MTI-nek. A legnagyobb feladatot az M1-es és az M7-es autópályán elakadt autósok ellátása jelentette, továbbá Nyíregyházánál több veszteglő vonat utasainak nyújtottak segítséget a vöröskeresztesek - tette hozzá.

Komárom-Esztergom megyében az M1-esen elakadt autósok egy részét a tatabányai befogadóállomáson helyezték el, és az ottani védelmi bizottsággal közösen élelmiszert és teát biztosítottak számukra. Fejér megyében az M7-esen a Polgárdinál történt tömeges balesetnél, valamint Enyingnél is segédkeztek a vöröskeresztesek, plédeket és teát osztottak az ott rekedt autók utasainak. Szabolcs-Szatmár megyében Nyíregyháza előtt mintegy 15 kilométerrel több személyvonat vesztegelt, elakadt egy InterCity is, ott a vonatokról a vasútállomásra beérkezett utasokat látta el a vöröskereszt. Zsíros kenyeret, kekszet, forró teát adtak az embereknek, egy 11 hónapos gyerek pedig bébiételt kapott.

A Budaörsön, egy bevásárlóközpont parkolójában a rendőrség és a katasztrófavédelem segítségével éjjel kialakított melegedőben szintén dolgoztak a vöröskeresztesek, péntek délelőtt konzerveket vittek, később pedig mintegy 400-500 adag meleg ételt osztottak szét. A főigazgató elmondta azt is, hogy Budapesten a vöröskereszt hajléktalanellátója teljes kapacitással működik nappali és éjszakai nyitva tartással. Közölte továbbá, hogy az osztrák vöröskereszt felajánlotta segítségét. Az osztrákok várhatóan kora délután indulnak útnak a nehéz útviszonyokra is alkalmas járművekkel, és az M1-esen rekedt embereknek tudnak majd meleg takaróval, élelmiszerrel és sürgősségi ellátással segíteni.

A mentőszolgálat is számos rendkívüli intézkedést tett

Az Országos Mentőszolgálatnál a szabadnapos orvosokat, mentőtiszteket is behívták, a mentősök egyes, kocsival megközelíthetetlen helyeken kilométereken át gyalogoltak a beteghez – közölte Győrfi Pál szóvivő pénteken az MTI-vel. Kiemelte: az országban kialakult veszélyes időjárási helyzet miatt az Országos Mentőszolgálat is rendkívüli intézkedéseket hozott. Győrfi Pál kifejtette: a mentőellátás folyamatos biztosítása érdekében az elmúlt 24 órában készenlétbe helyezték a tömeges baleseti egységeket, ezen felül minden megyében mentőorvosi kocsikat állítottak szolgálatba, a fővárosi mentőellátást 10 további mentőegységgel erősítették meg.

Emellett a mentőállomást megközelíteni képtelen, szolgálatba igyekvő dolgozók pótlására, szükség esetére engedélyezték a 24 órás szolgálatot is. Rendelkeztek továbbá a halasztható, a kórházak közötti mentőszállítások korlátozásáról is, szükség esetén pedig nem a területileg illetékes, hanem a legközelebbi kórházba szállítják a betegeket, sérülteket.

Győrfi Pál kiemelte: folyamatos együttműködnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, a rendőrség és a honvédség egységeivel. Az Országos Mentőszolgálat tevékenységét Mártai István főigazgató a Markó utcai központból személyesen irányítja. A szóvivő közlése szerint az időjárási körülmények miatt késő délelőttig a mentőhelikoptereket nem tudták bevetni. Három légi bázison viszont - korlátozott bevethetőséggel ugyan – de már működik a légi mentés – írta Győrfi Pál.

Készenlétben állnak az osztrák hókotrók a határon

Öt hókotró járművet állított készenlétbe az osztrák állami autópálya-kezelő társaság (AFSINAG) a hegyeshalmi határátkelőnél a segítségnyújtáshoz – közölte az MTI érdeklődésére Christoph Pollinger, a vállalat szóvivője pénteken kora délután.

Az ASFINAG-hoz az osztrák belügyminisztériumban működő válságstábon keresztül érkezett felkérés – közölte a szóvivő. A járművezek azután indulnak útnak, hogy az osztrák válságstáb közvetítésével megérkeznek a részletes információk a magyar válságstábtól arról, hogy pontosan hol van szükség rájuk. Egy hatodik járművet, egy speciális hómarót adott az ASFINAG ahhoz a konvojhoz, amelyet az Osztrák Vöröskereszt készül indítani kora délután az M1-es autópályán elakadt autósok megsegítésére.

A szóvivő az MTI kérdésére elmondta: a járműveket akár napokig is nélkülözni tudják, Ausztriában most nincs szükség rájuk.

Még 79 elzárt település van az országban

79 elzárt település van az országban, 157 út pedig járhatatlan – közölte a belügyminiszter főtanácsadója az MTI-vel péntek délután, megjegyezve: továbbra is 288 ember és 722 jármű vár arra, hogy kiszabadítsák a hó fogságából. Samu Attila a 15 órakor összesített országos adatokat ismertetve azt mondta: összesen 11.535 embert mentettek ki 2.970 hóban elakadt gépkocsiból, és őket központi melegedőbe, vagy más egyéb, erre a célra kijelölt helyre vitték. A reggeli adatokhoz képest az áram nélkül maradt települések száma délutánra 22-vel emelkedve 129-re nőtt. A legkritikusabbnak számító közúton, az M1-es autópályán eddig 4 kilométernyit tudtak felszabadítani – tette hozzá.

A belügyminiszter főtanácsadója megemlítette, hogy a rendvédelmi szervek összefogásának köszönhetően a Fejér megyei Bodajk településről egy szülés előtt álló nőt szállítottak kórházba úgy, hogy a tűzoltók vitték ki az asszonyt a vasútállomásra, onnan a MÁV segítségével egy külön mozdonnyal vitték Székesfehérvárra, majd a vasútállomásról egy külön mentőautó rendőri felvezetéssel vitte be a kórházba. Az asszony péntek reggel 7 óra 37 perckor egy egészséges fiúgyermeknek adott életet. Az anya, és Zoltán nevű kisfia jól van – mondta Samu Attila.

Északkeleten a hófúvás és a szél is mérséklődött, öt megyében van piros riasztás

Északkeleten a hófúvás és a szél is enyhült péntek délutánra, így ott mérsékelték a korábban kiadott riasztásokat. Az erős hófúvás miatt jelenleg öt dunántúli megyében van még érvényben a legmagasabb fokú, piros riasztás: Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy és Zala megyében.

Ugyanakkor szinte az egész országban továbbra is érvényben van valamilyen fokú riasztás a hófúvás, illetve a viharos szél miatt. Így továbbra is mindenhol készülni kell arra, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni. A legerősebb széllökések általában óránkénti 60-90 kilométeresek lehetnek, a Bakony és a Balaton térségében azonban reggel és délelőtt számítani kellett óránkénti 100-110 kilométeres széllökésekre is.

A Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza-közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából 5 centiméternyi friss hó hullhat. Késő délutántól mindenütt megszűnik a csapadék. Erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középső sávjában és az északkeleti megyékben várható – tették hozzá.

A záhonyi határállomáson négy órát várakoznak a kamionok

Négyórás várakozás alakult ki a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson péntek délre a teherforgalomban – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes sajtószóvivője az MTI-vel. Berki Bianka elmondta, hogy a havazás miatt a határállomáson egy időben szünetelt a forgalom, így összetorlódtak a teherautók. Hozzátette: az ukrán hatóságok mostanra a beléptetést újraindították, de a torlódás következtében jelenleg négyórás várakozásra kell számítaniuk a kamionsofőröknek.

A szóvivőhelyettes beszámolt arról is, hogy a rendőrség segíti a katasztrófavédelmi szervezetet a havazás miatt kialakult veszélyes helyzetek elhárításában. A vezetékszakadások okozta áramszünet által érintett településeken fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak. A rendőrök éjjel részt vettek a hóban rekedt járművek és emberek mentésében, és takarót is osztottak  a hidegben. Tiszavasvári környékén pedig meleg teát vittek a hófúvásban veszteglő buszok vezetőinek.

A rendőrök jelenleg fokozatosan ellenőrzik a hófúvások által leginkább veszélyeztetett szabolcsi utak forgalmát. A Nyíregyháza és Tokaj közötti 38-as számú főúton a kamionok forgalmát is korlátozzák, hogy ne alakulhasson ki jármű okozta akadály. A szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság adatai szerint a péntekre virradó éjjeli, valamint az azt követő mentésben 150 rendőr 61 járművel vett részt. Segítettek a polgárőrök is, negyvenen, 20 kocsival.

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!