Segíteni kell a nőket kettős hivatásuk ellátásában

A politika és a társadalmi-gazdasági rendszer leginkább azzal bátoríthatja a nőket a vezetői posztok betöltésére, ha segíti őket a női létükből fakadó kettős hivatásukban – mondta Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára a nők közéleti, politikai részvételének erősítéséről szóló országgyűlési vitanapon, aki szerint a „munka vagy család” kérdésfelvetés helyett a „munka és család” összeegyeztetésére lenne szükség.

Soltész Miklós elmondta, hogy a kormány családpolitikájának ezért elválaszthatatlan részét képezi a család és a női érdekek képviselete. A kereszténydemokrata politikus a kormány családbarát intézkedéseit sorolva elmondta:  2011-től bevezették a kisgyermekes szülők részmunkaidős foglalkoztatása utáni járulékkedvezményt, visszaállították a gyes-t 3 évre, bővítették a bölcsődei férőhelyek számát és egyszerűsítették a családi napközik létrehozásának és működtetésének feltételeit. Emellett a kormány megújította a Családbarát Munkahely Pályázatot és lehetőséget biztosított a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők nyugdíjba vonulására.

Soltész Miklós a nők politikai szerepvállalásával kapcsolatban arról beszélt, hogy a kötelező szocialista kvóta 1990-es megszűnése után újra és újra felmerül a mesterséges beavatkozás, a pozitív diszkrimináció alkalmazásának kérdése. Mint mondta, legutóbb 2007-ben tárgyalta a parlament a kvótatörvényt, amely alapján a listás választásokon az úgynevezett cipzár elv alapján a nők és a férfiak egymást váltva helyezkedtek volna el a listákon. Emlékezetett rá, hogy végül azonban erre a javaslatra kevesebb, mint a képviselők harmada voksolt igennel. 

Álláspontja szerint a nők és férfiak közötti egyenlőséggel foglalkozó szakemberek körében is megoszlanak a vélemények arról, hogy megfelelő eszköz-e a kvóta a nők parlamenti arányának növelésére. Technikailag természetesen igen, azonban felmerül a kérdés, hogy ez társadalmilag hasznos-e, jobb lesz-e ettől a nők munkaerő-piaci helyzete, segít-e kilábalni a demográfiai válságból, lesz-e több gyermekintézmény.  

Az államtitkár hangsúlyozta: talán igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy a nők alacsony mértékű politikai jelenlétét az idő nem oldja meg, de szerinte az általános körülményeket kell javítani, és azok javulása magával vonja a döntéshozatalbeli változásokat is.

Az államtitkári bevezető után első körben a képviselőcsoportok vezérszónokai szólaltak fel 20-20 perces időkeretben, amelyben a kormánypárti, illetve az ellenzéki frakciók számára összesen 150-150 perc áll rendelkezésre. A vitát a kormány képviselőjének viszonválasza zárja majd.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!