A világháború óta nem kellett Európának annyi kihívással szembenéznie, mint most

Európának a második világháború óta eltelt időszakban még soha nem kellett annyi kihívással szembenéznie, mint most – húzta alá Brüsszelben, az Európa Tanács soros elnökségét adó Belgium által szervezett külügyminiszteri értekezleten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden. A tárcavezető szerint nevén kell nevezni a problémákat azok inzultálása helyett, akik a valódi problémákat a valódi nevükön nevezik.

Magyar újságíróknak nyilatkozva Szijjártó az ukrajnai háborút, a befagyott konfliktusokat és területi vitákat, „minden idők legbrutálisabb terrorfenyegetettségét", az Európai Unió előtt álló gazdasági nehézségeket és minden idők legsúlyosabb illegális bevándorlási gondját emelte ki az öt legnagyobb kihívásként.

A tárcavezető szerint nevén kell nevezni a problémákat azok inzultálása helyett, akik a valódi problémákat a valódi nevükön nevezik.

„Ha továbbra is a homokba dugjuk a fejünket és félmegoldásokat keresgélünk, akkor Európa még inkább le fog maradni a globális versenyben, még rosszabb helyzetbe és még mélyebb válságba kerül" – magyarázta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint a gondok a béke, a gazdasági stabilitás, és a párbeszéd megteremtésével oldhatóak meg.

Ukrajnában a miniszter álláspontja szerint kizárólag békés megoldás fogadható el, minden félnek végre kell hajtania a minszki megállapodásokat, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának pedig minél előbb meg kell hosszabbítani a mandátumát és bővíteni kell a létszámát.

Szijjártó Péter szerint nem várhat tovább az észak-atlanti biztonsági integráció, a NATO-nak Macedónia, Montenegró és Grúzia számára világos előrelépést kell garantálnia az integráció útján. Szijjártó leszögezte, semmi okát nem látja annak, hogy Montenegró ne kaphasson még az idén meghívást, hogy a NATO tagja lehessen, mert ennek minden feltételét teljesíti. A miniszter szerint Macedónia esetében támogatni kell a jelenlegi, megválasztott, legitim kormányt az euro-atlanti integrációban, Grúziával pedig a NATO nem teheti meg, hogy ne értékelje pozitív visszajelzésekkel azt, hogy Tbiliszi a NATO-missziók legnagyobb szövetségen kívüli hozzájárulója.

A terrorfenyegetettség kérdéséről szólva a miniszter elmondta, hogy fokozni kell a harcot az Iszlám Állam és a többi terrorszervezet ellen, ehhez pedig Európának minél több katonát kell rendelkezésre bocsátania.

Az illegális bevándorlás témakörében a miniszter megjegyezte: Európának be kell látnia, hogy a problémát Európán kívül kell megoldani, mégpedig a fejlesztési pénzek hatékony felhasználásával olyan projektek elindítása révén, melyek lehetővé teszik, hogy az emberek ne akarják elhagyni otthonaikat.

A gazdasági gondokat Szijjártó Péter szerint csak tetézi, hogy Európa a hidak építése helyett falakat emel Oroszország előtt, holott szerinte „azt is be kellene látni, hogy értelmes, kulturált, pragmatikus párbeszédet kellene elindítani az EU és az eurázsiai unió között".

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!