Hollik István: Nem veszhet el Európában a keresztény gondolat, mert megszűnünk mi is

Mára világossá vált, hogy két teljesen ellentétes világkép áll egymással szemben, és ez a két világnézet fog összecsapni az idei választáson – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Hollik István, akit a kormánypártok Budapest egyes számú választókerületében indítanak egyéni jelöltként. A kereszténydemokrata politikussal a KDNP megítéléséről és a vasárnapi munkavégzés tilalmának esetleges újbóli bevezetéséről is kérdezték, a beszélgetést az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Hollik István, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője (Fotó: Hegedüs Róbert)

 – A főváros egyes számú választókerüle-tében indul egyéni jelöltként. Elődje, Rogán Antal 2014-ben valamivel több mint negyvenöt százalékos eredménnyel nyert egyéni mandátumot. Hogy látja, hozható ez az eredmény?

– Százalékos célkitűzésem nincs, amit viszont vállalni tudok, hogy azt a munkát, amelyet 2010-ben a Fidesz–KDNP elkezdett az országban és a Belvárosban is, folytatni fogom. Budapest élhető és biztonságos város lett az elmúlt hét évben, éppen ezért egyre több turista látogatja meg a belvárost és a Várat. A választás tétje az a belvárosiaknak, budaváriaknak, a palotanegyedben élőknek, valamint a ferencvárosiak számára, hogy azt a biztonságot, ami elengedhetetlen az itt élőknek, meg tudjuk-e őrizni, továbbá tudjuk-e folytatni az elmúlt években megkezdett fejlesztéseket. Számomra ez személyes ügy is, hiszen itt élek és dolgozom. Ezer szálon kötődöm a választókerülethez, így ismerem a helyi viszonyokat. Hét éve az első kerületben élek, a feleségem pedig tősgyökeres belvárosi lány, az esküvőnk a palotanegyedben lévő Jézus Szíve Jezsuita Templomban volt. A szüleim családja harminc évig a belső-ferencvárosi Mester utcában élt, így nagyapámtól örököltem a Fradi-drukkerséget.

– Ugyanakkor négy különböző kerületről van szó, mások a gondok Ferencvárosban, mint a Belvárosban.

– Ebben a tekintetben a választókerület eléggé homogén. Az, hogy egyre több turista látogat a városba, a palotanegyedre és Ferencvárosra is hatással van. A palotanegyedben és Belső-Ferencvárosban fontos és sikeres városrehabilitációs programok zajlottak és zajlanak, az irány tehát jó, de a munkát folytatni kell.

– Egyes közvélemény-kutatások szerint Rogán Antal jelentősen vesztett népszerűségéből. Ez mekkora hátrányt jelent?

– Ennek az ellenkezőjét tapasztalom, a Belvárosban elismerik azt a munkát, amit Rogán Antal az itt élőkért végzett. Éppen ezért szorosan együttműködöm vele, hiszen arra az eredményre lehet építeni a jövőt, amelyet Rogán Antal helyi országgyűlési képviselőként ért el. Ezt a választókerületben élők is pontosan tudják. Emellett megnyugtató, hogy egy olyan rutinos ember áll mögöttem, aki korábbi polgármesterként, majd egyéni képviselőként kívül-belül ismeri a választókerületet.

– Az év végén leült vitázni a momentumos Soproni Tamással. Az ellenzéki sajtóban már-már pozitívumként hangzott el, hogy végre van egy kormánypárti politikus, aki hajlandó vitázni egy ellenzéki politikussal. Hogy látja, szükség lenne miniszterelnöki vitára is?

– Soproni Tamással azért ültem le, mert a Momentum esetében mégis csak egy új politikai formációról van szó, amelyről annál többet nem tudtunk, mint hogy szétrombolta sokunk közös álmát, a budapesti olimpiát. Továbbá, hogy természetesnek tartják a melegházasságot. Kíváncsi voltam, hogy az országgal kapcsolatban van-e határozott jövőképük. Sajnos úgy jöttem el a vitáról, hogy sokkal többet nem tudtam meg róluk. Azt mondták, ők más politikai kultúrát akarnak meghonosítani, de ebből semmit nem láttam. Stílusukat tekintve semmiben nem különböznek más ellenzéki pártoktól. A multikultiról és a bevándorlás kérdéséről, ami hosszú távon meghatározhatja Magyarország és egész Európa sorsát, Soproni Tamás egy mondatot sem tudott mondani. Éppen ezért a miniszterelnök-jelölti vita kapcsán sem gondolom, hogy az bármit hozzátenne a kampányhoz. Az ellenzéknek számtalan lehetősége volt a kormányfőt kérdezni, Orbán Viktor Vona Gáborral több mint húsz alkalommal vitázott a parlamentben tavaly, ezek során azonban semmi újdonság nem hangzott el. Csupán annyi volt a változás, hogy a Jobbik elnöke stílusban is elvetette a sulykot, és az Országgyűléshez méltatlan módon ócsárolta a Fidesz–KDNP-t.

– Parlamenti vitákra korábban is volt lehetőség, a miniszterelnök-jelölti vita azonban önálló intézmény volt. Orbán Viktor is leült Medgyessy Péterrel és Gyurcsány Ferenccel vitázni a választások előtt.

– Ha elhangoznának olyan új érvek, amelyeket eddig nem hallottunk, vagy létrejött volna egy olyan új politikai formáció, amelynek a véleményét nem ismernénk és számottevő társadalmi támogatottsággal bírna, akkor ez megfontolandó ajánlat lenne. Ilyen azonban jelenleg nincs, hiszen valamennyi ellenzéki párt ugyanazokat az üres vádakat hangoztatja évek óta, valódi alternatíva felmutatása nélkül.

–  Sokszor elhangzik az a kritika, hogy a KDNP önálló támogatottsággal nem is bír, csak a Fidesszel együtt létezik. Mennyire érzi ezt jogosnak?

– Ez a vád újabb bizonyítéka az ellenzéki kreativitás hiányának. A szövetségi lét számunkra nem szégyen, hanem büszkeség. A céljaink ugyanazok: egy sikeres, gyarapodó, keresztény értékek alapján működő Magyarország. Ez az együttműködés politikai stabilitást is jelent Magyarországnak, ami viszont Nyugat-Európában sok helyen hiányzik. Mi azért veszünk részt ebben a szövetségben, mert Orbán Viktor is ugyanúgy hisz a keresztény Magyarország eszményében, mint mi. Sokszor mondták nekünk, hogy mi vagyunk a horgony, vagyis akik az örök értékekhez horgonyozzák le a Fidesz hajóját. Ezen a felfogáson azonban már túl kell lépnünk. Magyarország hajója már abba az irányba megy, ahová mi szeretnénk, és van egy jó kapitányunk. Ráadásul a széljárás is nekünk kedvez, ezért most nem horgonyra, hanem jó hajóinasokra van szükség. Mi kereszténydemokraták ezek szeretnénk lenni.

A szövetségi lét számunkra büszkeség, hiszen céljaink a Fidesszel ugyanazok: egy sikeres, gyarapodó, keresztény értékek alapján működő Magyarország.

– Ezek szerint egy esetleges következő Fidesz–KDNP-kormányban aktívabbak kívánnak lenni?

– Fontos, hogy a parlamenti munkában aktívak legyünk, és saját javaslatokkal álljunk elő. Ebben a tekintetben valóban elindult a gondolkodás, nekünk, fiatal kereszténydemokratáknak nagyon határozott vízióink van a jövővel kapcsolatban, s azt 2018 után szeretnénk megvalósítani.

– Ha már fiatalok, nekik ma mennyire vonzó a KDNP?

– Az ellenzéki lejáratás része, hogy a kereszténydemokráciát valamilyen idejétmúlt dolognak állítja be. Ugyanakkor ha körülnézek a saját korosztályomban, azt tapasztalom, hogy a keresztény értékekre ma több fiatal fogékony, mint korábban. Tény, hogy a megítélésünkön javítanunk kell, és jobban el kell tudni mondani, hogy pontosan milyen értékekben és Magyarországban hiszünk. Ez a jövő nagy kihívása.

– A vasárnapi boltzár KDNP-s ügy volt, ám végül nem lett hosszú távú. Mennyire élték meg kudarcként?

– Ez a helyzet is azt mutatta meg, hogy mi valóban hallgatunk az emberek véleményére. Senki nem vonja kétségbe, hogy jó cél vezérelt bennünket, de be kellett látnunk, hogy sok ember érdekét sértettük. Ennek ellenére nem tartom ördögtől valónak, hogy később akár másként, de ugyanezért a célért újra elkezdjünk küzdeni. Meg fogjuk találni a megoldást arra, hogy a kiskereskedelemben dolgozóknak vasárnap ne kelljen dolgozniuk, vagy legalábbis ne legyenek arra kötelezhetők, hogy minden vasárnap dolgozniuk kelljen, mindezt úgy, hogy a boltokat se kelljen bezárni.

– Azt már tudjuk, hogy a Fidesznek nem lesz programja. A KDNP tervezi bemutatni a kormányzati elképzeléseit?

– Nem lesz külön programunk, mivel szövetségben indulunk, és szerintünk az elmúlt hét év tökéletesen megmutatta, hogy mi a politikánk lényege: a magyar emberek véleményét kikérve és a keresztény értékek alapján kormányzunk. Azt, hogy ez milyen intézkedésekben ölt testet, mindig az aktuális kihívások döntik el. Szerintem ezekre a kihívásokra az elmúlt hét évben jó válaszokat adtunk, legyen szó devizahiteles problémáról, munkanélküliségről vagy éppen demográfiai krízisről. Éppen ezért a választók tudják, hogyha a Fidesz–KDNP-t választják, mire számíthatnak.

– Többször elhangzott a kormánypártok részéről, hogy a választás legfontosabb tétje a bevándorlás kérdése lesz. Egyetért ezzel?

– A mostani választás tétje túlmutat egy szokásos, négyévenkénti voksolás tétjén. Másként szólva, túlmutat önmagán, és az eredménye valószínűleg képes lesz befolyásolni az Európai Unió jövőjével kapcsolatos vitákat is. Mára világossá vált, hogy két teljesen ellentétes világkép áll egymással szemben, és ez a két világnézet fog összecsapni az idei választáson is. Az egyik világkép az erős és sikeres nemzetekben hisz, és a keresztény értékeken alapszik, a munkán, az egy férfi, nő és gyerekek által alkotott családon és a szabadságon. A másik oldalon a multikulturalizmus, a nyílt társadalom eszméjének utópiája áll, amely azt vallja többek között, hogy a nemzetállamokat meg kell haladni, és a migráció kifejezetten előnyös Európa és az európai népek számára. Éppen ezért mi úgy gondoljuk, hogy a létünk a tét. A hazánk, nemzeti identitásunk, az egész jövőnk. Ha egyszer elvész Magyarországon a magyar identitás, illetve Európában a keresztény európai gondolat, akkor megszűnünk mi is. Mi arra törekszünk, hogy a választáson egyértelmű üzenetet küldjünk: nem adjuk a hazánkat és a szabadságunkat, mert megküzdöttünk érte.

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!