A fiatalok hidat képeznek az elválasztott térségek között

Szatmárnémeti és Nagykároly adott otthont hétvégén a „Szatmár főutcáján – Ifjúsági találkozó itthon és otthon” című ifjúsági konferenciának. A konferencia kiváló példája az egyre élénkülő határon átívelő civil és ifjúsági együttműködésnek, amelynek főszervezője a Szatmári „Szőke Szamos” Egyesület, valamint a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács (SZÁMIT) voltak, az esemény társszervezői az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT).

A rendezvény kettős célja volt, egyrészről a figyelem felhívása a keresztény értékrend fontosságára, másrészről pedig a határ eltérő oldalairól érkező fiatalok közötti kapcsolat további erősítése, még szorosabbá tétele. Mind a magyarországi, mind az erdélyi fiataloknak szükségük van egymás megismerésére és olyan aktív kapcsolat kialakítására, amely eredményeként a közös együttműködések gördülékenyen folyhatnak a jövőben.

Gaal Gergely az IKSZ elnöke az esemény legfontosabb üzenetének azt tartja, hogy a XX-XXI. század fordulóján felnövő fiatalok már nem ismerik a lezárt határok korszakát, barátságok szövődnek a határ két oldalán élő magyar fiatalok között és az ifjúsági szervezetek közötti kapcsolatok is sokkal természetesebbé válnak, melynek lehetőségével élnünk kell. Továbbiakban elmondta „Óriási lépés volt, amikor megkezdtük az együttműködést a MIÉRT-tel, a közös munkák eredményeként többek között ezt a hétvégét is felmutathatjuk. Egy jól megalapozott barátságról van szó, és együtt kell megértetnünk a fiatalokkal, hogy csak akkor tud szájízük szerint működni a politika, ha részt is vesznek benne.”

Őri-Pákay Franciska, a SZÁMIT elnöke, aki egyben a rendezvény helyi főszervezője az alábbiakkal egészítette ki: „Szatmár megyéről úgy gondolom, hogy még mindig igen kevés szó esik, ezen belül pedig a fiatalok azok, akik egyelőre – eredményeik ellenére – még mindig kisebb szerepet kapnak a köztudatban, mint amennyit megérdemelnének közösségszervező és -építő munkájukért.” Kiemelte azt, hogy bár a hétvégi konferencián több szakmai előadásra is sor került, a legfontosabb mégis az, hogy helyet kaptak benne a fiatalok, s az őket igazán foglalkoztató témák. „A MIÉRT az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének tagjaiként kiemelkedő fontossággal kezeli a fiatalok munkanélküliségének kérdését. Örömmel vettük, hogy az ez ellen induló harcról szóló tervezetet éppen nálunk kezdték meg a parlamenterek aláírni. Ez egy fontos folyamat kezdete, s ha sikerül előrébb vinni ezt az ügyet, akkor ezerszeresen is büszkék leszünk arra, hogy éppen nálunk írták alá az ennek alapjául szolgáló dokumentumokat.” – hangsúlyozta a SZÁMIT elnöke.

A nyilatkozatot kézjegyével erősítette erdélyi részről Sógor Csaba EP képviselő, Pataki Csaba szenátor, Erdei D. István és Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is. A kezdeményezés magyarországi kampányába természetesen az IKSZ és a Fidelitas is bekapcsolódik majd, melynek keretében számos magyarországi akciót terveznek.

Az esemény résztvevőit levélben köszöntötte Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke: „A sikeres, jó hangulatban zajló találkozók, fesztiválok a nemzetünk ügyében elkötelezett ifjúsági politizálás aktív fórumaivá váltak az elmúlt három esztendőben. A MIÉRT és IKSZ között egyre szorosabbá váló kapcsolat, a fiatalok lelkesedése inspiráló hatással van mind az anyaországi, mind a külhoni felelős magyar politikusok munkájára.”

A három napos rendezvény egyik fő politikai fóruma Szatmár határok nélkül címet viselte. Kereskényi Gábor kiemelte, mennyire fontos utánpótlást biztosítani a közéletnek: „Erdélyben, Partiumban, Szatmárnémetiben csakis magunkra számíthatunk, ha nem fogunk össze, el fogunk veszni.” A parlamenti képviselő politikai visszatekintését követően kifejezte bizalmát a MIÉRT–IKSZ együttműködés iránt. Pataki Csaba főként a fiatal politikusokhoz intézte szavait: „Felelősséggel tartozunk a szatmári magyar emberekért! Nem az a bátor, aki batyut köt a vállára és mindent maga mögött hagy, hanem az, aki itt marad! Fontos, hogy az iskolapadból olyan emberek lépjenek ki, akik élvezik az életet, és itthon mernek maradni.” Az RMDSZ szenátora átfogó helyzetelemzésében hangsúlyozta, szem előtt kell tartani azon értékeket, amelyek összekötnek bennünket. Előző este Dr. Tilki Attila a magyarországi Szatmár országgyűlési képviselője, a FIDESZ – MPSZ megyei elnöke a Garbolc és Szárazberek közötti út átadásáról érkezve az eseményre friss élményével alátámasztva elmondta a két Szatmár közötti együttműködés kiváló, ez által fizikai és lelki értelemben is hidat, utat építenek a közösségek közé.

Szombaton délután került sor az esemény fő közéleti fórumára, mely az esemény indíttatását is tükrözte és az előadók társasága miatt is rendhagyónak nevezhető, a Közösség megőrzés és megtartás keresztény szemmel határon innen és túl címmel. Előadóként tisztelte meg a rendezvényt Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök, Csűry István, református püspök, valamint Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Gaal Gergely koordinálva a beszélgetést bevezetőjében elmondta, a kereszténységnek a nemzet megmaradásában mindig is óriási szerepe volt, azonban napjainkban, a média és a fogyasztói társadalom által uralt világban a kereszténység szerepe a korábbiakhoz képest láthatóan csökkent. „Mi, akik nemzetpolitikával foglalkozunk, látjuk azt is: a kereszténységnek ma is jelentős súlya van a nemzeti öntudat tekintetében” – fejtette ki az országgyűlési képviselő, akinek vitaindító kérdése arra vonatkozott, hogy ma, a 21. században mi az egyházak szerepe a nemzeti identitás megőrzésében? Sógor Csaba a kérdésre reagálva kifejtette, az egyháznak az a legfőbb feladata a társadalomban, hogy tanítson meg távlatokban gondolkodni. „A természet, a föld és a közösség sorsa a kezetekben van, ezzel az unokáitok előtt is feleltek. Érdemes négy-öt évnél is tovább tervezni a család, a közösség és a magunk jövőjét is” – magyarázta az EP-képviselő, aki szerint keresztényként gondolkodni és cselekedni a társadalomban mindig azt jelenti, hogy hogyan tudunk megfelelni küldetésünknek, hogyan tudunk példa lenni a közösségünkben, hogyan tudunk áldozatot vállalni és mindig küzdeni az igazságtalanság ellen. Komoróczy Géza Bezárkózás a nemzeti hagyományba című könyvét idézve Sógor Csaba kifejtette: sem az egyháznak, sem a magyarságnak nem szabad bezárkózni a múlt hagyományaiba. „Ahogy az egyházi épületek kapuinak mindig nyitva kell állniuk a társadalom felé, úgy nekünk, magyaroknak is választ kell adnunk nemcsak a magunk, de egész Európa égető kérdéseire. A család, a munka becsületének helyreállítása nélkül nem tudjuk leküzdeni a válságot, a munkanélküliséget” – mutatott rá a képviselő.

„A kommunizmus évei alatt a magyar nyelvünk őrzése a templomokra szorítkozott. Bár voltak magyar iskoláink, de azok tevékenységét román programokkal tűzdelték tele. Nagyon lényeges az a feladat, amelyet az egyház felvállal ezen a területen.” – mondta beszédében Schönberger Jenő megyéspüspök.

Csűry István püspök, Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke beszédében örömét fejezte ki, hisz a rendezvény szervezői teret adtak annak, hogy beszélhessenek a nemzet és az egyház szerepéről. A 235 000 főt számláló református egyháznak a belső problémájára hívta fel a figyelmet, miként lehetne összefogni a magyarul beszélő református embereket. „Eljött az ideje, hogy tűzön-vízen keresztül, de tegyünk az erdélyi magyarságért. Az egyházak gyülekezetekben gondolkoznak, de eljött az idő, hogy a felekezeteket ne csak megtartani próbáljuk, nem elég a múltra merengni.” – hangsúlyozta Csűry.

Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint az államhatárok átlépésekor egy politikusnak nagyon szerénynek kell lennie. Az egyháznak a közösségépítés feladatára kell fókuszálnia, és a politikusoknak nincs más feladatuk, mint támogatni ezt.„Az identitás nem egy igen vagy nem, az egy skála. Ezen a skálán hogyan jelen játszani? Mit jelent a szórvány? Mit jelent a tömb magyarság, a diaszpóra? Nem csak a megmaradást, hanem a fejlődést is.”

A közéleti szerepvállalás keresztényi felelősségéről Sógor Csaba elmondta: „Mindannyian politikusként cselekedtek, amikor tesztek valamit a városotokért. Ma már azok a jól működő országok Európában, ahol erős civil társadalom van, mert a politikát nemcsak a hivatásos politikusoknak kell művelni, hanem mindenkinek szerepet kell vállalni a saját közösségéért”.

Az előadók egyetértettek abban, hogy a fiatalok érdeklődése a közélet és politikai iránt alacsony. Keresztény szemmel felelősségként tekintenek az ifjúság közéleti tevékenységére és annak javítására. Középpontba kell helyezni a keresztény civil életet, törekedniük kell a fiatalok önbeszülésének javítására és megerősítésére.

A találkozón tanúságot tett munkájáról Kovács Ágnes a Dévai Szt. Ferenc Alapítvány székelyhídi gyermekotthonának vezetője is. A három napos rendezvény további programjában szerepelt néptánc-est, Aquaparty, városnézés, a Nagykárolyi kastély megtekintése.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!