Fölényesen nyert a Fidesz és a KDNP

Fölényes győzelmet aratott a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt a 2009-es európai parlamenti választáson. A nap meglepetéseként Bokros Lajos, az MSZP egykori pénzügyminisztere egy mandátumhoz juttatta az Magyar Demokrata Fórumot. Az előzetes várakozásokat messze felülmúlta a Jobbik, a radikális párt 3 képviselőt küldhet az Európa Parlamentbe, az MSZP mélyrepülését jól érzékelteti, hogy majdnem holtverseny alakult ki közte és a Jobbik között, az MSZP a 22 mandátumból mindössze 4-et tudoitt megszerezni. A nap másik vesztese az SZDSZ, a liberális párt egyetlen jelöltje sem került be az Európa Parlamentbe.

A közzétett adatok a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálásán alapulnak, a hivatalos eredményeket az Országos Választási Iroda várhatóan június 12-én, pénteken teszi közzé, azután, hogy Magyarország külképviseleteiről az utolsó szavazóurnák is beérkeztek.A Fidesz-KDNP a szavazatok 56,37 százalékát szerezte meg, ami 1.628.570 voksot jelent. Az MSZP 501.967 szavazattal 17,32 százalékot szerzett. A Jobbik 426.746 vokssal 14,77 százalékot, az MDF 153.172 szavazattal 5,30 százalékot tudhat magáénak.
   
A további sorrend: Lehet Más a Politika - Humanista Párt 2,60 százalék (75.066 voks), SZDSZ 2,16 százalék (62.344), Munkáspárt 0,96 százalék (27.818), MCF Roma Összefogás 0,47 százalék (13.440).
   
A szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után az Európai Parlament magyar képviselői pártonként:
   
Fidesz-KDNP (14 mandátum): Schmitt Pál, Szájer József, Gál Kinga, Áder János, Surján László, Deutsch Tamás, Járóka Lívia, Schöpflin György, Gyürk András, Őry Csaba, Glattfelder Béla, Kósa Ádám, Hankiss Ágnes, Győri Enikő.
   
MSZP (4 mandátum): Göncz Kinga, Herczog Edit, Gulyásné Gurmai Zita, Tabajdi Csaba.
   
Jobbik (3 mandátum): Morvai Krisztina, Balczó Zoltán, Szegedi Csanád.
   
MDF (1 mandátum): Bokros Lajos

Minden megyében a Fidesz-KDNP nyert

Minden megyében és a fővárosban is a Fidesz nyerte a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választásokon: a fővárosban érte el a legalacsonyabb arányú győzelmet. Az MSZP és az MDF meg éppen Budapesten szerezte meg a szavazatok legnagyobb hányadát.

 Az előzetes adatok szerint a Fidesz-KDNP a legtöbb szavazatot – 68,37 százalékot – Vas megyében gyűjtötte be, a legalacsonyabb szavazati arányt pedig a fővárosban érte el 48,10 százalékkal. A legnagyobb ellenzéki pártra 8 megyében is a választók több mint 60 százaléka voksolt.
    
Az MSZP a budapesti 22,31 százalékos szavazaton kívül a legtöbb voksot Komárom-Esztergom megyében gyűjtötte be, 21,02 százalékot. A szavazók legkisebb arányban – 12,58 százalék – Hajdú-Bihar megyében voksoltak a kormányzó pártra. A megyék többségében az MSZP a második helyen végzett, de hét megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg) a Jobbik megelőzte a szocialistákat.
    
A Jobbik a legjobb eredményét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érte el 22,88 százalékkal, a legalacsonyabbat pedig Vas megyében 9,25 százalékkal.
    
Az MDF a fővárosban 6,54 százalék szavazatot szerzett, a legkevesebb voksot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gyűjtötte be, 4,05 százalékot. Az MDF minden megyében a negyedik helyen végzett.
    
A mandátumot nem szerzett, a szavazatok 2,16 százalékát megszerző SZDSZ-t négy megyében is megelőzte a 0,96 százalékot begyűjtő Munkáspárt: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében.
    
A Fidesz Budapesten az I. kerületben érte el a legmagasabb, 54,76 százalékos eredményt, a legalacsonyabbat pedig a XIII. kerületben, 38,88-at. Kilenc kerületben ért el 50 százalékot meghaladó eredményt.
    
Az MSZP éppen fordítva: az I. kerületben gyűjtötte be a legkevesebb szavazatot, 15,94 százalékot, a legjobb eredményt pedig a XIII. kerületben érte el, 29,59 százalékot.
    
A Jobbik által megszerzett szavazatok aránya az V. kerületben volt a legalacsonyabb, 9,33 százalék, a XVIII. kerületben a legmagasabb, 15,06, de 10 százalék alatt csak három kerületben voksoltak a pártra: a II.-ban, az V-ben és a XII.-ben.
    
Az MDF a legtöbb voksot a XVIII. kerületben gyűjtötte be, 7,13 százalékot, a legalacsonyabbat pedig az I. és a VI. kerületben, 5,67-5,67 százalékot. Az általában a negyedik helyen végzett pártot az I. és a VI. kerületben az egyébként mandátumot nem szerzett SZDSZ és az LMP-HP is megelőzte, a II.-ban, az V.-ben és a XII.-ben is jobb eredményt ért el az SZDSZ, míg a VII. kerületben az LMP-HP előzte meg az MDF-et.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!