Magyarország európai parlamenti képviselőket választ

Reggel hat órakor megkezdődött az EP-választás Magyarországon. A szavazók este 19 óráig járulhatnak az urnákhoz. Az EP-választásra tíz párt nyolc listát állított, szavazni csak pártlistákra lehet. Több mint 8 millió választásra jogosult magyar állampolgár dönthet arról, hogy az elkövetkező öt évben kik képviseljék hazánkat az Európai  Parlamentben. Az Országos Választási Bizottság két óránként ad tájékoztatást a részvételről, a választás eredményéről este tíz után várhatóak adatok.

A választásra jogosultak 34,9 százaléka, 2.804.539 ember járult az urnákhoz a vasárnapi európai parlamenti választáson 18.30 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.
  
A részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 37,46 százalék, ami 79.752 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, 29,86 százalék, ebben a megyében 96.460-an voksoltak.
   
A fővárosban a szavazók 42,66 százaléka, 576.048 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig.
   
A 2004-es EU parlamenti választáson 18.30 óráig 36,89 százalék, a 2003-as EU-népszavazáson 17.30-ig 35,66 százalék szavazott. A 2004-es, a határon túli magyarok kedvezményes honosítása és a kórházak privatizációja ügyében kiírt országos népszavazáson a szavazásra jogosultak 33,81 százaléka voksolt 17.30-ig. A 2008-as országos ügydöntő népszavazáson 46,34 százalék volt a részvételi arány 17.30-ig. Az 1997-es NATO-népszavazáson a választók 45,74 százaléka jelent meg 17.30-ig.

Az Európai Parlament tagjainak 2009. évi választásán az ország egyetlen választókerületet alkot. Az ország területe szavazókörökre tagozódik. Ezeket úgy kell kialakítani, hogy egy szavazókörbe átlagosan 600, de legfeljebb 1200 választópolgár tartozzon, és minden településen legyen legalább egy szavazókör. Így a választási irodák vezetői összesen 10 932 szavazókört jelöltek ki vasárnapra.

A magyarok 22 képviselőt küldhetnek a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező, 736 tagú testületbe. A választás egyfordulós, érvényességi és eredményességi küszöb nincs. Előzetes eredmények csak vasárnap este 10 óra után várhatóak, mert az Országos Választási Irodának – a részeredmények közlésével – meg kell várnia, míg az összes EU-tagállamban befejeződik a voksolás.

Az amerikai kontinensen már szombaton megkezdődött a „magyar” választás. Mintegy négyezren szavazhatnak az EP-választáson Magyarország 95 külképviseletének egyikén. A szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat az Országos Választási Bizottság számlálja össze.

Szavazni személyazonosító- és lakcímigazolvánnyal lehet

A választáson szavazni kizárólag személyesen, és – a korábban igazolást kérők kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság ma már – az igazolással szavazók kivételével – senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Az igazolással szavazásra kijelölt szavazókör névjegyzékébe pedig csak az adott településre kiállított igazolással rendelkező választópolgárok vehetők fel. A szavazáson megjelent választópolgártól a szavazatszámláló bizottság elkéri a személyazonosság és a lakcím megállapításához alkalmas igazolványt. A szavazáshoz ugyanakkor nem szükséges a korábban kipostázott értesítő, ám aki azt magával viszi, gyorsíthatja a testület munkáját és így a szavazás menetét.

A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.

A bizottság nem engedi szavazni azt a polgárt, aki nem tudja személyazonosságát és lakcímét igazolni, vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról a jegyzőkönyvvezető jegyzéket vezet.

19 országban választanak vasárnap

Az Európai Unió 19 tagországában választják meg vasárnap az Európai Parlament új képviselőit, véget ér a választási maraton, amely csütörtökön kezdődött Nagy-Britanniában és Hollandiában.

Legkorábban Bulgáriában nyitják a szavazóhelyiségeket, a legkésőbbi zárás - este 22 órakor - Olaszországban lesz. Itáliában már szombaton le lehetett adni a szavazatot, a mediterrán országban, ugyanúgy, mint Csehországban kétnapos a szavazás.

Elméletileg összesen mintegy 375 millió választópolgárt vártak és várnak az urnákhoz, az átlagos részvételi arány az előzetes felmérések szerint elmarad majd az 50 százaléktól.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!