Munkához kell juttatni a hajéktalanokat

Nem elég csak közösségi szállást nyújtani, illetve élelmet és ruhát adni a hajléktalanoknak, meg kell próbálni munkához juttatni őket, hogy visszaléphessenek abba a világba, amelyből kikerültek– mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős kereszténydemokrata államtitkára a Kecskeméti Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központ átadásának egyéves évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Ha nem próbáljuk meg őket abban segíteni, hogy munkahelyhez jussanak, amelyből van visszalépés abba a világba, amelyből kikerültek, akkor csak félmunkát végeztünk – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Az állemtitkár emlékeztetett arra: korábban sokszor előfordult, hogy erőszakos volt a hajléktalanok fellépése, s ennek következményeként a társadalomban csökkent a szolidaritás. Ezen próbáltunk az elmúlt két évben több szempontból is változtatni.

Ki kell mondani nyugodtan és bátran, hogy van olyan élethelyzet, és vannak olyan szituációk, amikor az államnak, az önkormányzatoknak sokkal keményebben és szigorúbban kell fellépniük, akár a közterületek rendje, tisztasága érdekében – fogalmazott.

Az államtitkár az elmúlt két év eredményének értékelte, hogy az Új Széchenyi Terven belül a foglalkoztatást, a lakhatást és a munkába lépéshez szükséges képzést segítő pályázatokat írtak ki, amelyekre több mint 1,1 milliárd forint összegben érkeztek már pályázatok. Példaként említette a kecskeméti központ mellett a szombathelyit is, ahol szintén sokat tesznek azért, hogy komplexebb legyen a hajléktalanellátás.

Soltész Miklós hangsúlyozta: kimutatható eredmény, hogy a sokak által sok tízezresre becsült hajléktalan létszám a leghidegebb téli hónapban alig haladta meg a nyolc ezret. Persze ez a szám is nagyon magas.

Kecskeméten 2011-ben nyílt meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesület kecskeméti csoportja működtetésében a Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központ. Jelenleg 25 hajléktalan ember lakhatását biztosítják, illetve olyan képzésben részesülnek, amellyel gyógynövénygyűjtő és -termesztő szakmát szerezhetnek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!