Nemzetközi keresztény konferenciákon szólalt fel a KDNP Külügyi bizottságának elnöke

Danku Péter, a közelmúltban újjáalakult KDNP Külügyi szakbizottsága elnökeként, valamint a Barankovics Alapítványt is tagjai között számon tartó Európai Keresztény Politikai Alapítványt kurátorként képviselve kapott meghívást és tartott beszédet a brit Voice for Justice keresztény jogvédő intézet 2015. március 12.-én Londonban megtartott the Case for Christian Freedoms, 800 years since Magna Carta c. nemzetközi konferenciáján.

A VfJ szervezet a brit keresztény közvéleményt aktívan formáló, az alapvető emberi jogok, a vallásszabadság, magzati élet, a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek, valamint méltóságukban sértett keresztény hitű személyek védelméért, továbbá az emberkereskedelem és prostitúció ellen síkra szálló think-tank, amely az európai keresztény politikai lobbi egyre növekvő brüsszeli ernyőszervezete, a Christian Political Foundation for Europe (CPFE) tagjelöltje is egyben. A neves angolszász előadók soraiban az eseményen számos amerikai és brit tudományos szakember, keresztény aktivista, ENSZ emberi jogi munkatárs, jogász valamint az anglikán egyház képviselői vett részt.

A konferencia margóján a szorosabb nemzetközi szakmai-, így a KDNP külügyi bizottságával is kialakítandó együttműködésről tárgyaló elnök felszólalásában beszámolt az alapvető emberi és szabadságjogok európai és uniós garanciáiról, átfogó kitekintésben. Hangsúlyozva, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája, valamint Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló Egyezmény rendelkezéseit számos tagország, így hazánk is beépítette az állampolgári jogai közé. Lényeges, hogy nemzetközi összefogásban, kontinens-szerte tudatosítsuk, milyen európai jogi alapokra támaszkodik keresztény-konzervatív értékeink védelme és azok társadalmi-politikai érvényesítése, a közvélemény irányába történő tudatosság erősítése. Fontos hangsúlyt kapott a kontinens polgárainak mindennapjait is befolyásoló, az individualista ideológiára épülő, határtalan bal-liberális politikai lobbi előretörése, amely az emberi méltóság és az alapvető emberi- és szabadságjogok jelenleg is törékeny helyzetét csak tovább veszélyeztetik Európában és globális viszonylatban egyaránt.

Danku Péter beszédében hangsúlyozta, hogy messze nem elég az értékeink hangzatos európai deklarálása, egyre inkább tettekben megvalósuló keresztény-konzervatív érdekérvényesítésre van szükség a nemzetközi kormányzati kapcsolatok, valamint parlamentáris és civil diplomácia berkeiben a Tanács, az EP és egyre inkább az ENSZ globális fórumain. Rámutatott, beszédes példa az a „keresztény diplomácia”, amely többek között az EP Lunacek-, illetve Estrela jelentése, valamint az egyenlő bánásmód európai uniós irányelv újabb módosításáról szóló, a liberális eszméknek rendkívül tág teret adó bizottsági kezdeményezés folyamatában zajlik, felhasználva a keresztény gondolkodású diplomatáink és aktivistáink informális kapcsolatrendszerét a tanácsi munkacsoportokon és EP képviselői hálózatunkon belül, mindezen liberális politikai kezdeményezések kiderítésére és hatékony ellensúlyozására.

Kifejtette továbbá, hogy az un. nemzetközi „benchmark” módszerek lehetnek a keresztény politizálás és eredményes érdekérvényesítés új szinergiái Európában. Az olyan aktuális és közelmúltbeli társadalmi és politikai kezdeményezések esetében, mint az idei szlovákiai népszavazás a család és házasság védelméről, illetve a szexuális oktatás feltételeiről, továbbá pl. az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok 2015 utáni időszakra szóló agenda kialakítását illetően komoly előrelépést lehet tapasztalni, de még mindig nagyon erős a liberális politikai és civil (elsősorban LGBT) mozgalmak befolyásolása politikai szinten, valamint a diplomácia csatornáit felhasználva. Ezen folyamatok sorában a hatékony nemzetközi fellépés példája lehet – hangzott el - a magyar kereszténydemokrata kormányzás elmúlt öt éve, a konzervatív értékek szempontjából releváns vívmányok, mint az új magyar Alaptörvény, a házasság és családvédelem kormányzati aktusai, melyet következetesen sikerült képviselni számos ENSZ, EU és európai tanácsi fórumokon egyaránt.

A londoni előadáson elhangzottak kelet-európai kontextusban is érdemi meghallgatást nyertek március 21.-én Kijevben, ahol a civil társadalom, a demokratikus fejlődés, és a V4 partnerség témakörében szólalt fel Danku Péter a SkillsAcademy meghívására. Rámutatott, Ukrajna alapja az integráció és területi szuverenitás, s a társadalom kollektív érdekeinek az előtérbe helyezése, ahol a közös európai gondolkodás és a Keleti Partnerség kínálta szakmai lehetőségek kihasználása, egyúttal a keresztény-konzervatív értékek képviselete lehet az ország civil társadalmi fejlődésének és prosperitásának egyedüli letéteményese.

Danku Péter elmondta, a KDNP újjáalakult Külügyi bizottsága kiemelt célként kezeli a pán-európai keresztény politikai mozgalmakban, nemzetközi civil szerveződésekben és kezdeményezésekben való részvételt. Egyúttal elhivatottságának érzi az európai és globális liberális lobbifolyamatban a hatékony nemzetközi monitoring felállítását, továbbá akut ügyekben (lsd. egyenlő bánásmód irányelv, TTIP megállapodás, ISIS ellenni fellépés) a szakbizottságoknak kulcsszerepe, egyúttal teljes létjogosultsága van a kontinensünk és társadalmunk jelentős horderejű döntéseit illetően ágazati, szakmai álláspontjukat kialakítani. A keresztény politikai együttműködés és érdekérvényesítés európai és globális perspektívájának fenntartására, további kiszélesítésére rendkívül fontos a pártunk kijárt és még kellőképpen ki nem használt nemzetközi csatornáit felhasználni, valamint az itthoni és brüsszeli képviselőink irányába álláspontunkat következetesen és hatékonyan artikulálni.

Ezen célok fényében a tervek szerint a KDNP Külügyi bizottság közreműködésével a CPFE támogatásával június első hetében a Barankovics alapítvány és a Keresztény Demokrata Fórum társszervezésében nemzetközi konferenciára kerül sor Budapesten az emberi méltóság és emberi jogok, valamint a keresztény európaiság témájában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!