Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke aggasztónak tartja a gyűlöletszítást

Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke közleményben fejtette ki, hogy az Európai Néppárt üdvözli, hogy tagpártjai országhatárokon átnyúlóan támogatják egymást európai parlamenti választási kampányaikban, közös kampányrendezvényeket tartanak és az európai parlamenti választáson való részvételre buzdítják az embereket – mint például a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja és a magyarországi Fidesz-Magyar Polgári Szövetség.

A világgazdaságban zajló átalakulási folyamatok nagy kihívás elé állítják egész Európát. Az Európai Néppárt vallja, hogy együtt választ fogunk találni az egész világot sújtó, az európai emberek mindennapi életét alapvetően befolyásoló gazdasági válságra. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk fellépni polgáraink érdekében, erős, értékeken nyugvó Európára van szükségünk.

Az Európai Néppárt üdvözli, hogy tagpártjai országhatárokon átnyúlóan támogatják egymást európai parlamenti választási kampányaikban, közös kampányrendezvényeket tartanak és az európai parlamenti választáson való részvételre buzdítják az embereket – mint például a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja és a magyarországi Fidesz-Magyar Polgári Szövetség.

Az Európai Néppárt ugyanakkor aggasztónak és tarthatatlannak tartja, hogy egyes pártok és kormányok gyűlöletet szítanak valamint hamis és képtelen vádakat fogalmaznak meg a közös európai értékrend mentén együttműködő pártokkal, politikusokkal szemben – olvasható a közleményben.

Mint ismert, a szlovák parlament rendkívüli ülést tartott, Orbán Viktor a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti (EP-) képviselete kapcsán a közelmúltban elhangzott kijelentései miatt. Ján Slota pedig megerősítené Szlovákia déli határainak védelmét, mert aggódik a Szlovákiába beszivárgó magyar szélsőségesek és ügynökök miatt. A Fidesz elnöke Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A határon túli területeken tett látogatásaira utalva Orbán aláhúzta: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

Tragikomikusak az Orbán Viktort elítélő szlovák nyilatkozatok    

A Fidesz a leghatározottabban elítéli, és már-már tragikomikusnak tartja a szlovák kormány nyilatkozatát, illetve azt, hogy a szlovák parlament rendkívüli ülését összehívták annak érdekében, hogy Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőjét, valamint a Fideszt és az MKP-t elítéljék – mondta Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke sajtótájékoztatóján.
    
A politikus szerint a szlovák kormánypártok fellépése nem célozhat mást, mint hogy az EP-választások előtt a „legalantasabb hungarofób és magyarellenes kampánnyal mozgósítsák a szélsőséges szlovákiai szavazókat”. Németh Zsolt úgy gondolja, a rendkívüli parlamenti üléssel arról akarják elterelni a figyelmet, hogy Jan Slota révén „egy fasisztoid politikust” emeltek kormányzati szerepbe Szlovákiában.
    
A Fidesz külügyi kabinetvezetője hangsúlyozta: az egész Kárpát-medencében felerősödő magyarellenességre adható legjobb válasz – akár Erdélyben, akár a Felvidéken – ha a magyarok elmennek szavazni, és minél több magyar képviselőt küldenek Brüsszelbe.    
    
Németh Zsolt úgy fogalmazott: akik Orbán Viktor kijelentését elfogadhatatlannak tartják, nem értik az Európai Unió lényegét,  hiszen az unió közösségek és identitások összessége, az állami lojalitás pedig csak egy a sok kötődés közül, amit Szlovákia sem tehet kizárólagossá.
     
Az MTI felvetésére, hogy a német külügyminiszter is aggasztónak nevezte Orbán Viktor esztergomi kijelentését, Németh Zsolt azt mondta: a német és a cseh külügyminiszter egy közös munkareggeli után tett ilyen nyilatkozatot, így szerinte a német diplomácia vezetőjét félrevezették, a német és cseh külügyminiszter „akaratlanul is Jan Slota fasisztoid pártjának kampányeszközévé vált”.
    
A külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta azt is, hogy elutasítják a szlovák parlament nyilatkozattervezetének azon passzusait is, amelyek szerint a felvidéki magyarságnak nincs joga az európai emberi jogi normák alapján létrehozni saját autonómiáját. Mint mondta, az egész Európai Unióban számos működő autonómia-modell létezik, így természetes követelés, hogy a határon túli magyarok is létrehozhassák autonómiájukat, ahogyan a spanyol vagy a finn kisebbségek.
    
Németh Zsolt ugyanakkor örvendetesnek tartotta, hogy a szlovák ellenzéki pártok bojkottálták a szlovák parlament rendkívüli ülését, valamint biztatónak nevezte, hogy a szlovák külügyi bizottság elnöke a napokban levelet intézett hozzá, amelyben a párbeszéd témájának javasolta az autonómia kérdését is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!