Felkavarta az indulatokat az adatgyűjtési ügy az Országgyűlésben

Lukács Tamás (KDNP) arról beszélt hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában a parlamentben, hogy a HospInvest-ügyben képviselőtársának, Nagy Kálmánnak Veszprémbe kellett mennie, hogy az iratokba betekinthessen. Puskás Tivadar (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években az egészségügyben aktívan dolgozók száma jelentősen csökkent. Felkavarta az indulatokat az adatgyűjtési ügy hétfőn az Országgyűlésben, ahol az SZDSZ, az MSZP és az MDF is erről a témáról beszélt napirend előtt.

A minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat

Az MSZP, az MDF és az SZDSZ módosításokkal támogathatónak ítélte a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot hétfőn az Országgyűlésben, a Fidesz viszont közölte: Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter eddigi tevékenysége okán nem teremthető meg a kétharmados többség a javaslat egyes részeinek elfogadásához.


A tizenharmadik havi bér kifizetésének módosítása

A jövő évtől kezdve nem évközben, hanem a tárgyév decemberében kell kifizetni a 13. havi illetményt - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn a törvényjavaslat általános vitájában, az Országgyűlésben.

A Családok támogatásáról szóló törvény módosításával kapcsolatos javaslat általános vitájában nem volt felszólaló, az ülés elnöke így ezt a vitát is lezárta.

Határozathozatalok

A képviselők 366 igen szavazattal fogadták el az e-Befogadásról, a Magyarországon kialakult informatikai szakadék csökkentése érdekében szóló országgyűlési határozati javaslat támogatott módosító javaslatait.

A Tibet ügyében - a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF által - ismételten benyújtott határozati javaslat módosító javaslatainak szavazásának vitájában Balog Zoltán (Fidesz) emlékeztetett: a kormánypártok a kormány támogatásával mindenfajta trükkel, időhúzással próbálták lehetetlenné tenni ennek a határozatnak az elfogadását. Most a legújabb fejlemény - mondta -, hogy eljárás közben megváltoztatják a minősítését egy határozatnak. A képviselők az Alkotmányügyi bizottság hétfői állásfoglalásának megfelelően a minősített többség szabályai szerint szavaztak. A képviselők a támogatott módosító javaslatot 357 igen szavazattal, öt ellenében fogadta el.

Az Országgyűlés 330 igen szavazattal kettő ellenében - 18 tartózkodás mellett - elfogadta, hogy Almássy Kornél helyett - akit kizártak az MDF frakcióból - Vass János töltse be a sport és turisztikai bizottság alelnöki posztját.

A képviselők 362 igen szavazattal fogadták el a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság tagjaira és tisztségviselőire vonatkozó javaslatot. Eszerint Kóka Jánost (SZDSZ) választották meg az eseti bizottság elnökének, társelnök Mesterházy Attila (MSZP), Podolák György (MSZP) és Balla Mihály (Fidesz) lett. A testület tagjai: Göndör István (MSZP), Józsa István (MSZP), Kékesi Tibor (MSZP), Szabadkai Tamás (MSZP), Balla György (Fidesz), Németh Zsolt (Fidesz), Firtl Mátyás (KDNP), Katona Kálmán (MDF).

Az Országgyűlés felhatalmazást adott az M3-as autópálya Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti szakaszának koncesszióba adására hétfőn. A képviselők 207 igen, 160 nem szavazattal és egy tartózkodással fogadták el a határozatot.

A Ház megvitatta az Európa Tanács pénzmosásról, a bűncselekményből származó jövedelmek felkutatásáról, lefoglalásáról és elkobzásáról, valamint a terrorizmus finanszírozásáról szóló, Varsóban, 2005. május 16-án kelt egyezménye kihirdetéséről, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Az Országgyűlés 360 igen szavazattal hozzájárult a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményező KDNP-s törvényjavaslat visszavonásához. Latorcai János és Salamon László azért vonta vissza a színesfémlopás és orgazdaság büntetési tételeinek szigorításáról szóló javaslatot, mivel álláspontjuk szerint azután, hogy a kormány, az MSZP, az SZDSZ és az MDF elfogadta Vas János MDF-es képviselő módosító javaslatát, a törvény az eredeti szándék gyenge karikatúrája lenne.

A képviselők 200 igen és 167 nem szavazattal elfogadták a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló törvény, valamint a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló törvény módosításához benyújtott módosító indítványokat. Az előterjesztésre azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság 2007-es határozatában kimondta, hogy a köztársasági elnököt valódi döntési jog illeti meg a kitüntetések adományozásában, jogosult és egyben köteles megtagadni az alkotmányos értékrendbe ütköző kitüntetés adományozását.

 Jóri András az új adatvédelmi biztos

Jóri András a negyedik olyan ombudsman, aki nem a pártok alkuja folytán, hanem kizárólag szakmai és emberi minőség alapján nyerte el ezt a tisztséget - mondta Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a parlamentben, miután az Országgyűlés 306 igen és 40 nem szavazattal, titkos szavazással adatvédelmi biztossá választotta jelöltjét.
 
Azonnali kérdések és válaszok

A Transparency International legutóbbi felméréséről, az "adatlopási ügyről", az otthonszülés szabályozásáról, valamint a HospInvestről beszéltek a képviselők hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában a parlamentben.

Lukács Tamás (KDNP) arról beszélt, hogy a HospInvest-ügyben Veszprémbe kellett mennie képviselőtársának, Nagy Kálmánnak, hogy az iratokba betekinthessen. Egerhez közelebbi pontot is találhattak volna - tette hozzá. Kiemelte: a cégiratok szerint a HospInvest Zrt. érdekeltségi körében veszprémi és balatonalmádi cég is található, amelyek az egészségügyi szolgáltatások körében tevékenykednek, így az ottani ÁNTSZ-nek ismerősek. Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte: az országos tisztifőorvos szeptember nyolcadikán tette át az eljárást a veszprémi ÁNTSZ szervezetéhez.

Varga Mihály (Fidesz) arról beszélt, hogy a Transparency International a múlt héten közzétett legfrissebb korrupciós listáján Magyarország a 47. helyen áll Jordániával és a Zöldfoki-szigetekkel holtversenyben. Azt kérdezte a pénzügyminisztertől: mit szól a korrupciós felméréshez, és érez-e felelősséget azért, hogy Magyarország nyolc helyet visszacsúszott a listán.

Puskás Tivadar (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években az egészségügyben aktívan dolgozók száma jelentősen csökkent. Különösen igaz ez a megállapítás a nem orvos végzettségű szakemberekre. Megjegyezte, hogy az elmúlt két évben ennek ellenére csökken a felsőoktatási karok államilag támogatott helyeire felvettek száma. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy a felsőoktatási felvételi keretszámok meghatározásakor a miniszter mond-e majd olyan szakvéleményt, amely elősegíti a vidéki egyetemeken az államilag támogatott karokra jelentkezők bejutását. Székely Tamás egészségügyi miniszter válaszában azt mondta, hogy 2008-ban már 1 400 hallgatót vettek fel az orvostudományi egyetemekre, a 2004-es 1 158 helyett. Hozzátette: figyelembe véve az orvostársadalom korösszetételét és azt, hogy egyes szakmákban hiány jelentkezik, további lépésekre van szükség. A miniszter elmondta, hogy hamarosan megjelenik az-az európai uniós pályázat, amely az orvosi és szakdolgozói hiányszakmák betöltésére tartalmaz uniós fedezetet.

Interpellációk

Az útfelújításokról, a viharkárokról és a Nemzeti Civil Alapprogramról esett szó hétfőn az interpellációk között az Országgyűlésben.

Áder János (Fidesz) szerint a 85-ös és 86-os utakon a Győr-Moson-Sopron megyei Csorna városán keresztül naponta több mint 30 ezer jármű halad át. Utalt arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök már 2002-ben megígérte, hogy 2006 végig megépül az elkerülő út. Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára cáfolta, hogy semmi sem történik, mert elkezdődött az első szakaszok kivitelezési terveinek elkészítése, az engedélyeket megkérték, az M85-ös enesei elkerülő szakaszát 2010-ben adják át.

Firtl Mátyás (KDNP) kifogásolta, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Balf és Fertőrákos közötti út, amely a Páneurópai Piknik helyszínére vezet nem került a kiemelt projektek közzé. Puch László államtitkár elmondta, hogy a regionális fejlesztési tanács jól döntött, amikor nem vette a kiemelt projektek közé az út felújítását. Részben a forgalom csekélysége indokolta ezt a döntést, és az, hogy az út környezetvédelmi területen halad át, így a forgalomtól mentesíteni kell, ezért bicikliúttá kell átalakítani - közölte. Az ellenzéki politikus a választ nem fogadta el, az Országgyűlés 193 igen, 154 nem, egy tartózkodás mellett elfogadta. Az interpellációról bővebben itt olvashat.

Czomba Sándor (Fidesz) interpellációjában - amelyet Bernáth Ildikóval (Fidesz) közösen nyújtottak be - arról beszélt, hogy a rehabilitációs járadékról szóló törvény megszavazása több kételyt támasztott az érintettek körében, mint reménységet. Ha az egészséges emberek számára sincsenek munkahelyek, hol kapnak majd munkát a megváltozott munkaképességűek; honnan lesz erre forrás? - tette fel a kérdést Czomba Sándor. Az Országgyűlés 184 igen, 173 nem és 13 tartózkodó szavazattal elutasította Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter válaszát. Veres János interpellációra adott válaszának szeptember 22-i leszavazása után, a hétfői volt a hatodik leszavazott interpelláció a kisebbségi kormányzás óta.

Napirend előtt

Az adatgyűjtési ügyről, az egészségügyről és az idősek világnapjáról is szó volt napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. A miniszterelnök ma sem beszélt napirend előtt.

Harrach Péter (KDNP) az idősek világnapjára és az idősek tiszteletére hívta fel a figyelmet. A nyugdíjrendszert ki kell vonni a pártküzdelmek területéről - jelentette ki. Hozzátette: a KDNP által lefektetett nyugdíjrendszert a kormány lesöpörte az asztalról. (A napirend előtti felszólalás bővebben itt olvasható.)

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: a kormány elsődleges feladatának tartja a nyugdíj karbantartását. Hozzátette: az elmúlt hat évben ötven százalékot meghaladó mértékben emelkedtek a nyugdíjak, és ez 2,8 millió nyugdíjast érint.

A fideszes Horváth Zsolt arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság múlt kedden megsemmisítette a kórháztörvény egyes rendelkezéseit. A politikus arra kérte a kormányt, a szüntesse meg a teljesítményvolumen-korlátot (tvk). Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta: az Ab döntését a figyelembe véve a kormány a megfelelő időben a parlament elé terjeszti azt a szabályozási koncepciót, amely elengedhetetlen a racionális struktúra kialakításához.

Felkavarta az indulatokat az adatgyűjtési ügy hétfőn az Országgyűlésben, ahol az SZDSZ, az MSZP és az MDF is erről a témáról beszélt napirend előtt, valamint az egyik érintett, Demeter Ervin is szót kapott személyes érintettség okán. Gulyás József (SZDSZ) példátlanul súlyosnak nevezte az ügyet, felszólalásában a Fideszt és a szocialistákat, illetve Szilvásy György titokminisztert egyaránt támadta. Iváncsik Imre polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár válaszában hangsúlyozta: a titkosszolgálatoktól semmilyen információ nem szivárgott ki, és Szilvásy György pedig semmilyen törvénytelenséget sem követett el. Közölte azt is: nem hallgattak le parlamenti képviselőket. Iváncsik Imre első válasza után a fideszes Arnóth Sándor bekiabálással reagált: azt mondta: „Lógni fogtok”. A képviselő az eset után megkövette az Országgyűlést és lemondott mandátumáról.  Herényi Károly (MDF) azt emelte ki: elfogadhatatlan, hogy a kormány kiszivárogtat adatokat. Demeter Ervin fideszes képviselő személyes érintettség okán kért és kapott szót napirend előtt. Felszólalásában kiemelte: sem a Fidesznek, sem neki semmilyen kapcsolata nincs az UD Zrt.-vel.

kdnp.hu
Forrás: MTI