Mikor szűnnek meg a nagy létszámú, korszerűtlen gyermekotthonok Magyarországon?

A címben jelzett témában interpellált a KDNP országgyűlési képviselője az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárához.

kdnp.hu - Bartha Szabó József

VEJKEY IMRE: - Államtitkár Úr! A családban történő nevelkedés biztonságosabb minden más lehetőséghez képest. Ezt a de facto tényt a családok védelméről szóló sarkalatos törvény preambuluma is megállapítja. A gyermekek testi és lelki egészségének biztosítása érdekében aligha lehet fontosabb feladat, mint a családban történő nevelkedés elősegítése.

- A családjukból kiemelt gyermekek családban történő nevelése érdekében a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény előírása szerint a gyermekvédelmi szakellátásba 2013. december 31-ét követően bekerült, 12. életévét be nem töltött gyermeket nevelőszülőknél szükséges elhelyezni, kivéve az olyan eseteket, amikor a gyermek tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos, vagy a testvéreket nem lehet együttesen a nevelőszülőknél elhelyezni, vagy más okból szükséges az intézményes elhelyezés biztosítása. A nagy létszámú, 48 férőhely feletti, korszerűtlen gyermekotthonok kiváltása, az ott élő gyermekek 8-10-12 személyes lakásotthonokban történő elhelyezése, a már évek óta működő, legfeljebb 12 férőhelyes lakásotthonok és legfeljebb 48 férőhelyes gyermekotthonok korszerűsítése, a mai szakmai elvárásoknak való megfeleltetése rendkívül szükséges.

- Államtitkár Úr! Magyarországon jelenleg mintegy 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi szakellátásban, közel kétharmaduk nevelőszülőknél. Mindezek alapján tisztelettel kérdezem:

- Milyen módon segíti a kormány a gyermekotthonok kiváltását, a gyermekotthonok korszerűsítését, a hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozását?

- Mikor szűnnek meg a nagy létszámú gyermekotthonok Magyarországon?

- Hogyan segíti a kormány a nevelőszülői tevékenységet?

***

CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: - Képviselő Úr!  Mindannyian tudjuk, hogy az 1990-es években mit örököltünk. A nevelőotthonok nagy része túlságosan nagy, 80-100, néhány esetben több száz férőhelyszámú és zsúfolt volt, másrészt gyermekotthoni célra alkalmatlan infrastruktúrában lettek kialakítva, részben kastélyokban, kúriákban. A gyermekotthonon belüli gyermekcsoportokban 20-as, 30-as létszámok működtek, és az elhelyezésükre szolgáló csoporthelyiségek sokkal inkább kollégiumra, tömegszállásra emlékeztettek. A nagy intézmények, a zsúfoltság, a települési lakókörnyezettől való izoláció, a kollégiumi jellegű életforma nagymértékben akadályozta és akadályozza a családpótló nevelést, a személyre szóló és a szükségletekhez igazodó gondoskodás megvalósítását és a gyermekek felkészítését az önálló életre.

- Képviselő Úr!  A kormány ezért döntött úgy, hogy a gyermekvédelmi rendszerét több ütemben átalakítja és megújítja. Ennek az egyik fontos része a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok kiváltási programja. Ezekben a hónapokban az utolsó szakasza is el tud indulni. Megjelentek a nyáron és tavasszal az ezzel kapcsolatos felhívások. A gyermekotthonokban élő gyermekek 8-10-12 személyes lakásotthonokban fognak elhelyezést kapni. Ez a pályázati keret 4,2 milliárd forint. Ennyit fog erre biztosítani a kormány. Ebből 3 milliárd forint a konvergencia régiókban és további 1 milliárd 260 millió forint a közép-magyarországi régióban lesz biztosítva. Eddig 30 pályázat érkezett. Elbírálásuk folyamatban van.

- Képviselő Úr!  Nemcsak a kiváltást és átalakítást, korszerűsítést, valamint a speciális és kettős szükségletű gyermekek ellátására szolgáló férőhelyek létesítését támogatjuk, hanem a képzést és a felkészítést is. Ennek a programnak az eredményeképpen 2019 végére Magyarországon nem lesznek nagy, zsúfolt gyermekotthonok, és megszűnik az ilyen jellegű elhelyezés. Ennél is fontosabbnak tartjuk a nevelőszülői szolgálat folyamatos erősítését és fejlesztését. Az elmúlt években a kormány azt vállalta, hogy 2016 végére valamennyi, 12 évnél fiatalabb kiskorú gyermek nem nagy intézményben, nem gyermekotthonban lesz, hanem nevelőszülőknél. Tisztelettel tudom jelenteni: a kormány ezt a vállalását tudja is teljesíteni, amit rendkívül fontos eredménynek tartunk.

 - Képviselő Úr!  Azt gondoljuk, hogy ezen az úton kell továbbmenni. Előkészület és megjelenés alatt áll az a pályázat, amelyik a nevelőszülők infrastrukturális helyzetét próbálja segíteni, amely a nevelőszülők ingyenes továbbképzési rendszerbe való bekapcsolódását tudja biztosítani. Ezekkel a fejlesztésekkel el tudjuk érni, hogy gyermekek valós életkezdési esélyt kapjanak, egy megújult infrastruktúrában tudjanak élni.

***

VEJKEY IMRE: - Államtitkár Úr! A kereszténydemokraták külön köszönetüket fejezik ki a kormánynak azért, hogy minden lehetségest megtesznek, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megkapjanak mindent, ami a testi, lelki, szellemi fejlődésükhöz szükséges. Fontosnak tartjuk, hogy az eddigi intézményi gondozásban élő gyermekek minél nagyobb arányban nevelőszülőkhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek. Akiket pedig valamilyen oknál fogva nem lehet nevelőszülőknél elhelyezni, jól felszerelt, kis létszámú lakóegységekben nevelkedjenek. Megtisztelő válaszát elfogadom.