Hollik István: ez a törvényjavaslat Nagymaros számára stratégiai ügy

Húsz éve vágyik már arra a Dunakanyar, és annak is a szívében elhelyezkedő Nagymaros, hogy vonzó turisztikai célpont legyen, és az ehhez szükséges turisztikai fejlesztéseket végre tudja hajtani. Az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényjavaslat a fejlesztési dominó első eleme, ezért a Kereszténydemokrata Néppárt nevében Hollik István üdvözölte és támogatta a törvényjavaslatot.

kdnp.hu - Bartha Szabó József

Hollik István, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője

Az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényjavaslat célja a közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása. A parkingatlanokhoz kapcsolódó kötelező feladatok átadásáról, valamint a közfeladat-ellátáshoz szükséges teendőkről, 35 állami tulajdonú ingatlan 22 helyi önkormányzat részére történő ingyenes átadásáról rendelkezik. Előterjesztő: nemzeti fejlesztési miniszter. Szövege: PDF.

A kereszténydemokraták vezérszónoka  hangsúlyozta: ez a törvényjavaslat Nagymaros számára  azonban kifejezetten stratégiai ügy.

HOLLIK ISTVÁN, (KDNP) - Államtitkár Úr! Azt gondolom, önmagában is helyes az, ha a kormány időről időre, évről évre áttekinti, hogy mely ingatlanok tartoznak a tulajdonába, és megvizsgálja, hogy ebben a portfólióban melyek azok az elemek, amelyek mindenképpen szükségesek a hatékony állami feladatellátáshoz, és melyek azok, amelyek nem tartoznak ebbe bele.  Az előttünk lévő törvényjavaslat is mutatja, hogy az állam ezt a vizsgálatot időről időre elvégzi, ezért van ez a törvényjavaslat most is előttünk. Azt gondolom: önmagában ez a tevékenység is helyes, de ha megnézik a törvényjavaslat mellékletét, 35 ingatlan szerepel benne, és ebből 8 érinti szülővárosomat, Nagymarost.

– Engedjék meg, hogy alulnézetből beszéljek egy kicsit arról, hogy egy-egy helyi közösség,  önkormányzat számára milyen fontos az ilyen döntés. Nagymaros esetében elmondhatjuk: húsz éve vágyik már arra a Dunakanyar, és annak is a szívében elhelyezkedő Nagymaros, hogy vonzó turisztikai desztináció tudjon lenni. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy turisztikai fejlesztéseket tudjon végrehajtani. Az elmúlt húsz évben sajnos a Dunakanyar nem volt sikeres. Tulajdonképpen Demszky Gábor budapesti lobbijának köszönhetően Budapest és Pest megye közös régióba került, így oda uniós fejlesztési források nem tudtak érkezni. Pest megyébe sem, a Dunakanyarba sem, így tulajdonképpen érzékelhető fejlesztéseket az önkormányzat, illetve a befektetők az önkormányzatokkal együttműködve nem tudtak végrehajtani.

– Hála Istennek, húsz év után változás állt be! Budapest és Pest megye két külön régióvá vált, sőt ami ennél sokkal fontosabb, a kormány döntött arról is, hogy 80 milliárd forintos összegben kompenzációs fejlesztési keretet határoz meg Pest megye számára, amelyből az elmúlt húsz év elmaradt fejlesztéseit legalább részben el tudja indítani. Nagymaros esetében ennek a gátja éppen az állami tulajdon volt. Terve ugyanis már régóta az ‑ Visegrádon, ami Nagymarossal szemben helyezkedik el, van szállodai kapacitás ‑, hogy Nagymarosra is épüljön szálloda. Vannak is erre vonatkozó beruházói érdeklődések, azonban önkormányzatának a legnagyobb problémája, hogy a település szélén található sportkomplexumot nem tudja máshova telepíteni, márpedig szállodát csak arra a helyre lehetne építeni, hiszen termálvíz csak ott található, a befektetőket pedig ez érdekli.

– Nagymaros régi terve hogy a sportkomplexumot a város másik felébe telepítse, tulajdonképpen hasznosulatlanul feküdt az elmúlt húsz évben. Éppen ezért nagyon fontos,  hogy most a magyar kormány és a Fejlesztési Minisztérium úgy döntött, hogy azokat a közparkokat, amelyek ott helyezkednek el  átadja Nagymaros önkormányzatának. Ez tulajdonképpen a fejlesztéshez szükséges dominó első eleme, hiszen így át lehet helyezni a sportkomplexumot ide, a helyén pedig szállodai beruházás indulhat.

– Bár ez a törvényjavaslat külső szemlélődő számára kevésbé fontos törvényjavaslatnak tűnhet, Nagymaros számára viszont kifejezetten fontos stratégiai ügy. Azt is támogatandónak tartom, ami talán elsőre egy apró részletnek tűnhet, de úgy gondolom, hogy egyszerűbbé teszi a helyzetet, hogy az ingatlanok tulajdonjoga a törvény erejénél fogva külön szerződés nélkül is kerüljön az önkormányzatok tulajdonába a törvény hatálybalépésének napján. Ez tulajdonképpen egyszerűvé teszi, teheti a tulajdonhoz jutást az önkormányzatok számára, felgyorsítja azt a folyamatot, amely Nagymaros település számára is kifejezetten fontos. Úgyhogy a Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a törvényjavaslatot, és támogathatónak tartjuk!