Szászfalvi László: Milyen támogatást kapnak a határon túli magyarok?

Szászfalvi László (KDNP) azt kérdezte az Országgyűlésben, hogy milyen eszközökkel készül a közeljövőben támogatni a kormány a határon túli magyarokat.

Szászfalvi László (KDNP) országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes

A 2004-es, a határon túliak kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán a baloldal nemzetárulásáról beszélő képviselő hangsúlyozta, hogy ma már az alaptörvénynek is része az elszakított területeken élőkért való felelősségviselés. A kormány több, mint ötven magyar középiskola, kollégium, szórványkollégium működését biztosítja - emelte ki, hozzátéve, nyolc külhoni, magyar nyelvű felsőoktatási intézmény és kar is támogatást kap.
    
A Határtalanul program keretében pedig a 2019-2020-as tanévben mintegy 101 ezer diák ismerheti meg a Kárpát-medencét.
    
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy ötezer külhoni magyar intézmény programjainak a megrendezéseihez járulnak hozzá évről évre.
    
Szerencsés lenne, ha a pártok egyetértenének abban, hogy a határon túli nemzetrészek támogatása ciklusokon átívelő és kormányzati összetételtől független közös feladat. A kettős állampolgárság intézményével közel 1,1 millióan éltek, pedig az EU-s tagállamokban élők számára ez elsősorban közjogi köteléket jelent, de például a Kárpátalján élők ezáltal uniós polgárokká is váltak - mondta.