Egyiptomi kopt keresztényeknek adott át adományt Azbej Tristan

Azbej Tristan Kveck Péter nagykövettel együtt ellátogatott a Béke Nobel-díjra jelölt Maggie Gobran kopt ortodox szerzetes nővérhez, aki az egyiptomi főváros szegény gyermekei körében végez missziós munkát. Az államtitkár tájékozódott az egyiptomi kereszténység helyzetéről, lerótta kegyeletét a kopt mártírok emlékhelyénél, valamint tolmácsolta Magyarország nagyrabecsülését az egyiptomi kormány erőfeszítéséért, amelyet keresztények és más állampolgárok védelmében, a terrorizmus visszaszorításáért, valamint a migráció megfékezéséért tesz.

A szolidaritási látogatás megerősíti a magyar kormány álláspontját, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni; ezért Magyarország a Hungary Helps Program keretében anyagi támogatást nyújt a radikálisok által fenyegetett keresztényeknek és segítségnyújtással járul hozzá a migráció megelőzéséhez – áll a Miniszterelnökség közleményében.

Azbej Tristan (KDNP), a miniszterelnökség üldözött keresztényekkel foglalkozó államtitkárságának vezetője (balról) átadja az adományt az egyik megözvegyült minyai kopt asszonynak, Kveck Péter nagykövet társaságában (középen) Egyiptomban (Fotó: Azbej Tristan blogoldala)

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára három napos látogatásra utazott Egyiptomba december 1. és 4. között, hogy személyesen fejezze ki hazánk támogatását az észak-afrikai ország terrorizmus elleni harcát, valamint a migráció megfékezéséért tett erőfeszítéseit illetően, továbbá hogy átadja azt a magyar állami és magánadományt, amellyel a novemberi El Minya-i merénylet áldozatainak családtagjait kívánják segíteni.

A látogatás előtt mintegy egy hónappal a Kairótól 250 kilométerre fekvő Minya kormányzóságban kopt keresztény zarándokbuszokra támadtak az Iszlám Állam terroristái, amelynek következtében 7-en életüket vesztették, és 14-en megsebesültek. Az áldozatok családjaival történt találkozó során a Hungary Helps Program vezetője elmondta: a magyar adomány nem hozhatja vissza az elvesztett családtagokat, de azt jelzik, hogy a kopt keresztényekkel és a terror más áldozataival a magyar emberek együttéreznek. A gyászoló közösség képviselői elmondták, hogy megerősítés számukra, hogy a sorsukat Európában is a szívükön viselik, vannak még keresztény országok, amelyek nem közönyösek a szenvedésük iránt.