Amikor a cél: emberi viszonyokat teremteni

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség negyedik alkalommal rendezi meg idén az immár hagyományosnak tekinthető jótékonysági bálját. A kereszténydemokraták 1990–1994 között szerveztek már bálokat, elsődlegesen a holdudvar számára, ezt a hagyományt élesztették újjá 2007-ben. Mint azt Harrach Péter az MNO-nak elmondta: hagyományaikhoz híven idén is a határon túli magyar nyelvű oktatást támogatják.

Belépőjegyek 13 800 forintos adományozói támogatás ellenében a belvárosban (Polgári Szalon, V. Cukor u. 5. H-P: 10-18; Budapesti Kamaraszínház Jegyirodája, V. Asbóth u. 24. H-P: 14-19.30, SZ-V: 18.00-19.30), illetve Budán (Éghajlat Könyves Kávézó, XI. Karinthy Frigyes út 9. H-P: 10-18) kaphatók. Korlátozott számban – előzetes egyeztetés esetén – belépőjegyek a helyszínen is átvehetők.

Harrach Péter elmondta, kiemelten jótékony célból rendezik a kereszténydemokrata bált, hogy támogathassák a határon túli magyar nyelv oktatását. Mint ahogy azt az MNO-nak kifejtette, az évek során valamennyi támogatandó célt három kapocs – a nemzeti nyelv, a gyermekek és az oktatás – kötötte össze. Valamennyi támogatottuk határon túli magyar kistelepülés volt, ahol olyan, gyermekekhez köthető programot valósítottak meg, amely a magyar nyelvű oktatást szolgálta.

A IV. Jótékonysági Kereszténydemokrata Bált ezúttal a Belváros szívében, a Duna Palotában rendezik meg február 6-án, 18 órai kezdéssel. A főszervező az MNO-nak elmondta, az évről évre egyre patinásabbá váló rendezvény magán viseli „a hagyomány és a megújulás jegyeit, állandóság és változatosság van”. Három év után kinőtték korábbi rendezvényük helyszínét, így a budai Várból átköltöznek a Duna másik oldalára, a Duna Palotába.

A bál főszervezője úgy fogalmazott: idén „körbeértek”, hiszen első alkalommal, 2007-ben Csángófölddel kezdték a támogatandók listáját, és az adománygyűjtés segítségével 8 csángó kisdiák egy éven keresztül tanulhatott magyar nyelven írni-olvasni a Petrás Mária neve által fémjelzett Keresztszülő Program keretében.

A következő évben a felvidéki Kiskövesd magyar tanítási nyelvű óvodáját segítették félmillió forinttal, amiből az óvoda felújíthatta a konyháját, így megmenekült a bezárástól.

A tavalyi patronált a kárpátaljai Rahó település volt. Itt egy körülbelül kétezer fős magyar kisebbség él ukránoktól övezve, mostoha körülmények között. A helyi magyar katolikus plébános irányításával felújították a tantermeket és az iskola elektromos vezetékeit, így 40 gyermek tanulhatja iskolarendszerű oktatás keretében az anyanyelvét.

Harrach Péter sikernek véli, hogy jótékonyságuk hírére „hirtelen föléledt a miniszterelnöki hivatal és a külügy is”, és további támogatásokat juttatott a térségbe, így „lavinát indítottunk el” – fogalmazott.

Teljessé téve a sort, ezúttal a Vajdaságba kerülnek a támogatók adományai, Kevire. A településen egy közel 100 éves, 1916-ban épített iskolában tanulnak a gyerekek, egészségre ártalmas körülmények között. Ugyanis az épület korából adódóan is a nyílászárók már kiesnek, emellett hajdan fáradt olajjal konzerválták a hajópadlót, ami folyamatosan szivárog. Így a bál résztvevőinek adományaiból ezeket cserélnék ki. „Anyagi támogatásunkkal emberi viszonyokat kívánunk teremteni az anyaországtól elszakadt magyar ajkú gyermekek szellemi és nyelvi fejlődéséhez” – ismertette Harrach.

Az egész estés gálaműsort Szalay Krisztina és Pálffy István vezényeli le. A kiemelkedő művészek fellépése biztosíték a nívós szórakozásra. Fellépnek többek között a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, a Szent István Zeneiskola Kamarazenekara, Körtvélyessy Zsolt színművész, Tokody Ilona magánénekesnő és Geszthy Veronika színművész. Az ültetett, tányérszervizes vacsorás rendezvényen a résztvevőket borbemutató, koktélbár és szivarszoba várja. A tánczenét hajnalig a Madarak zenekar szolgáltatja.

A bálon tombolasorsolás is lesz, ahol értékes ajándékokat nyerhetnek a bálozók. Évről évre bővül a kínálat, a hőlégballonos városnézés és a palóc falu látogatása mellett számos nagy értékű tárgyi nyeremény is gazdára talál. „A vendégek átérzik a támogatottak sorsát, szívből adnak, amihez a tombola csak egy kis rásegítés” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Harrach Péter.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!