Soltész Miklós: szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására

Függetlenségünk, kereszténységünk megőrzése érdekében Európában szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására – mondta el az MTI-nek Soltész Miklós kereszténydemokrata államtitkár, miután vasárnap Krakkóban több mint száz magyar zarándokkal együtt részt vett az 1956-os magyar forradalom emlékére bemutatott szentmisén.


Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős kereszténydemokrata államtitkára

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős kereszténydemokrata államtitkára a krakkói Wawel királyi vár székesegyházában bemutatott szentmise után telefonon elmondta: a szentélyben elhangzott beszédében megköszönte a lengyeleknek az 1956-os forradalom alatt tanúsított segítséget.

„A lengyel véradomány a magyar véráldozatot segítette" – mondta, utalva a korabeli lengyelországi gyűjtésekre, segélyszállítmányokra, támogató tüntetésekre.

A második világháborús segítség, amelyet a magyarok a lengyeleknek nyújtottak, és a lengyelek által az 1956-os forradalom idején nyújtott segítség „elindította az igazi szolidaritást a két nemzet között" – értékelte Soltész Miklós, fontosnak nevezve azt is, hogy az akkor vállalt szolidaritás tovább erősítette a kereszténységet a két nemzetben.

Úgy értékelte: a közös magyar-lengyel megemlékezések üzenete az, hogy "óriási nagy szükség van a kisebb és közepes nemzetek összefogására".

„1956-ban megszenvedtük, hogy egy nagyhatalom letaposta a forradalmunkat, de sajnos azt is megszenvedtük, hogy egy másik nagyhatalom nem merte vállalni értünk a közösséget, a konfliktust" – mondta. Ennek következménye 15 millió magyar szenvedése volt szerte a Kárpát-medencében. Emellett a magyar szabadságharc letiprása után nemcsak a magyarok veszítették el reményüket a változásra, hanem sok-sok tízmilliónyi ember, akik a vasfüggöny mögött éltek – fejtette ki.

Amennyiben „a jövőben meg akarjuk védeni függetlenségünket, kereszténységünket itt Európában", a lengyeleknek és a magyaroknak „nagy feladatuk, nagy közös kötelességük van", nemcsak a saját nemzeteik, hanem a többi európai nemzet érdekében is – tette hozzá.

Varga Lajos váci segédpüspök homíliájában kiemelte: imával tartozunk a forradalom mártírjainak. Hangsúlyozta továbbá: a krisztusi tanítást követve, az irgalmasság, a megbocsátás nevében, azokért is imádkoznunk kell, akik „hatalmas bűnöket követtek el mindkét nemzettel szemben" – számolt be róla az államtitkár.

A váci segédpüspök, valamint Tadeusz Pieronek krakkói címzetes püspök által bemutatott szentmisén részt vettek Andrzej Duda lengyel államfő szülei is, akikkel együtt a szertartás után a waweli székesegyházban Árpád-házi Szent Hedvig oltárát, majd a 440 éve lengyel királlyá koronázott Báthory István erdélyi fejedelem szarkofágját, valamint a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő és feleségének sírját koszorúzták meg. Tisztelegtek és imádságot mondtak a Szent II. János Pál pápa szobránál is, a Wawel tövében – mondta el Soltész Miklós.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!