Milyen mértékben emelkedik jövőre a kulturális ágazat dolgozóinak a bére?

A kereszténydemokraták képviselőjének azonnali kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt a minap a parlamentben.

kdnp.hu – Bartha Szabó József

HOFFMANN RÓZSA országgyűlési képviselő (KDNP): - Egyre több szó esik itt a Tisztelt Házban is a jövő évi bérekről, a béremelésekről, különböző ágazatok helyzetéről, az eddig elért eredményekről és lehetőségekről. Mivel Magyarország gazdasága az elmúlt időszakban végre újra felívelő szakaszba lépett, a költségvetési gazdálkodás pedig megteremtette a lehetőséget egy átfogó bérrendezéshez, végre egy olyan ágazat, jelesül a kultúra dolgozóiról beszélhetünk, akiket az elmúlt években idáig, fájdalom, nem állt módunkban segíteni. Több mint húszezer emberről van szó, akik kistelepüléseken, falvakban, városokban és a fővárosban egyaránt nap mint nap áldozatos munkát végeznek önkormányzati, civil és egyházi fenntartású intézményekben, és ezt hatalmas szellemi értéknek tekinthetjük.

- A kormányzat élén kíván járni a kulturális és egyházi értékek megőrzésében, ezért már az elmúlt időszakban is óriási infrastrukturális fejlesztéseket valósított meg, mintegy 500 könyvtár, kultúrház újult meg, a fővárosban pedig a Pesti Vigadó, a Várkert Bazár, a Zeneakadémia, az Erkel Színház, és sorolhatnám még, hogy milyen felújításokat és fejlesztéseket hajtott végre. Az ezekben az intézményekben dolgozók megérdemlik, hogy végre emelkedjen a fizetésük, növekedjék a biztonságuk.

A Kereszténydemokrata Néppárt képviselőjeként külön örülök annak, hogy végre a munkavállalók életminőségén is javíthatunk. Ezért kérdezem:

- Milyen mértékben emelkedik jövőre a kulturális ágazat dolgozóinak a bére?

- Egyszeri korrekciót tervez-e a kormányzat, vagy esetleg számíthatnak-e további béremelésre?

- Milyen intézkedéseket tervez a kultúra területén?

***

RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: - Képviselő Asszony! Idén és a jövő évben nemcsak az adócsökkentések lesznek jellemzők, hanem a bérnövekedések is. Közel 400 ezer ember, aki különböző közszolgálati, jóléti, szociális területen dolgozik, érezhető bérnövekedést fog észrevenni, amikor megnézi a bankszámlakivonatait, azoknak a változásait évről évre. A közművelődési dolgozók, közgyűjteményi és a művészeti intézmények dolgozóinak 2017. január 1-jétől az átlagos illetménynövekedés mértéke 15 százalék lesz. Ez azt jelenti, hogy egy középfokú végzettségű személynek áltagosan körülbelül 14 400 forint, míg egy felsőfokú végzettségűnek 29 900 forint, de az is lehetséges, hogy ha valaki több időt töltött már el, magasabb végzettsége van, akkor az ő esetében közel 55 ezer forint is lehet a béremelkedés mértéke. Erre a kormány 5,4 milliárd forintot szán, és a kultúrára is jóval nagyobb összegeket tervez. Összességében 66 milliárd forint lesz jövőre a kulturális ágazat többlete.

- Mindemellett az itt dolgozók, részesülnek abból az adómegtakarításból is, amit a 15 százalékos csökkentett személyi jövedelemadó biztosít a számukra. Ez is összességében 120 milliárd forint megtakarítást jelent a családoknak. Ennek a pozitív hatása jelentkezik a fogyasztásokban is, hiszen egy év alatt 8 százalékkal nőtt a fogyasztás, ennyivel kevesebb adót von el az állam, és ennyivel magasabb bért adnak többek között az állami munkáltatók is.

***

HOFFMANN RÓZSA: - Államtitkár Úr! Magyarország fejlődik, jobban teljesít gazdasági értelemben is, és ehhez a fejlődéshez, ehhez a jobban teljesítéshez, ha láthatatlan módon is, de hozzájárulnak a kulturális ágazat dolgozói, a múzeumok, a levéltárak, a könyvtárak dolgozói, akik évszázadok óta mentették az értékeket, és továbbadták azt a kultúrát, aminek köszönhetjük, hogy Magyarország ma fejlődik. Ezért örömmel hallom, hogy a kormányzat a béremeléssel az életszínvonalukon javítani fog, és remélem, hogy ez az egyszeri béremelés nem egyszeri lesz.

***

RÉTVÁRI BENCE: - Hosszú tárgyalási sorozatnak lett a végeredménye, amire ez az ágazati pótlék megszületett. Hasonlóra már volt, van példa:  a pedagógusoknál immáron negyedik éve, folyamatosan évről évre, minden szeptember 1-jén nőnek a fizetések, az egészségügyben pedig négyéves fizetésemelési programban vagyunk már benne, hiszen az orvosoknak, ápolóknak idén szeptember 1-jétől már nőtt a fizetése, az orvosoknak 107 ezer forinttal, az ápolóknak 26,5 százalékkal, és ez fog a következő években tovább bővülni.