Történelmi felelősségünk van hazánk és a keresztény Európa iránt – Kriza Ákos ünnepi beszéde a miskolci Petőfi téren

 
„A mostani időszak eseményei, döntései biztosan bekerülnek majd a krónikákba” – mondta Kriza Ákos polgármester ünnepi beszédében március 15-én Miskolcon.
– A világ ma átalakulóban van. Magyarországnak, a nemzetnek, minden magyar embernek tisztában kell lennie történelmi felelősségével hazája és a keresztény Európa iránt. Mert a mostani időszak eseményei, döntései biztosan bekerülnek majd a krónikákba – hangsúlyozta Kriza Ákos a minap.hu miskolci hírportál beszámolója szerint.

 

 

– 1848. március 15-én és a forradalmi napot követő időszakban a világosi fegyverletételig a magyarság nemzetként tudott viselkedni. A társadalmi, vagyoni különbségek ellenére minden magyar ember közösen, vállvetve küzdött a jogaiért, az ország- és a nemzet szabadságáért. Ahogy történt ez 1956-ban is – fogalmazott Miskolc polgármestere.

marc15_petofiter_160314_fkcs_2.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla
 

És ahogy most is szükség van rá – folytatta a városvezető, hozzátéve: bár szerencsére nem elnyomás, háború miatt, a harc szó szoros értelmében.

– Persze amikor nemzetként cselekedtünk, annak sokan nem örültek. Forradalmaink, szabadságharcaink vérbe fulladtak, és szörnyű megtorlások követték őket. Ám jöhetett terror, kivégzések, száműzetések, börtön, vagy épp kommunista gulág, próbálkozhattak évtizedeken át tartó történelemhamisítással, a nemzetet nem sikerült megtörni. Az erkölcsi győzelem ugyanis mindig a miénk maradt, és előbb-utóbb mindig eljött az idő, amikor végül ki lehetett mondani az igazságot! – emelte ki Kriza Ákos.

marc15_petofiter_160314_fkcs_5.jpg

– A magyarság makacs kitartása, hogy olyan hazát teremtsen magának, amelyben nem kell hajbókolni más népek, idegen uralkodók előtt, hogy elismerjék a nagyhatalmak is, eredményre vezetett. Itt állunk Petőfi Sándor szobránál, és szabadon, mindenféle politikai nyomás, ránk kényszerített álságosság nélkül ünnepeljük a márciusi ifjakat – mondta.

– A szabadságot sikerült kivívni Magyarországon. Vannak, akik ennek az ellenkezőjét hangoztatják, de nincs igazuk. Ma retorzió nélkül lehet nyilvánosan, a médián keresztül kritizálni a kormányt, a politikusokat, Alaptörvényünk biztosítja számunkra mindazokat a jogokat, amelyek egy fejlett, 21. századi európai országban elvárhatók – hangsúlyozta a városvezető.

– Szabadon választhatunk, egyenlők vagyunk a törvény előtt, gyakorolhatjuk az önrendelkezés, a gyülekezés, a véleménynyilvánítás jogát – amit elnyomás, diktatúra alatt nem tehetnénk meg, s szabadon, néha még túlságosan is szabadon bírálhat mindenki mindenkit a szólás- és sajtószabadság jegyében, mert szabad a gondolat, s szabad a vélemény is mára. S ez így jó, így helyes, és így igazságos! – szögezte le a polgármester.

Beteljesült tehát, amiért a márciusi ifjak, majd az 56-os forradalmárok, majd a rendszerváltók küzdöttek.

– 2011-ben pedig mindezen küzdelmek eredményét végre új alkotmányba foglalhattuk. Alaptörvényünkben végre kimondtuk, hogy: „Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre. Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásaira. Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit.”

– A mai vészjósló népvándorló időkben is Petőfi és Kossuth lánglelkére, valamint Deák és Eötvös bölcsességére van szükségünk ahhoz, hogy megmaradjunk Európában, a Kárpát-medencében, Magyarországon, és itt Miskolcon is magyarnak. Ehhez ad erőt minden esztendőben a márciusi forradalmi emlékezés és főhajtás nagy elődeink előtt. Emeljük hát fel szívünket! – zárta beszédét a polgármester.