A társadalmi felzárkózás fontos nemzeti és európai ügy

A szociális felzárkóztatásról, a hátrányos helyzetből fakadó hátrányok leküzdéséről tartottak eszmecserét Putnokon, ahol a helyi KDNP szervezésében gyűltek össze az érdeklődők. A program fő előadója Radomszki Lászlóné a Belügyminisztérium helyettes államtitkára volt, aki elmondta, hogy borsodiként különösen elkötelezett a térség fejlődése mellett.

 

Radomszki Lászlóné a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a rendezvény elején köszöntőjében hangsúlyozta, hogy borsodi lévén mindig nagy örömmel jön Putnokra. Kiemelte, hogy nagyon szeret fiatalokkal dolgozni, ezért sok fiatal dolgozik a csapatában.
Elsőként a társadalmi felzárkózási szakpolitika alakulásáról beszélt, melynek fő üzenete a szegénységben élők helyzetének javítása, mivel ez nemzeti és európai ügy is egyaránt.
Az előadásban szó esett a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiáról.

Fontosnak tartja a felzárkózást, melynek kulcsa az, hogy minél korábbi életkorban el kell kezdeni foglalkozni a gyermekkel, a szülőket bevonva. Olyan komplex szemléletben kell ezt végezni, amiben az életutat végig kísérő támogatást kell nyújtanunk. 
Ilyen jó kezdeményezések például a Biztos Kezdet Gyerekházak, a tanodák, a különböző felnőtt képzési projektek, pl. az Aktívan a tudásért, a Nő az esély- képzés és foglalkoztatás. 
Lényeges pontja ezeknek a programoknak, hogy kialakítsa az öngondoskodást a programokban szereplőkben. 
Kiemelt szerepe van a kormányzatnak az együttműködési rendszerek létrehozásában a különböző etnikai csoportokkal, ilyenek például a Roma Koordinációs Tanács, a Legyen jobb a gyerekeknek!, az Emberjogi Roma tematikus Munkacsoport stb.

Az államtitkár helyettes asszony elmondta, hogy sokat lobbiznak a tanárok fizetésének emelésének érdekében, az ellenszél ellenére is, amit a baloldal gerjeszt. Nagyon fontos az egyenlő oktatási esély. Probléma, hogy a hátrányos helyzetből érkezők sokszor idő előtt elhagyják az iskolát, ezért olyan programokat készít elő folyamatosan a kormány és a minisztérium, hogy el tudják végezni az általános, és középiskolát azok a fiatalok is, akik már kikerültek az oktatási rendszerből. 
Működik a roma szakkollégium, amit fejleszteni kíván a kormány.
Fontos és közös ügy a gyermekes családok szegénységének csökkentése az országban.

Hamarosan Svájci -Magyar Együttműködési Program veszi kezdetét amiben hátrányos helyzetű személyek, családok online hozzáférésének kialakítása a cél szellemi értelemben, illetve infrastrukturális értelemben egyaránt. Hazai programok is indulnak, ilyen például a Mindenkinek a szívében van egy dallam, a roma nemzetiségi pályázatok, a Családi Porta Program, a szociális földprogram.

Tamás Barnabás polgármester úr nyugodt szívvel kommentálta, hogy a hallottak biztatóak a jövőre nézve. Neki is szíve ügye a szociális-perifériára szorultak támogatása. Örül, hogy most már ennyi pénzt ad a kormány. Putnokon nagyon jól működik a Gyermek Esély program, látja a lehetőségeket, amikkel élni fognak szándéka szerint. Minden rászorulón próbálnak segíteni, rengeteg segítséget nyújt a kormány és az önkormányzat is, de a hatékony segítséghez szükséges a változtatni akarás szándéka és a személyes, tevékeny részvétel. Ehhez kapcsolódóan megköszönték a szociális szférában dolgozók áldozatos, lekiismeretes munkáját.

Váraljai Zoltán a KDNP Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei szervezője megköszönte a megjelenteknek és a szervezőknek a rendezvényt, és a személyes hangvitelű beszélgetést. Mint elmondta, régóta ismeri Radomszki Lászlónét, hangsúlyozta, örül, hogy ilyen szívvel lélekkel teli emberek dolgoznak az államtitkárságon, ezért meghatónak találta a rendezvényt. 
Az előadás végén Kolozsi Ádám helyi KDNP elnök is megköszönte a tartalmas tájékoztatást és eszmecserét.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!