Böjte Csaba 60 éves

Böjte Csaba - született 1959.01.24-én Kolozsváron - ferences szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója. Eredetileg autóvillamossági szerelőnek tanult, majd iskolái befejezése után öt évig dolgozott civil szakmákban. Ezután - addigi életformáját feladva - egy évig remeteként élt a Hargitán, s közben egy bányában dolgozott.

KDNP fotó: Váli Miklós

1982-ben titokban jelentkezett a ferences rendbe. Gyulafehérvári, illetve esztergomi teológiai tanulmányok után 1989-ben szentelték pappá, majd visszatért Erdélybe, ahol a gyulafehérvári egyházmegye ifjúsági lelkésze lett. Több állomáshely után a ferences provincia elöljárói 1992-ben Dévára helyezték, ahol néhány, az utcáról befogadott kolduló árvával beköltözött a város évtizedek óta üresen álló omladozó, egykori ferences kolostorába.

Az illegális épületfoglalás után hamar híre ment ténykedésének, s nemcsak Déváról, de egész Hunyad megyéből és Dél-Erdélyből hozták hozzá az árva, vagy embertelen körülmények között, nyomorban tengődő gyerekeket. A dévai Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthon és Szórványkollégium 1993. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit, összegyűjtve, befogadva a hátrányos helyzetű gyermekeket Erdély egész területéről, számukra ingyenes nevelést-oktatást, teljes ellátást biztosítva.

Böjte CsabaKDNP fotó: Váli Miklós

Munkájának és önkéntes segítőinek köszönhetően a Dévai Gyermekvédelmi Központ fokozatosan egész hálózattá nőtte ki magát, és Déván kívül több romániai településen (Szászvároson, Szovátán, Zsombolyón, Torockón, Gyergyószárhegyen és Nagyszalontán) működtet árvaházakat, iskolákat közel száz munkatárssal. 2005-ben további két helyen, Moldvában és a Zsil-völgyi Petrozsényben tették le az új intézetek alapkövét.

A gyermekmentő munka hátterét az általa 2002-ben létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány biztosítja. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány "szárnyai alatt" 2010-ben összesen 58 helységben több mint kétezer gyermekről gondoskodnak. Munkásságát 1996-ban Kisebbségekért Díjjal, z998-ban Márton Áron-emlékéremmel, 2002-ben Magyar Örökség-díjjal ismerték el. Magyarországon 2005-ben Az év embere lett. 2005-ben megkapta az Aphelandra Díjat is, amelyet magánszemélyek alapítottak a kultúra, a művészetek, a tudomány és a társadalmi élet különböző területein kiemelkedő munkát végző, a társadalom számára példamutatóan humánus életvitelt folytató személyek elismerése céljából.

2010 októberében a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozásáért, a gyermekek és a fiatalok védelme érdekében végzett példaértékű keresztényi közösségszervező, nevelő, humanitárius tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. 2011-ben neki ítélték az EU kitüntetését, az Európai Polgár Díjat, amelyet azoknak adományozzák, akik segítik az EU-n belüli integrációt, az unió lakóinak egymás iránti megértését.

2006-ban jelent meg A fénygyújtogató című műve, majd 2009-től a négyrészesre tervezett sorozat könyvei: Ablak a végtelenre, Út a végtelenbe (2010), Iránytű a Végtelenhez (2011), amelyekben Karikó Éva újságíró kérdéseire válaszolva fejti ki véleményét. 2012-ben megjelent A szeretet bölcsője című kötete. 2013 decemberében ötszázezredik külhoni magyar kérelmezőként, édesanyjával együtt letette az állampolgársági esküt. 2015-ben megkapta a Magyar Szabadságért díjat. 2017-ben az Emberi Méltóság Tanácsának Emberi méltóságért díjával és Justitia Regnorum Fundamentum Díjjal tüntették ki.

2018-ban a Széchenyi Társaság Díját kapta meg. 2017-ben Romániában az általa bevezetett bentlakás-típust beépítették a szociális kerettörvénybe. Alapítványa 1993 óta több mint ötezer nehéz anyagi helyzetben élő vagy elhagyott gyermeket karolt fel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!