Soltész Miklós: Amikor templomot építünk, azt üzenjük a világnak, hogy a kereszténység él

Amikor templomot építünk vagy újítunk meg, akkor azt üzenjük a világnak, hogy a kereszténység él - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budakeszin, a domonkos nővérek új kápolnájának alapkőletételén.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédet mond a domonkos nővérek budakeszi rendháza új kápolnájának alapkőletételi ünnepségén 2020. november 4-én. (MTI fotó: Szigetváry Zsolt)

Soltész Miklós felidézte: hét évtizede, amikor a kommunisták feloszlatták a szerzetesrendeket, több mint kétszáz domonkos nővér élte meg, hogy vége a sok száz éves közösségnek, amelyhez egykor Szent Margit is tartozott.
    
Végül mégis „volt bátorságuk" titokban vagy külföldön tovább éltetni, a rendszerváltás után pedig újraszervezni a közösséget, mára pedig az egyik legnagyobb női szerzetesrenddé váltak Magyarországon - mondta.
    
Az államtitkár megköszönte a nővérek elmúlt évtizedekben Kőszegen és Hódmezővásárhelyen végzett oktató, nevelő munkáját, és azt is, hogy templomot építenek egy olyan korban, amikor templomban imádkozó embereket gyilkolnak le, amikor keresztények százezreit üldözik.

Soltész MiklósSoltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Deák Viktória Hedvig, az Árpád-házi Szent Margit Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának főnöknője a domonkos nővérek budakeszi kápolnájának alapkőletételi ünnepségén 2020. november 4-én. (MTI fotó: Szigetváry Zsolt)
    
A templomépítéssel „bizonyítjuk, hogy jelen vagyunk", hogy a „kereszténység él". Ezt az üzenetet kell nap mint nap továbbadni, erősítve a reményt a hívőkben és segítve az istenkeresőket, hogy megtalálják azt, amiért érdemes élniük és küzdeniük - fogalmazott Soltész Miklós.
    
Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök azt mondta: egy kápolna építése mindig öröm, de különösen az a domonkos nővéreké, akiknek azért van szükségük új rendházra és kápolnára, mert a régit kinőtte a közösségük. Hozzátette: egy templom mindig Isten jelenlétét hirdeti a világban.
    
Deák Hedvig általános főnöknő az MTI-nek elmondta: a domonkos nővérek budakeszi rendháza új emelettel és új kápolnával bővül. A teljes épületegyüttes a felújítás után 2300 négyzetméter lesz. A rendházban a 22 tagú közösség életterén túl a szerzetesi képzéshez szükséges, a lelkigyakorlatozók fogadására és hitéleti programok rendezésére alkalmas helyiségeket is kialakítanak. Az építkezés várhatóan egy évig tart.
    
A magyarországi domonkos nővérek ötvenen vannak, Hódmezővásárhelyen óvodát és iskolát, Kőszegen iskolát működtetnek. Budakeszin található a szerzetesrend központja, amelyben a nővérek képzése is zajlik. Az ott élő rendtagok a plébániai és az iskolai hitoktatásban vesznek részt, illetve a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tanítanak.
    
Világszerte több mint száz kongregációban körülbelül harmincezer domonkos nővér él - tette hozzá a magyar közösség vezetője

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!