Soltész Miklós: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575. évfordulója alkalmából rendezett konferencia után tartott sajtótájékoztatón az Országházban csütörtökön.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke a várnai csata 575. évfordulója alkalmából rendezett konferencia után tartott sajtótájékoztatón az Országházban (2019.04.25. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós szerint „ha nem figyelünk oda" a Balkánon élő nemzetekre mint „szövetségesekre és teljes jogú partnerekre", abból „ismét nagyon baj" lehet abban a térségben, ahol mi lakunk", és ezt Nyugat-Európa még nem ismerte fel.

Soltész Miklós
    
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (b2), Marijana Nikolova, Bulgária miniszterelnök-helyettese (b3) a várnai csata 575. évfordulója alkalmából rendezett konferencia után tartott sajtótájékoztatón az Országházban (2019.04.25. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár hozzátette: a törekvés, amely „nemzeteink nemzetként való megmaradását és keresztény hagyományainak megőrzését szolgálja", egyben „üzenet Nyugat-Európa vezetőinek, akik nem ismerik fel, hogy nem egyesült Európát kel építeni, hanem a nemzetekből álló, a kereszténységet megtartó Európát kell erősíteni".
    
Soltész Miklós kitért arra is: a kormány egyrészt segíti a Magyarországon élő bolgár közösséget, hogy meg tuják őrizni nyelvüket és hagyományaikat, másrészt támogatja a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházat is, hiszen a bolgár keresztényeket ugyanazok a jogok és lehetőségek illetik meg, mint a többi magyarországi történelmi egyházat.
    
Megjegyezte: a kormány támogatja a budapesti bolgár templom és a bolgár ortodox parókia, valamint a bolgár közösségi ház felújítását.
    
Marijana Nikolova, Bulgária miniszterelnök-helyettese kiemelte: a konferencia kifejezi, hogy Bulgária és Magyarország „igyekszik megőrizni a kulturális identitását és hagyományait".
    
A politikus megköszönte a magyar kormánynak, hogy mindent megtesz azért, hogy az itt élő bolgárok megőrizhessék identitásukat és ápolhassák nyelvüket. Felidézte: a várnai csata szimbóluma Bulgária és Magyarország évszázados kapcsolatának.

Soltész Miklós
    
A várnai csata 575. évfordulója alkalmából rendezett konferencia (Budapest, 2019.04.25. KDNP fotó: Váli Miklós)

A későbbiekben a népek harcaként emlegetett csata az utolsó próbálkozás volt, hogy a Balkán-félszigeten megállítsák az oszmán birodalom terjeszkedését.
    
Jelképes, ahogy Magyarország, Bulgária, Erdély, Csehország, Havasföld, Bosznia és Lengyelország összefogtak, hogy közösen megvédjék a keresztény értékeket és a szabadságukat - tette hozzá Marijana Nikolova.

Soltész Miklós
    
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (b), Marijana Nikolova, Bulgária miniszterelnök-helyettese (j) a várnai csata 575. évfordulója alkalmából rendezett konferencia után tartott sajtótájékoztatón az Országházban (2019.04.25. KDNP fotó: Váli Miklós)

1444-ben a török terjeszkedés ellen nemzetközi szövetség jött létre, amely céljául a Balkán-félsziget felszabadítását tűzte ki. November 10-én a Fekete-tenger parti Várnánál a mintegy háromszoros túlerőben lévő török sereg megsemmisítő győzelmet aratott a visszavonulás lehetőségétől elzárt keresztény had felett. A csatában életét vesztette a 20 éves Ulászló király, a pápai legátus és számos magyar zászlósúr, Hunyadi pedig menekülésre kényszerült.