A kínai–magyar barátság és az emberi jogokról való lemondás nem csereszabatosak

A Tibetről szóló határozati javaslat elfogadására most még nagyobb szükség van, mint májusban, amikor legutóbb téma volt - mondta Balog Zoltán (Fidesz) a javaslat részletes vitájában kedden az Országgyűlésben. Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke utalt a KDNP-s Szászfalvi László módosító indítványára, amely szerint, miközben felhívják az emberi jogok tiszteletére Kínát, hangsúlyozzák azt is, hogy fontosak a baráti kapcsolatok. Az országgyűlési határozati javaslat részletes vitáját az ülés elnöke lezárta, a benyújtott módosító javaslatokról pedig várhatóan a következő ülésen döntenek majd

A Tibetről szóló határozati javaslat elfogadására most még nagyobb szükség van, mint májusban, amikor legutóbb téma volt - mondta Balog Zoltán (Fidesz) a javaslat részletes vitájában kedden az Országgyűlésben. A képviselő kifejtette, részben vagy egészben megszűntek azok az „érzékenységi pontok”, amelyek miatt korábban nem tárgyalták a Tibet ügyében előterjesztett határozati javaslatot; véget ért ugyanis az olimpia, a földrengés által teremtett helyzet nem aktuális már, és a hivatalos látogatások is megtörténtek. Az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának elnöke utalt a KDNP-s Szászfalvi László módosító indítványára, amely szerint, miközben felhívják az emberi jogok tiszteletére Kínát, hangsúlyozzák azt is, hogy fontosak a baráti kapcsolatok. Azonban „a kínai-magyar barátság és az emberi jogokról való lemondás nem csereszabatosak” – mondta Balog Zoltán.

A fideszes képviselő szerint Kína a pekingi olimpiával sem ért el átütő sikert az emberi jogok tekintetében. Az Amnesty International jogvédő szervezet jelentésére hivatkozva azt közölte, hogy az olimpia ideje alatt sok esetben tagadták meg aktivistáktól a békés demonstráció jogát, többüket pedig elfogták és megbüntették. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is bebörtönzik azokat a kínai újságírókat és aktivistákat, akik megpróbálnak hírt adni az emberijog-sértésekről.

A magyar kormány álláspontjával kapcsolatban Balog Zoltán emlékeztetett, hogy nyáron „mindenféle viharok keletkeztek” tibetiek Magyarországra érkezése és itt tartózkodása körül. Nincs megoldva az a kérdés, hogy tibetiek ugyanúgy tartózkodhassanak Magyarországon, mint más hátrányos helyzetű népcsoportok tagjai – tette hozzá.

Megjegyezte: ezek mind aláhúzzák határozatuk szükségességét. A Tibet ügyében címmel előterjesztett országgyűlési határozati javaslat részletes vitáját az ülés elnöke lezárta, a benyújtott módosító javaslatokról pedig várhatóan a következő ülésen döntenek majd.

+

A Tibetről szóló határozati javaslatban – amelyet a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ egy-egy képviselője jegyez – az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!