A kisebb pártok legszívesebben 2010-ben már nem gyűjtenének kopogtatócédulákat

A parlamenti pártok többsége szerint változtatni kell a jelenlegi ajánlószelvényes rendszeren, de a részleteket illetően eltérő a véleményük.  A Kereszténydemokrata Néppárt egyetért ugyan azzal, hogy az ajánlószelvények gyűjtésekor visszaélések történhetnek, azonban nem gondolja azt, hogy egyes részleteket kimazsolázva kellene változtatni, hanem egységében, az egész választási rendszert kellene áttekinteni és átalakítani – ismertette a párt álláspontját Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

A Magyar Távirati Iroda annak kapcsán kereste meg  a pártokat, hogy öt közvélemény-kutató cég is jelezte: támogatják az Országos Választási Bizottság (OVB) azon javaslatát, hogy az ajánlószelvény-rendszer helyett vezessék be a kaució intézményét.

A Kereszténydemokrata Néppárt egyetért azzal, hogy a mostani választási metódusban anomáliák vannak, s az ajánlószelvények begyűjtésekor történhetnek visszaélések – mondta Halász Zsuzsa az MTI kérdésére.   
   
A KDNP azonban nem gondolja azt, hogy egyes részleteket kimazsolázva kellene változtatni, hanem egységében, az egész választási rendszert kellene áttekinteni és átalakítani.
   
Kitért arra is, hogy a velencei charta, amely várhatóan kötelezővé válik a közeljövőben, kizárja, hogy a választások előtt egy éven belül meg lehessen változtatni a választási rendszert.
 
Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója az MTI érdeklődésére mindössze annyit közölt: a Fidesznek eddig soha nem okozott problémát, hogy törvényesen összegyűjtse a jogszabályban előírt mennyiségű ajánlószelvényt.
 
Wiener György, az MSZP politikusa közölte: pártja álláspontja szerint a rendszer önmagában nem tűnik túl demokratikusnak, mert akadályozza azon politikai erők megjelenését, amelyek nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel. Szerinte az, hogy csak a küszöbhatárt átlépők kaphatják vissza a befizetett kauciót, diszkriminatívnak látszik és az alkotmányossági kontroll próbáját sem biztos, hogy kiállja. Amennyiben egy ilyen megoldás választanak, akkor szerinte célszerűbb, ha az 1 százalékot elért pártok kapnák vissza a pénzt.
   
A szocialista politikus szerint az ajánlószelvény mellett szól, hogy – bár visszaélésekre ad lehetőséget – aktivizálja az állampolgárokat és erősödhet a választó és a pártok közötti kapcsolat.
   
Ugyanakkor az MSZP tisztában van azzal, hogy milyen jogi problémákat vet fel az ajánlószelvény, de fél évvel a választások előtt már nem célszerű a szabályozást módosítani – közölte.
   
Horn Gábor, az SZDSZ országgyűlési képviselője szerint minden, a mostaninál jobb megoldás jó lehet, mivel a jelenlegi módszer nehézkes, működésképtelen és visszaélésekre ad lehetőséget. Ezen változtatni kell, ez biztos – fogalmazott.
   
Hozzátette: szóba jöhet a kauciós rendszer, de látni kellene a részleteit, hogy vitatkozni lehessen róla, de mint technológia egyáltalán nem kizárható.
   
A szabaddemokrata politikus szerint van még idő arra, hogy a 2010-es választásokig változtassanak a szabályozáson, ezért nem zárkóznak el a javaslat megtárgyalásától. Horn Gábor szerint nagyon fontos, hogy erről minél előbb viták kezdődjenek, az is lehetséges, hogy az SZDSZ kezdeményezni fogja ezeknek a tárgyalásoknak a megkezdését.   
   
Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője még közölte, hogy pártja üdvözli és támogatja az OVB javaslatát.
   
Kerék-Bárczy Szabolcs emlékeztetett arra, hogy az MDF már többször rámutatott: az élet túlhaladt az ajánlószelvények rendszerváltozáskor meghatározott rendjén. Utalt arra, hogy a korábbi tapasztalatok szerint súlyos visszaélésekre ad okot az ajánlószelvények gyűjtése.
   
Az OVB az európai parlamenti választások tapasztalatairól készített, szeptember elején elfogadott beszámolójában megerősítette a 2006-os választások után megfogalmazott álláspontját, amely szerint az ajánlószelvények rendjét el kellene törölni, azt egy kauciós megoldással (letétbe helyezett összeggel, ami a bejutási küszöb átlépése esetén visszajárna) kellene kiváltani, vagy az érvényességet technikailag és jogilag jobban ellenőrizhető ajánlási ívekkel felváltani.
   
A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, a Méltányosság Politikaelemző Központ, a Political Capital Institute, a Progresszív Intézet és a Republikon Intézet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában az áll: a kaució – tehát egy meghatározott összeg letétbe helyezése a választásokon való indulás feltételeként – alkalmas arra, hogy kiszűrje a teljesen komolytalan jelölteket, és a jelenleginél jóval tisztább helyzetet teremtene. A személyes adatok kezelésének hiányában megszűnnének az adatvédelmi aggályok és más visszaélésre sem lenne mód.
  
Mint írták, a kaució intézménye – a sokat hangoztatott aggállyal szemben – a pártok számára nem drágítaná, hanem éppen hogy olcsóbbá, tervezhetőbbé és átláthatóbbá tenné a jelöltállítást.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!