A megrendült bizalmat csak egy új választás nyomán felálló kormány képes helyreállítani

Magyarország minden mutató tekintetében az utolsó az Európai Unióban – hangsúlyozta Firtl Mátyás, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője a miniszterelnök hazánk öt éves uniós tagságát értékelő beszédére reagálva. A kereszténydemokrata politikus határozottan cáfolta Bajnai Gordon azon állítását, hogy az ország felzárkóztatására szánt uniós pénzek „sikeres” felhasználásának eredményeként Magyarországon a településeket járva érzékelhető fejlődés tapasztalható.

A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy míg 2002-ben a lakosság 67 százaléka gondolta úgy, hogy Magyarország számára kedvező az Európai Unióhoz történő csatlakozás, 2004-ben már csak a lakosság fele, 2008-ban pedig már mindössze 31 százaléka vélekedett így e kérdésről. Hat év alatt duplájára nőtt azoknak a száma, akik szerint hazánk uniós csatlakozása rossz döntésnek bizonyult, s az ország számára negatív következményekkel járt – fűzte hozzá.

A magyar lakosság csalódott a rendszerváltozásban, és az MSZP és az SZDSZ 2002-től tartó kormányzásának ideje alatt az uniós csatlakozás is ugyanezt az érzést váltotta ki az emberekből. Firtl Mátyás szerint mindez a kormányzati munka eredménytelenségét tükrözi, s a képviselő a kormányzás csődjének nevezte, hogy a hazai lakosság e statisztikák ellenére jobban bízik az európai intézményekben mint a magyar kormányban.

Az SZDSZ gazdasági miniszterének jóvoltából nem olyan régen még „büszkék voltunk a pannon pumára” – jegyezte meg a politikus, de mint utóbb kiderült, a pannon puma országaként csak abban jártunk az élen, hogy hazánk gazdasága megelőzve a világgazdasági válság kirobbanását elsőként került válságba. A növekedési mutatókból kiolvasható, hogy Magyarország gazdasági növekedése gyakorlatilag már évek óta megtorpant. Hazánk gazdasága a reálfelzárkózás terén 2007-ben 63,4 százalékát érte el az európai unió átlagának – tette hozzá. Ugyanebben az időszakban Szlovákia 57-ről 69 százalékra tornázta fel gazdaságának teljesítményét.

2004-ben az európai unióhoz csatlakozó tíz ország közül Magyarország az államháztartási hiánytól az államadósság nagyságáig, az infláción, a kamatszinten, a működő tőkén, a versenyképességen, munkanélküliségen, az adóterheken át minden egyes mutatójában az utolsó helyre szorult. 2002-ben, az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően még az MSZP is elismerte, hogy 2007-re, legkésőbb 2008-ra Magyarországon bevezethető lesz az euró, ma ott tartunk, hogy még a bevezetés céldátumát sem tudja a 7 éve hatalmon lévő párt kormánya megnevezni. Ez az MSZP gazdaságpolitikájának az eredménye – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.   

A nemzeti fejlesztési tervekben megfogalmazott célokat sem tudta a kormány teljesíteni, a Győr-Moson-Sopron megyében mandátumot szerzett képviselő szerint Nyugat-Magyarország számára nem hozta meg azokat az eredményeket az uniós csatlakozás, mint Ausztriának vagy Szlovéniának, a regionális különbségek nőttek.

Firtl Mátyás hangsúlyozta, nemcsak fejlesztések, a településeket összekötő útépítések maradtak el, hanem a kis és közepes vállalkozások támogatása is elmaradt. Mint mondta, ebben a kérdésben többször interpellálta a kormányt, az Európai Bizottság összesítése egyértelműen igazolta a KDNP és a Fidesz által is számtalanszor megfogalmazott kritika jogos voltát. Az adatokból ugyanis kiderül, hogy míg Magyarország az uniós források mindössze 3.3 százalékát szánta a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére, addig ez az arány az unió 27 tagországának átlagában 7,8 százalék, a 2004-ben illetve azután csatlakozott 12 ország átlagában pedig 5,5 százalék volt. A 27 országból Magyarország e tekintetben a 24-ik helyen áll.

Firtl Mátyás a miniszterelnök bizalom újjáépítésre vonatkozó szavaira reagálva kijelentette: Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt a megrendült bizalmat csak egy új választás után megalakuló, a társadalom támogatását élvező, hiteles  kormány képes helyreállítani.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!