A mostani válság a neoliberális gazdaságpolitika válsága

Molnár Béla napirend előtt közölte: a közlekedési szakmában és azon kívül is felháborodást keltett, hogy a monorierdei balesettel kapcsolatban a miniszterelnök elfogadta a közlekedési miniszter és a MÁV elnökének lemondását, de megtartotta hivatalában a MÁV vezérigazgatóját. Medgyasszay László a Győr-Moson-Sopron megyei 83-as főút felújításával kapcsolatban fogalmazott meg interpellációt. Puskás Tivadar szerint a kormány annak bevezetésén gondolkozik, hogy a külföldi munkavállalás előtt kétmillió forintot fizessenek az elmenni akaró orvosok. Hétfői parlamenti összefoglaló.

Napirend előtt

A fideszes és KDNP-s képviselők a mai napon nem vonultak ki a parlamenti ülésteremből Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásáról. Navracsics Tibor frakcióvezető szerint egyszeri döntésről volt szó.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint a kormányfő a válságkeltés pártján áll. Nem fórumokból, szóvirágokból van ma kevés Magyarországon, hanem cselekvésből - mondta az ellenzéki politikus. Navracsics Tibor felszólalásában felidézte, hogy a szlovákok már korlátlan garanciát vállaltak a bankbetétekre, amikor Gyurcsány Ferenc még blogot írt, felelőtlen, pánikkeltő magatartással vádolva a Fideszt – mondta Szólt arról is, hogy Gyurcsány Ferenc azt mondta, meglepődött a spekulánsok támadásán a magyar gazdaság és költségvetés ellen. Nem igazán kellett volna, hogy meglepje, ez ugyanis nem tíz, vagy tizenöt napja kezdődött, a folyamatok, amelyek ide vezettek, hat évvel ezelőtt kezdődtek – közölte. 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólalását követően Semjén Zsolt, a Kereszrténydemokrata Néppárt elnöke erkölcsi botránynak nevezte, hogy „a korrupt bankok és bankárkok gátlástalan kapzsiságának következményeit az adófizetőkkel, a kisemberekkel, Mari nénivel és Józsi bácsival akarják megfizettetni." 

Hogyan lehet azt mondani, hogy a kis- és középvállalkozások terhei nőjenek, miközben a multik kedvezményei megmaradnak? – kérdezte. A képviselő azt szorgalmazta, mindenki vállaljon arányosan terheket. Úgy vélte, a mostani válság a neoliberális gazdaságpolitika válsága, történelmi csődjének előjele, annak az ideológiának a csődje, hogy a gazdaságban nem szükséges az állami szerepvállalás.

Semjén Zsolt megismételte pártja álláspontját, miszerint elfogadhatatlannak tartják a bérek befagyasztását, mert ez az intézkedés azokat sújtja, akik a legnehezebben élnek. A 12 pontos javaslatcsomaggal kapcsolatban azt mondta, Gyurcsány Ferencnek ez volt a századik programja és az ezredik pontja, de egyikből sem lett semmi.

Fodor Gábor (SZDSZ) szerint nem nemzeti csúcsra van szükség, hanem cselekvőképes kormányra. Hozzátette: lehet szervezni ilyen tanácskozást, az SZDSZ el is megy rá, ha azt látják, van jelentősége. Az SZDSZ-es képviselő szerint az őszinte szembenézésnek, az összefogásra való hajlamnak az ellenzéki pártok mellett a kormány részéről is meg kell mutatkoznia.
    
A miniszterelnök a napirend előtti felszólalása kapcsán tett pártreagálásokra adott viszontválaszában egyetértett azzal, hogy a kialakult helyzetben a kormánynak cselekednie kell. Szerinte a cselekvés ebben az esetben azt jelenti, hogy azok, aki felelősek a pénzügyi intézményrendszer stabilitásáért, együttműködve közös döntéseket hoznak, majd ezeket bevezetik. Hangsúlyozta: ők ezt tették. Gyurcsány Ferenc intézkedéseik mércéjeként említette, hogy nem alakultak ki sorok a bankok előtt, mert sikerült megőrizni a magyar pénzintézetekbe vetett bizalmat.

Varga Mihály (Fidesz) korábbi pénzügyminiszter (Fidesz) hozzászólásában arról beszélt, hogy a válság mélyebben érinti Magyarországot, mint a szomszédos államokat.  A kormány nem értette meg a problémát, és nem nézett szembe azzal a válsággal, ami Magyarországot megérintette - összegzett a korábbi pénzügyminiszter. Megjegyezte: a Fidesz három héttel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy ebben a helyzetben az adó- és költségvetési törvényeket vissza kell vonni. Három hetet vesztett az ország amiatt, mert a kormány már akkor sem hallgatta meg azokat, akik arról beszéltek, Magyarország határait válság éri el - mondta.

Molnár Béla (KDNP) arról beszélt, hogy egy héttel ezelőtt történt Monorierdőnél az esztendő legnagyobb vasúti balesete, amelyben négyen vesztették életüket. Közölte, hogy egy ilyen balesetnél, amely emberéleteket is követelt, az európai normák szerint a szakmai felelősök felajánlják a lemondásukat. A közlekedési szakmában és azon kívül is felháborodást keltett, hogy a miniszterelnök elfogadta a közlekedési miniszter és a MÁV elnökének lemondását, de megtartotta hivatalában a MÁV vezérigazgatóját, aki mint operatív vezető személyes felelősséggel bír az ügyben - mondta a képviselő, aki megkérdezte, vajon azért maradt-e a helyén a vezérigazgató, mert nem az MSZP, hanem az SZDSZ jelölte. A képviselő visszatetszőnek nevezte, ahogy a kormányfő reagált a baleset hírére. Azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc "túljátszott szereplése sértő az egész társadalomra, nem méltó az ország miniszterelnökéhez, nem méltó a magyar köztársasághoz".
 
Puch László, közlekedési államtitkár válaszában megdöbbentőnek nevezte a miniszterelnökre vonatkozó mondatokat. Megemlítette, hogy a baleset után kérték a pártoktól, hogy a tragédiából ne akarjanak politikai előnyt kovácsolni. Hozzátette, hogy a közlekedési miniszter felelősnek érezte magát, azért mondott le. Arra kérte a képviselőt, egyelőre ne jelentse ki, hogy emberi mulasztás miatt következett be a baleset. Mint mondta, a miniszterelnök azért nem fogadta el a vezérigazgató lemondását, mert "ha el hagyja menekülni, akkor nincs valódi felelős". Hangsúlyozta: a lemondás elfogadását a kormányfő a vizsgálattól tette függővé.

 
Interpellációk

A KDNP-s Medgyasszay László a Győr-Moson-Sopron megyei 83-as főút felújításával kapcsolatban fogalmazott meg interpellációt. Azt kérdezte, hogy a régóta esedékes útfelújítások során figyelembe veszik-e az érintett települések érdekeit. Szerinte egy korábbi miniszteri válaszból az derül ki, hogy nem. Hangsúlyozta: az említett főút nagyon rossz állapotban van. Az elkerülő út nagyban csökkentené az ott élő lakosság baleseti kockázatát.

Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára válaszában kifejtette: a 83-as főút megyei szakaszának a megerősítése meg fog történni. Mint mondta, a helyi véleményeket minden esetben figyelembe veszik, de az nem teljesíthető igény, hogy rögtön egy elkerülő szakasz megépítését szorgalmazzák; erre 2013-ig nincs esély. A választ Medgyasszay László nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 200 igen, 166 nem és egy tartózkodással igen.

Háromszor is leszavazták hétfőn a parlamentben Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár egy-egy interpellációra adott válaszát. Bánki Erik (Fidesz) interpellációjában a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga 3,1 milliárd forintos adósságával összefüggő Advertum-ügyről érdeklődött a pénzügyi tárca államtitkárától. Keller László válaszát nemcsak az ellenzéki képviselő nem fogadta el, de a parlamenti többség sem: a szavazás során 184 igen szavazat mellett 187-en voksoltak nemmel, egy képviselő tartózkodott. Előtte Lakos Imre (SZDSZ) interpellációjában az Új Tulajdonosi Program jövőjéről érdeklődött a pénzügyi tárca államtitkárától. Keller László válaszát nemcsak az ellenzéki képviselő nem fogadta el, de a parlamenti többség sem: a szavazás során 182 igen szavazat mellett 183-an voksoltak nemmel, 5-en tartózkodtak. Font Sándor (Fidesz) interpellációjában a bábolnai mezőgazdasági komplexum vagyonának sorsáról érdeklődött a pénzügyi tárca államtitkárától. Keller László válaszát nemcsak az ellenzéki képviselő nem fogadta el, de a parlamenti többség sem: a szavazás során 183 igen szavazat mellett 187-en voksoltak nemmel

Leszavazták hétfőn a parlamentben Korózs Lajos szociális és munkaügyi államtitkár egy interpellációra adott válaszát is. Pettkó András (MDF) interpellációjában arról érdeklődött, milyen tervei vannak a kormánynak a kábítószer-probléma eddigieknél hatékonyabb kezelésére. Korózs Lajos válaszát nemcsak az ellenzéki képviselő nem fogadta el, de a parlamenti többség sem: a szavazás során 184 igen szavazat mellett 169-en voksoltak nemmel, 18-an tartózkodtak.

A kisebbségi kormányzás kezdete óta tizennégy alkalom volt, hogy interpellációra adott válasznál az MSZP nem tudta biztosítani a parlamenti többséget.

Azonnali kérdések és válaszok

Puskás Tivadar (KDNP) szerint a kormány annak bevezetésén gondolkozik, hogy a külföldi munkavállalás előtt kétmillió forintot fizessenek az elmenni akaró orvosok. Szerinte ez ellenkezik a szabad munkavállalás uniós alapelvével. A kereszténydemokrata képviselő azt mondta, nem szankciókkal, hanem a feltételek radikális javításával lehetne úrrá lenni az egészségügyben jelentkező munkaerőgondokon.

Az egészségügyi miniszter kijelentette: semmiféle pénzt nem kívánnak beszedni azoktól az orvosoktól, akik külföldre mennek. Az orvosok szakképzési, rezidensrendszerének átalakításáról van szó - mondta Székely Tamás. A szaktárca vezetője szerint a módosítás lényege, hogy a rezidensi állásokat úgy hirdetnék meg, hogy az egyes intézmények előre megmondják, melyik szakmákban foglalkoztatnának orvosokat. Az adott intézmény tanulmányi szerződést kötne a rezidenssel. Ahogy más területeken is, a szerződés kikötné, hogy az adott intézménynél kell dolgoznia a szakorvosjelölteknek bizonyos ideig, ha pedig hamarabb munkahelyet változtat, akkor az intézmény dönthet úgy is, hogy nem kell visszafizetni a fizetést vagy az ösztöndíjat - fejtette ki Székely Tamás.  

Országgyűlés-határozathozatalok

Amerikai vízummentesség - a parlament ratifikálta az utolsó megállapodást

Ratifikálta az Országgyűlés hétfői ülésén az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény értelmében a két ország hatóságai egyebek mellett a DNS-mintákat és az ujjlenyomat-adatbázisokat bocsátják egymás rendelkezésére.

A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló – a betétbiztosítási összeghatár 3-ról 13 millió forintra emelő – törvényjavaslat tárgyalásakor a házszabálytól való eltérést 316 igen szavazat mellett, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hagyta jóvá.

A takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslat, az úgynevezett költségvetési plafontörvény házszabálytól való eltéréssel tárgyalásához a parlament szintén egyhangúlag, 354 szavazattal járult hozzá.
   
Szavazategyenlőség miatt Szili Katalin nem szavazatával úgy döntött a parlament, hogy Fidesz és KDNP javaslatával szemben nem kerül le a napirendről a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabály tárgyalása.
 
Ugyanakkor 184 igen, 179 nem és egy tartózkodás mellett elfogadták a képviselők azt fideszes indítványt, hogy ne tárgyalják a polgári törvénykönyvről szóló javaslatot.
 
A napirend kiegészítésére vonatkozó javaslatok között elutasította a parlament, hogy a parlament egészítse ki napirendjét az alkotmánymódosításra vonatkozó fideszes indítvánnyal. A javaslat a költségvetési fegyelem javítására létrehozná a Költségvetési Tanácsot, amelynek kötelezettségévé tenné, hogy a költségvetési törvényről kialakított véleményét megküldje a köztársasági elnöknek. Ebben a testület  javasolhatná a köztársasági elnöknek, hogy az állami költségvetésről szóló törvényt ne hirdesse ki, hanem küldje vissza az Országgyűlésnek.

Az Országgyűlés 200 igen szavazattal, 171 ellenében - tartózkodás nélkül - fogadta el az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetéséről és működéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül a támogatott pontokat.

Az Országgyűlés elfogadta a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetés rendjével összefüggő módosítások kétharmados és feles többséget igénylő passzusaihoz benyújtott módosító javaslatokat. A módosítás lényege, hogy a jövő évtől kezdve nem évközben, hanem a tárgyév decemberében kell kifizetni a 13. havi illetményt.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló egyezmény módosítását, az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást és a családok támogatásáról, valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását.

Az Országgyűlés hétfőn 184 igen, 184 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett viszont nem fogadta el a Tibet ügyében beterjesztett négypárti országgyűlési határozati javaslatot. A leszavazott határozati javaslatban - amelyet a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ egy-egy képviselője jegyez - az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról. A dokumentum ugyanakkor hiába volt határozati javaslat, az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása alapján politikai nyilatkozat-tervezetnek minősült, ezért elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata volt szükséges.

+

A fideszes Tiba István letette a képviselői esküt hétfőn az Országgyűlésben; a politikus Arnóth Sándort váltotta a parlamentben, miután ő múlt heti parlamenti bekiabálása után lemondott mandátumáról. Az új képviselő, aki egyben Balmazújváros polgármestere is, a Fidesz hajdú-bihari listájáról került be a parlamentbe.

A kormány, miután visszavonta az adótörvények módosítását, az idén nem nyújt be újabbat - közölte Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hétfőn. Hozzáfűzte: így a jelenleg érvényes adótörvény marad hatályban. Hasonlóan a jövő évi adó- és járuléktörvényekhez, az energiacégekre vonatkozó 8 százalékos különadót is vissza kellene vonni – ezt már Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távhő munkacsoportjának vezetője mondta hétfőn.

 Átrendeződés az országgyűlési bizottságokban
 
Az Országgyűlés szavazott az e-befogadási eseti bizottság a magyarországi digitális szakadék csökkentéséért elnevezésű testület tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról. Az Országgyűlés 363 igen szavazattal értett egyet a személyi javaslatokkal, a testület elnökének Márfai Pétert (MSZP), alelnökeinek Nyitrai Zsoltot (Fidesz), Molnár Bélát (KDNP), Pettkó Andrást (MDF) és Kovács Kálmánt (SZDSZ) jelölte. A testület tagjai: Józsa István (MSZP), Baráth Etele (MSZP) és Koszorús László (Fidesz).

Lengyel Zoltán korábban független, most MDF-es képviselő Vas János alelnöki helyére kerül a sport és turisztikai bizottságban. Vas János függetlenként csak egy bizottsági helyre jogosult, vagyis megtartja gazdasági bizottsági tagságát. Ágh Péter (Fidesz) Lengyel Zoltán helyére kerül a költségvetési bizottságban. A fideszes Tiba István - aki hétfőn tette le az esküt az Országgyűlésben - az ifjúsági, szociális és családügyi bizottságban fog tevékenykedni.
   

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!