Az előrehozott választás szünteti meg a bizalmi válságot

Orbán Viktor az InfoRádió Arénájában beszélt arról, hogy a Fidesz nem támogatja az MDF konstruktív bizalmatlansági indítványát, az előrehozott választásoknál nem lát jobb megoldást, mert csak az szünteti meg a bizalmi válságot. A Fidesz elnöke TV2 mai reggeli műsorában kifejtette, nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat, és az értékalapú ingatlanadót sem vezetnék be.

Orbán Viktor az InfoRádió Arénájában beszélt arról, hogy a Fidesz nem támogatja az MDF konstruktív bizalmatlansági indítványát, az előrehozott választásoknál nem lát jobb megoldást, mert csak az szünteti meg a bizalmi válságot. Az előrehozott választás szünteti meg a bizalmi válságot A Fidesz elnöke szerint egymillió új munkahelyre van szüksége a magyar gazdaságnak, aminek a lehetőségét adócsökkentéssel lehet megteremteni. A volt miniszterelnök egy alapot hozna létre, hogy a devizahiteleket forinthitelekké alakítsák.

Orbán Viktor úgy látja, hogy a választók kezébe kell adni a döntést az ország programjáról, kormányáról és miniszterelnökéről, mert csak ez oldja meg a bizalmi válságot, ami a fő problémája az országnak.

Ezért azok a megoldások, amik ezt nem orvosolják, nem megfelelőek. A Fidesz elnöke szerint a szakértői kormánynak 2006 őszén, három és fél évvel a választások előtt lett volna értelme, akkor azonban a szocialisták ezt elutasították.

Egy évvel a választások előtt már más a helyzet, ilyenkor a választások előrehozása segíthetne. Az MDF konstruktív bizalmatlansági indítványáról Orbán így nyilatkozott: „Én a legnagyobb pánikba akkor esnék, ha Bokros Lajosnak hívnák a miniszterelnököt. Na, akkor kivenném a bankból a pénzemet, és, ahogy lehet, már váltanám is át euróra. Tehát azt gondolom, ha van ember, akitől megrettennék, az éppen az MDF által javasolt miniszterelnök-jelölt.”

A pártelnök azt mondta, tudna ugyan mondani olyan személyt, aki alkalmasabb egy szakértői kormány vezetésére, de a legjobb személyi javaslata is rosszabb lenne, mint egy előrehozott választás.

A volt miniszterelnök szerint a helyzet törékeny, ezért a Fidesznek bármikor készen kell állnia a kormányzásra. Orbán Viktor példátlannak tartja, hogy a kormány tavaly október óta egyetlen érdemleges lépést sem tett a válság kezelésére, ugyanakkor arra van ereje és tudása, hogy az ellenzéket támadja, az ország helyett az ellenzékkel foglalkozzon.

Orbán Viktor úgy látja, a magyar államot működőképessé kell tenni, mert a magyar állam szétesett: „Egy mégoly kiváló gazdasági programot sem tud végrehajtani egy olyan szétesett államigazgatás, amely a káosznak, a fejetlenségnek a ma ismert jeleit mutatja. Tehát az államot is újjá kell szervezni, a működését stabilizálni kell, a régi szerkezetét tekintélyes részben vissza kell állítani, a szakigazgatás világát meg kell erősíteni,(…) mert az állam ebben a pillanatban (…), ha akarná se nagyon tudná ellátni a feladatát.”

Orbán szerint az idő már túllépett a Reformszövetség javaslatain: amikor az a program készült, még 270-275 forint volt egy euró, és három százalékos gazdasági csökkenéssel számoltak. A pártelnök szerint ma már öt százalékos gazdasági visszaeséssel számolhatunk, s ha a kormány tovább késlekedik, akkor ez akár nyolc százalék is lehet. Mint mondta: „Kormányozni kell.”

A volt miniszterelnök úgy gondolja, hogy a jelenlegi devizahitel-állománnyal nem lehet épeszű gazdaságpolitikát folytatni, csak kényszereset – ezért a devizahiteleket forinthitelekké kell alakítani. Ehhez létre kell hozni egy alapot, amibe be kell vonni a hitelezetteket, a hitelezőket és az államot is.

Orbán Magyarország alapvető baját abban látja, hogy hiányzik egymillió munkahely. A pártelnök azt mondta, ezek egy része már megvan, de a szürke zónából át kell hozni a fehér zónába, a többinek a megteremtéséhez pedig adócsökkentésre van szükség. Az államadósság leszorításának kulcsa Orbán szerint a gazdasági növekedésben van, ezért „a gazdasági növekedésnek kell alárendelni mindent”. A gazdasági növekedés teremtette lehetőségeket felerészben a gazdaságba kell visszaforgatni a pártelnök álláspontja szerint, s legfeljebb a másik felét lehet szociális célokra fordítani.

Az ingatlanadó „esküdt ellensége” vagyok

Orbán Viktor szerint a minimálbér megadóztatása elkerülhetetlenné válik, ha most nem történik gazdaságpolitikai változás. A Fidesz elnöke TV2 mai reggeli műsorában arról is beszélt, hogy nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat, és az értékalapú ingatlanadót sem vezetnék be.

 „Ma még van olyan gazdaságpolitika, amivel a minimálbér adóztatása elkerülhető, de ha a dolgok így mennek tovább, akkor előfordulhat, sőt megjósolható, hogy ez nem lesz elkerülhető” – mondta a TV2-nek adott interjújában a pártelnök. Hozzátette: a kormánynak most kell megtennie bizonyos lépéseket, hogy a következő kormánynak ne kelljen ilyen intézkedéseket hozni.

Orbán kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat. Felidézte, hogy ő maga ugyan a bevezetését nem támogatta, a 2002-es kampányban Medgyessy Péterrel szemben azt az álláspontot képviselte, hogy inkább a nyugdíjemelés szokásos rendjébe kellene beépíteni a nagyobb emelést. Ugyanakkor szerinte ha már a szocialista párt megkapta ehhez a választópolgárok bizalmát, és most már ez a rendszer, akkor azt javasolja, „ha nem muszáj”, ehhez ne nyúljanak hozzá. „Mindent megteszek annak érdekében, hogy ne kelljen elvenni” – tette hozzá. Orbán hangsúlyozta, hogy a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak az értékét mindenáron meg kell őrizni.

A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy az ingatlanadó „esküdt ellensége”, szerinte az értékalapú ingatlanadó Magyarországon még legalább egy évtizedig nem alkalmas eszköz arra, hogy a gazdaságpolitika részévé tegyék. Mint mondta, a Kádár-rendszerben, amikor nem lehetett az embereknek két ingatlanuk, családok tették fel az életüket arra, hogy jó nagy házat építsenek, sokszor ésszerűtlenül nagyot. Ezeket a házakat utóbb, egy demokráciában megadóztatni azt jelenti, hogy nem értjük az élet valóságos természetét – hangsúlyozta.

A Fidesz konkrét programjára vonatkozó felvetésre Orbán Viktor úgy válaszolt: szerinte ahhoz, hogy egy választópolgár el tudja dönteni, milyen irányba menjen az ország, nem azt kell tudnia, hogy a Fidesz nyolc vagy kilenc százalékkal akarja-e csökkenti az adókat, hanem hogy a mostani helyzethez képest radikálisan csökkenteni akarja. Ha az a kérdés, hogy az adócsökkentés mértéke nyolc-, kilenc- vagy tízszázalékos lesz, az a mai helyzetben nem teljesen mindegy? A lényeg az, hogy a kormány nem csökkenti az adókat, sőt emeli, mi meg jelentősen csökkenteni fogjuk – fogalmazott a pártelnök. Szerinte minden információt megadnak, minden javaslatot megtettek, ami ahhoz szükséges, hogy az országban döntést lehessen hozni a jövőről.

Arra a kérdésre, hogy fájdalommentes változást ígér-e a Fidesz, Orbán Viktor úgy válaszolt: nem tudja, hogy fájdalomnak nevezzék-e, de kétségkívül dolgozni kell, és nagyon sok embernek valószínűleg többet kell dolgoznia, hogy a családját és magát a felszín felett tartsa.

A hatalom önmagában érdektelen

A hatalom másodlagos, önmagában érdektelen. A hatalom munkaeszköz – jelentette ki  a Fidesz elnöke az ATV, Egyenes Beszéd című adásában.

Orbán Viktor nyilatkozatában aláhúzta, az 1998 és 2002 közötti Fidesz-kormány a tb-járulékot 10 százalékkal csökkentette. „Ennél kisebb mértékről nincs értelme beszélni” – mondta, majd szólt arról, hogy a Fidesz olyan adórendszert szeretne, amely nemcsak ösztönzi az embereket a munkára, de azt is érzik, hogy megbecsülik őket, mert dolgoznak. A személyi jövedelemadó tekintetében elmondta: „mi egyelőre több kulcsban gondolkodunk, bár nem akarom eltitkolni a Fideszben nagyon sokan vannak, akik egykulcsos adórendszert szeretnének”, majd hozzátette: „én azon az állásponton vagyok, hogy az adórendszerben a gyermekvállalást jutalmazni kell, ez pedig azt jelenti, hogy a családi adózást érdemes megvalósítani”. Ha a választásokat követően Fidesz-kormány alakul, a dolgozó, gyermeket nevelő állampolgárok a mainál sokkal egyszerűbben és alacsonyabb kulccsal fognak adózni.

A Fidesz elnöke az interjúban felhívta a figyelmet, abban az esetben, amennyiben nem történik változás, legalább öt százalékkal csökkeni fog a magyar gazdaság teljesítménye. A kormány most egy olyan pótköltségvetésszerű csomagot nyújt be, amely még mindig mínusz három százalékkal számol. A tervezésnek van időhöz kötöttsége, de ha kormányon van, valaki nem hibázhat az előrejelzéseket illetően – tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy a válság októberi bejelentése óta a kormányzat csupán kezdeményezéseket tett, lépéseket nem. Az ország szabadesésben van, és ha további hónapokat vesztegetünk el, akkor a mínusz öt százalék helyett mínusz nyolc százalék is lehet a nemzeti össztermék csökkenése.

Orbán Viktor fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy Magyarországon a közgondolkodás tévképzete, hogy az adócsökkentésnek forrásigénye van. Nem szabad azt hinni, hogy ha adót csökkentenek valamiről le is kell mondani.

Arra a kérdésre, miként tudja egy ország sorsáért felelősséget viselő ember, hogy melyik útra lépjen azt válaszolta: sohasem szabad magányosnak maradni. Meg kell találni azokat a közgazdászokat, érdekképviseleteket, műhelyeket, amelyek hasonlóan gondolkodnak. Másrészről a nemzetközi, valamint a saját tapasztalatokból kell építkezni. Nem szabad, hogy a válság elbizonytalanítson bennünket – mondta a Fidesz elnöke. Majd megjegyezte, dacára annak, hogy a jelenlegi krízishez hasonlót a világ még nem látott, a franciáknak, a németeknek, az amerikaiaknak sikerült olyan vezetőket és kormányokat választani, amelyeknek nem száll inukba a bátorságuk, nem azt magyarázzák, mit miért nem lehet.

Orbán Viktor úgy látja a kormányzás nem egy szűk kis elit magánügye. Úgy kell kormányozni, hogy be kell vonni másokat. Országot vezetni azt jelenti, hogy olyan emberek vannak az állam élén, akik képesek mások tudását egy közös akarattá, programmá alakítani.

Az egészségügy kapcsán a Fidesz elnöke azt mondta: az ágazat dolgozói minden elismerést meg kell, hogy kapjanak. Arányaiban nem költünk kevesebbet az egészségügyre, mint más európai országok, ezért jogos elvárás az, hogy ebből a pénzből még jobb legyen az ellátás. Ha jobban működtetnénk a rendszert, komoly tartalékok lennének. Azt is hangsúlyozta, hogy „az elmúlt években nagyon komoly forrásokat vontak ki az egészségügyből, az kétségkívül hiányzik onnan, vissza kell tenni előbb vagy utóbb”.

A műsorvezető felvetésére, miszerint nehéz azt a vádat hárítani, hogy a Fidesz azért szeretne előrehozott választást, hogy minél előbb hatalomhoz jusson azt válaszolta: „Én ezt a vádat nem akarom elhárítani. Az a helyzet, hogy az ország bajban van. A mostani, embereken láthatóan, nem is tud úrrá lenni a bajokon” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: „személyes ambíciónak is mondhatom. Ha ön azt tekinti személyes ambíciónak, hogy az ember húsz évvel ezelőtt belevág a politikába. Van egy elgondolása arról, hogy milyen országban lehetne élnünk – sőt úgy érzi az emberek is egy ilyen országot szeretnének –, hogyan lehet igazán jó hellyé tenni Magyarországot és azt látja, hogy nem ebbe az irányba megyünk, hanem másikba. Tekintheti személyes ambíciónak”. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, a hatalom önmagában érdektelen, másodlagos, munkaeszköz. A kérdés, hogy mire használják. Ma rossz célok érdekében rosszul használják, ehelyett jó célok érdekében jóra kellene. Nem kell tőle félni, hanem cselekedni kell, ahogy minden nyugat-európai országban az adott államok vezetői teszik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!