Az iskolafelújítás ma korszakos cselekedet

Létünk, a boldogulásunk alapja ma is az iskola, és kiváltképpen az 1-8 osztályos, mindent megalapozó, kistelepülési iskola a legfőbb alap, aki ezt gyengíti a bűnt követ el a hazával, a nemzettel, gyermekeinkkel, unokáinkkal, a jövővel szemben – jelentette ki Firtl Mátyás, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője a harkai oktatás 420. évét és az iskolaépület fennállása 120. évfordulóját iskolafelújítással ünneplő Harkán.

Harkán a helyi közösség – szülők, tanárok, a képviselőtestület tagjai – áldozatvállalásának és munkájának köszönhetően újult meg az általános iskola épülete. Az épületet a római katolikus és az evangélikus egyház képviseletében Németh Antal esperes és Wágner Szilárd evangélikus lelkész szentelte meg, illetve áldotta meg. Köszöntőt mondott Kapitány Csabáné iskolaigazgató és Szabó Károly, Harka polgármestere.

Nem túlzás azt mondani, hogy korszakos eseménynek vagyunk tanúi, mert a mai körülmények között egy iskolát felújítani korszakos tettnek számít. Itt, Harkán nem bezárnak, nem megszüntetnek, nem összevonnak, hanem felújítanak – hangsúlyozta beszédében Firtl Mátyás, a térség KDNP-és országgyűlési képviselője, a felújítást támogató Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke.

Ez a tett tanúságtétel egy olyan időben, amikor az országban a központi hatalom részéről a legkevésbé megbecsültek közé tartoznak az iskolák, a nevelés, a tanárok és tanítók, és sajnos, a gyermekeink is. Az iskolafelújítás tette korszakos cselekedet, mert a harkaiak közösen a közjó érdekében dolgoztak (...), azt tették hozzá a magukéból, amit az állam tulajdonképpen elvett, elvesz. Mindent megtettek a jövendő érdekében – mondta a politikus.

Ott, ahol 420 éves az oktatás és 120 éves az iskola épülete, ott, ahol az összefogással mutatnak példát a nehézségekkel való megküzdésre, lehet idézni a 17. század egyik legnagyobb magyar tanítómesterének, Apáczai Csere Jánosnak ma is aktuális gondolatát, amely szerint a szűkebb és tágabb közösségeink csak addig állnak szilárdan,míg szívügyünknek tekintjük a jól szervezett iskolák fenntartását – fűzte hozzá.

,,Ha az iskolák bomladoznak és elpusztulnak, az egyházak és az állam is szükségképpen összeomlanak és elsorvadnak”– jelentette ki Firtl Mátyás.

A harkai közösség a 120 éves iskolaépület felújításával a mindenkori döntéshozóknak szegezi a kérdést: hogy nekik éjjel-nappal az iskoláról való gondoskodás jár-e az eszükben – tette hozzá

Létünk, a boldogulásunk alapja ma is az iskola, és kiváltképpen az 1-8 osztályos, mindent megalapozó, kistelepülési iskola a legfőbb alap – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus. Aki, ezt az alapot tudatosan gyengíti, üres eszmékkel, pénzelvonással, felelősségérzet nélküli közömbösséggel, hozzá nem értő oktatáspolitikával, az iskolákat fenntartó önkormányzatok elszegényítésével, sanyargatásával, az bűnt követ el a hazával, a nemzettel szemben, de legfőbbképpen gyermekeinkkel, unokáinkkal, a jövő generációival szemben – mondta beszédének végén Firtl Mátyás.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!