Bajnai és a valóság – „Olyan horderejű lépéseket tettünk, amelyekre nem volt példa az elmúlt tíz évben!"

Az államháztartás hiánya október végére 1047,7 milliárd forint, (önkormányzatok nélkül), ami a GDP 4 százalékának felel meg. Ezen belül a központi költségvetésé 793,8 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké 242,1 milliárd forint. A kivitel értéke euróban számolva 17,6 százalékkal, míg a behozatalé 23,6 százalékkal volt kisebb az előző évi bázisánál.

A dicstelenül távozó elődjéhez, Gyurcsány Ferenchez hasonlóan Bajnai György Gordon is, támogatói által felvértezve, lépten-nyomon hangsúlyozza: kormánya áldásos tevékenységének köszönhetően, rózsaszínűbb lett, s még inkább az lesz Magyarországon a világ! A hangzatos szép szavakra, ígéretekre jó emlékezni. – És emlékeztetni is!

 

Elviselhető évet prognosztizál 2010-re a miniszterelnök. Szerinte igenis tartható az idei és a jövő évi hiánycél, túl kell lépni a változatlanságban érdekelt lobbiérdekeken. Hangsúlyozta: általános jelenség, hogy egy-egy reformot a rendszeren belül működő és annak változatlanságában érdekelt emberek és lobbicsoportok fékeznek. A miniszterelnök szerint ezen túl kell lépni, hiszen az elmúlt tíz évben a két nagy párt azonosan viselkedett, ígérgetett, és azoknak kedvezett, akik az állami elosztás bővítésében és az eladósodottság növelésében voltak érdekeltek.

A kormányfő hangsúlyozta: a torz politikai versengéssel fenntarthatatlan pályára tették és feláldozták az ország fejlődését. Ellentétben az Európai Bizottsággal, Bajnai Gordon úgy véli, hogy igenis tartható az idei és a jövő évi hiánycél.

Hosszasan sorolta a kiadáscsökkentési terveket: a minisztériumokhoz kihelyezett kincstárnokok ellenőrzik a tárcákat; a párhuzamosságok elkerülése érdekében előre engedélyeztetni kell a közbeszerzéseket; jövőre 40 milliárd forintot kivonnak a MÁV-ból. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a szárnyvonalak bezárása, a vasúttársaság vízfejének megszüntetése, a kedvezmények szűkítése jelentősen mérsékli a kiadásokat, és megszünteti a párhuzamos közlekedést.

Hozzátette, hogy ez középtávon létszámcsökkentéshez kell, hogy vezessen, mégpedig az úgynevezett fehérgallérosok körében.

Bajnai Gordon beszélt az önkormányzatokról is, amelyeknek az állami támogatása 4-4,5 százalékkal csökken, de megjegyezte, hogy a GDP viszont két év alatt 8 százalékkal csökken, tehát a helyhatóságoknak szerinte nem kell túl nagy terhet vállalniuk, ráadásul több mint 100 feladatot el is vonnak a hatáskörükből.

Kiemelte: soha nem látott mennyiségű pénz megy az orvosi ellátás hosszú távú fejlesztésére: a szakrendelők felújítására, a nagy kórházak egyenként 8-10 milliárdos finanszírozására és arra a támogatásra, amellyel a kis kórházak rehabilitációs intézetté alakulhatnak át.

Felidézte: az egészségügyi szervezetek szerint most túl sok fölösleges ágy van a kis kórházakban, holott korábban éppen ők tiltakoztak a csökkentés ellen.

A kormányfő hangsúlyozta: a kormánya az elmúlt félévben olyan horderejű lépéseket tett, amelyekre nem volt példa az elmúlt tíz évben. Példaként említette a nyugdíjrendszer stabilizálását, a szociális rendszer átalakítását, a munkára ösztönzést, és az elmúlt húsz év legnagyobb adórendszer-módosítását.

Nem folytatjuk, a rossz nyelvek szerint a „jóból is megárt a sok!" Helyette az ország egyik, a kormánytól nem független, de jelentős tudományos műhelyeként ismert ECOSTAT Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet legfrissebb (2009. november 2-8.) jelentését ismertetjük. 

Hazai folyamatok

Az államháztartás hiánya október végére 1047,7 milliárd forintra mérséklődött (önkormányzatok nélkül), ami a GDP 4 százalékának felel meg. Ezen belül a központi költségvetés 793,8 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapok 242,1 milliárd forint, az elkülönített alapok 11,8 milliárd forint hiányt halmozott fel az első tíz hónapban. Az aktuális deficit a teljes évre tervezett hiány 105,6 százaléka, ám a második félévben életbe lépő megszorító intézkedések, valamint a tartalékok felhasználásával megvalósíthatónak tűnik az idei évre tervezett hiánycél. Ennek jele, hogy a tízedik hónapban az államháztartás 11,5 milliárd forintos többlettel zárta gazdálkodását.

+

Szeptemberben az ipari termelés az elemzők várakozásainak megfelelően 3,7 százalékkal nőtt az előző két hónapban mért zsugorodás után. A múlt év azonos hónapjához viszonyítva 15 százalékra lassult a visszaesés, munkanaphatás nem befolyásolta az eredményt. A havi alapú szeptemberi ipari kibocsátás növekedése a márciusi 4,5 százalékos emelkedés óta az idei legmagasabb érték. Az ágazat szeptemberi teljesítménye éves összehasonlításban hasonlóan kedvező. A visszaesés lassulása nem a bázishatás következménye, mivel egy évvel korábban 1,3 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása.

A viszonylag kedvező szeptemberi eredmények hatására az első kilenc hónapjában az ipari termelés volumenének elmaradása csökkent az előző időszakihoz képest, a visszaesés mértéke 21 százalékra mérséklődött az első nyolc havi 22 százalékhoz viszonyítva. Az elemzői konszenzus ennél nagyobb visszaeséssel számolt. A vártnál jobb ipari adat elsősorban az exportkereslet előző hónaphoz viszonyított növekedésével magyarázható, néhány termékcsoportban növekedést értek el az előző évhez képest is, ilyen az elektronika és az autógyártás.

Október-novemberben havi alapon a termelés kisebb visszaesése, stagnálása nem zárható ki. A belső piacon ugyanis még mindig visszaesés várható, a lanyha kereslet lefelé húzza a termelési indexeket. Decemberben viszont növekedést jelző indexszel számolhatunk, részben az export kereslet lassú javulása következtében, részben a bázishatás miatt. Az előző negyedévhez képest már most növekedett az ágazat termelése, a külpiacok szűkösségének enyhülése esetén a kedvező tendencia folytatódhat a következő negyedévben.

Az év egészére 17-18 százalékos visszaesést várnak az intézeti és banki szakértők. Az Ecostat éves szinten az ágazati termelés mintegy 18 százalékos csökkenésével számol, némi élénkülést az exportértékesítés fokozatos emelkedése hozhat. A belföldi értékesítés a megszorító intézkedések hatására az első félévi mínusz 15 százalékos szint közelében marad.

+

Az előzetes becslés alapján a külkereskedelmi többlet szeptemberben tovább növekedett. A kivitel értéke euróban számolva 17,6 százalékkal, míg a behozatalé 23,6 százalékkal volt kisebb az előző évi bázisánál. Az előzetes becslés szerint a többlet az előző hónaphoz képest 485 millió euróval, 3322 millió euróra nőtt. Az export-import olló augusztushoz képest tovább zárult, jelenleg a kivitel és a behozatal volumene közötti különbség 6 százalék. Az olló február óta pozitív, ami a kivitel volumenének kisebb mértékű visszaeséséből adódik a behozataléhoz képest.

Az év hátralévő hónapjaiban a korábbi hónapokhoz képest kisebb mértékű visszaesés várható. Ennek részben az az oka, hogy az előző év azonos időszakához viszonyított értékek tavaly októberben kezdtek drasztikusan zuhanni, így ezt követően már alacsony bázisadatokhoz viszonyítjuk a külkereskedelem teljesítményét. A külkereskedelmi forgalom visszaesése jövőre valószínűsíthetően azért is mérséklődik, mert a várakozások szerint legfőbb külkereskedelmi partnerünk, Németország, gazdasági teljesítménye 2010 első negyedévében évesített alapon is csekély mértékű növekedésnek indulhat.

+

2009. év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi, valamint a belföldi vendégek, illetve vendégéjszakák száma 11, illetve 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki értéktől. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 9 százalékkal mérséklődött. Szeptemberben is alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008-ban.

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 27 százalék, mely 3 százalékponttal esett vissza a 2008. január-szeptemberi időszakban mért értékhez képest. A szabadidős céllal történő utazások 11 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma az első kilenc hónap során 8, illetve 13 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. A vendégforgalom visszaesése a Közép-Dunántúl kivételével valamennyi turisztikai régiót jellemezte.

Nemzetközi folyamatok

Az elmúlt héten javultak a legfőbb tőzsdemutatók. A Dow Jones 3,20 százalékkal emelkedett egy hét leforgása alatt, míg a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite 3,29 százalékkal zárt magasabban, mint egy héttel korábban. A londoni FTSE 100 1,95, míg a frankfurti DAX 1,35 százalék pluszt tudott felmutatni.

A hazai BUX portfoliója ezzel szemben 2,41 százalékkal leértékelődött. A forint euróval szembeni árfolyama érdemben nem változott (-0,63%), a három hónapos diszkont kincstárjegyek benchmark hozama 10 bázisponttal 6,45 százalékra nőtt.

Az olaj szerény mértékben drágult a dollár gyengülése és az amerikai olajkészlet adatok hatására. A nyersolajtartalékok 4 millió, a benzinkészletek 300 ezer, a fűtőolajkészletek 400 ezer hordóval csökkentek. Mindamellett a fundamentumok továbbra is gyengék, az olajpiaci túlkínálat jelentős. A WTI típusú kőolaj hordónként 77,43 dolláron zárta a hetet.

Az arany jelentős mértékben drágult az elmúlt héthez képest. A várakozások szerint a Fed még jó ideig nulla közeli szinten tartja az alapkamatot, mindamellett az államháztartási hiány rendkívül magas, ami nyomást gyakorol a dollárra. A tempós drágulás okai között szerepel továbbá, hogy az indiai jegybank 6,7 milliárd dollár értékben (200 tonna) aranyat vásárolt fel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készletéből, és a közeljövőben várhatóan más országok is aranyvásárlás útján igyekeznek diverzifikálni tartalékaikat (a dollár rovására). Hétvégi záráskor az arany unciánként 1095 dollár volt, 50 dollárral drágább, mint egy héttel korábban.

Az eurózóna összetett beszerzési menedzserindexe (BMI) októberben a végleges adatok szerint 53 pontra emelkedett a szeptemberi 51,1 pontról, összhangban az előzetes értékkel. A feldolgozóipari index 49,3 pontról 50,7-re emelkedett, míg a szolgáltatási 50,9-rıl 52,6-ra nőtt. Utóbbi enyhén meghaladja az előzetesen közzétett adatot. A feldolgozóipari index 2008 májusa óta először haladta meg a növekedés/zsugorodás határát jelző 50 pontot.

A FED nem változtatott az amerikai alapkamaton, így az továbbra is 0-0,25 százalékon, történelmi mélyponton áll. A javuló gazdasági kilátások ellenére a piaci szereplők továbbra is arra számítanak, hogy az alapkamat 2010 második feléig ezen a szinten marad, amit az alacsony inflációs előrejelzések is támogatnak. A FED lassan csökkenteni kívánja a piacoknak szánt likviditást, azáltal, hogy az egyik értékpapír vásárlási programjának keretösszegét 200 milliárdról 175 milliárdra mérsékelte.

A következő hónapokban a likviditásbővítő intézkedések lassú, megfontolt szőkítése várható. Változatlanul hagyta az Európai Központi Bank az irányadó kamatot (1%). Bár az első becslés alapján az októberi a harmonizált fogyasztói árindex változatlanul negatív, a Tanács értékelése alapján a mutató az elkövetkező hónapokban ismét pozitív tartományba kerül, így az a monetáris politika releváns időhorizontján összeegyeztethető az inflációs céllal. A valutaövezeti GDP növekedési rátája az év harmadik, vagy negyedik negyedévében lépheti át a zérus értéket, igaz a bizonytalanság továbbra is nagy.

A cseh alapkamat nem változott, 1,25 százalék maradt. A döntéshozók megosztottak voltak a kérdésben: négy tanácstag szavazott a tartás, míg három egy 25 bázispontos csökkentés mellett. A szavazati arányból arra lehet következtetni, hogy még nem biztos, hogy a cseh kamatcsökkentési ciklus véget ért.

A monetáris politika számára releváns (mag) infláció az elkövetkező hónapokban alig haladja meg a zéró értéket, sőt nagy az esélye az árak enyhe csökkenésének is. Az előrejelzési horizonton viszont a célszint körül mozog, azonban a kockázatok enyhén felfelé mutatnak. A GDP visszaesése 2009 harmadik negyedévében éri el a melypontját, majd lassú gyorsulás indul meg. 2010 első negyedévétől a jegybanki stáb pozitív év/év növekedést prognosztizál, ami a második negyedévtől ismét csökkenésnek indul, a restriktív fiskális politika, a visszaeső exportdinamika, illetve a munkapiaci folyamatok hatására.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!