Bővülő nemzetközi ösztöndíj-lehetőségek

A magyar diákoknak számos ösztöndíj kínál lehetőséget külföldi tanulmányok folytatására, és alapvetően mindenütt a bővülés jelei figyelhetők meg, ami hatékony kihasználtságra utal – jelenette ki  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Oláh Lajos független országgyűlési képviselő az ösztöndíjas tanulási lehetőségekere vonatkozó írásbeli kérdésére adott válaszában. Az Erasmus- és a CEEPUS-programban 4000, illetve 240 magyar diák vett részt, a Magyar Ösztöndíj Bizottság ösztöndíjaiban pedig 205 fiatal részesült.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válasz szerint a Magyarországon tanulni szándékozó külföldi fiatalok döntő többsége az Erasmus-programban részt vevő országokból érkezett tavaly, szám szerint 4700-an. A mind az öt földrészre kiterjedő Stipendium Hungaricum 736 egyetemistát csábított Magyarországra.

A Magyar Ösztöndíj Bizottság és az emberi erőforrások miniszterének döntései alapján 278 külföldi diák nyert el magyarországi ösztöndíjat, a szomszédos országokból pedig 120 fiatalt fogadtunk a CEEPUS-program (Central European Exchange Program for University Studies) keretében. A kormány nevében a Földművelésügyi Minisztérium által a fejlődő országokból érkező hallgatóknak kínált ösztöndíj-lehetőségeket kihasználva tavaly 35 új hallgató kezdte meg tanulmányait valamelyik magyar felsőoktatási intézményben.

A Stipendium Hungaricum program a magyar egyetemistáknak 215 ösztöndíjas helyet biztosít külföldön. Ezeken kívül számos kisebb szervezet (például a Nemzetközi Visegrádi Alap, Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány) ajánl külföldi tanulási lehetőségeket 5-10 hallgatónak.

Az ösztöndíjprogramok többsége forrásalapú, tehát a szerződésekben nem az ösztöndíjas helyek számát, hanem a felhasználható keretösszeget rögzítik, ezért nem léteznek százalékos adatok a kihasználtságra vonatkozóan - mutatott rá Rétvári Bence.

Kitért arra is: az Erasmus-programban 2007-ben 3000 volt az intézmények közötti bilaterális szerződések száma, 2013-ra több mint 4800 különböző felsőoktatási intézménnyel több mint 6000 szerződése volt a hazai felsőoktatási intézményeknek. A CEEPUS-program pályázati kerete 2011/2012-ben 26 millió forint volt, a 2015/2016-os tanévben viszont már 59 millió forint áll rendelkezésre a kormány döntése értelmében.

A 2012 óta futó, nagy sikereket elérő és hamarosan a végéhez közeledő Campus Hungary program az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió összesen ötmilliárd forintnyi támogatásával valósult meg – írta Rétvári Bence.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!