Emberléptékű intézményeket terveznek

A kormány döntött a fogyatékossággal élők számára gondozást nyújtó intézmények átalakításáról, lakókörnyezetbe integrálásáról – jelentette be Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Mint mondta: ma a bentlakásos szociális intézmények körülbelül 12 ezer férőhellyel működnek, ebből mintegy 1500 férőhely kiváltása valósulna meg 2013 végéig hét milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával. Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel közösen írnak majd ki pályázatot az 1500 férőhelyre.

A kereszténydemokrata politikus kifejtette: a fogyatékossággal élő emberek nagy többsége az 1960-as, 1970-es években kikerült a városi otthonokból, és vagy átalakított kastélyokba vagy pedig a települések szélén elhelyezett bentlakásos intézményekbe került át. A többségében nagy létszámú intézményeket kell kisebbekre váltani – tette hozzá.
   
Kiemelte: ma a bentlakásos szociális intézmények körülbelül 12 ezer férőhellyel működnek, ebből mintegy 1500 férőhely kiváltása valósulna meg 2013 végéig hét milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával. Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel közösen írnak majd ki pályázatot az 1500 férőhelyre.
    
Soltész Miklós szólt arról is, hogy a kisebb lakóegységbe történő átköltözésre való felkészülés hosszabb folyamat azoknál, akik egész életüket intézményi keretek között élték.
    
Mint Nyitrai Imre helyettes államtitkár elmondta, a lakhatási szolgáltatás három szintre bontható. Az első szint a társadalmi- lakókörnyezetbe integráltan elhelyezkedő 3-6 fő részére lakhatást nyújtó önálló lakás, melyet alacsony gondozási szükséglettel és felügyelettel rendelkezők vehetnének igénybe, a második szint a 6-12 fő részére lakhatást biztosító ház, a harmadik szint pedig az intenzív gondozást nyújtó lakócentrum. A lakócentrum a magas és speciális gondozási szükséglet és felügyelet igénye mellett integrált lakókörnyezetben elhelyezkedő, maximum 50 fő ellátására alkalmas lakóépület - fejtette ki a helyettes államtitkár.
   
Hangsúlyozta: a kormány által kidolgozott programot megfeleltették az ENSZ és az EU elvárásainak is.
    
Elmondta, hogy az anyagi források biztosításával, a szakemberek és az ellátottak felkészítésével a teljes átalakítás mintegy harminc év alatt valósítható meg.
    
Nyitrai Imre közölte: a kiváltás megvalósításához egyebek közt létre kell hozni a férőhelykiváltás feladatait koordináló testületet, képezni kell a területen dolgozó szakembereket, valamint ki kell építeni egy mentorhálózatot.
    
A helyettes államtitkár elmondta azt is: a stratégiát eljuttatták az érdekvédelmi és szakmai szervezetek szélesebb köréhez, és várják azok véleményét.
    
Soltész Miklós kérdésre válaszolva közölte: az előre hozott öregségi nyugdíjba menők száma mindig annak a következménye volt, hogy a munkanélküliségi helyzet hogyan alakult.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!