Félmilliárd forintból újítja meg a szaktárca a szabolcsi és hajdúsági szociális intézményeket

Több mint 500 millió forintos támogatást kap épületeinek felújítására és korszerűsítésére több Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei szociális intézmény – mondta Soltész Miklós,  szociális és családügyért felelős államtitkár Máriapócson. A tiszakécskei Szentháromság Plébánia az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett családi és közösségi kezdeményezések pályázatához kapcsolódva harminchat millió forint támogatással másfél éves családközpontú programsorozatot indít a tárca.

A szabolcsi településen megrendezett Családbarát közgondolkodás – megmaradni és gyarapodni a végeken című konferenciára ellátogató államtitkár az MTI-nek elmondta: a már lezárt pályáztatás eredményeként az országos programban csaknem hatvan szociális intézmény összesen hétmilliárd forintot használhat fel ilyen fejlesztésekre.

A tárca tartalékösszeget tervez bevonni a beérkezett nagy számú pályamunkára tekintettel, az újabb kiírás több száz intézmény előtt nyitja meg ismét a pályázati lehetőséget – tette hozzá Soltész Miklós.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a családok átmeneti otthona, amelyet a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás működtet, 100 millió, a bagaméri református szeretetotthon több mint 130 millió, a szintén református egyház által működtetett zsarolyáni idősotthon 129 millió, a nyíregyházi gyermekotthon 80 millió, valamint Hajdúdorogi Egyházmegye fenntartásában lévő lakásotthonok 83,5 millió forintot fordíthatnak épületeik korszerűsítésére az Új Széchenyi Terven keresztül érkező támogatás segítségével.

A máriapócsi zarándokházban rendezett konferencián Soltész Miklós az ország demográfiai helyzetével kapcsolatban elmondta: 2001 és 2011 között 261 ezerrel csökkent Magyarország össznépessége, és az elöregedés jellemzi. Míg az 60 év felettiek száma 250 ezerrel nőtt, addig az aktív korúak száma 263 ezerrel, a 14 év alattiak csoportja pedig 247 ezerrel szűkült.

A házasságok száma tíz év alatt csaknem 676 ezerrel csökkent, „ami iszonyatos nagy szám”. Az elváltak száma ez idő alatt viszont 758 ezerről csaknem egymillióra nőtt, ezek az adatok pedig bizonyos szempontból tükrözik a társadalom felfogását és gondolkodásmódját is – hangsúlyozta az államtitkár. Soltész Miklós szerint a gyerekvállalás területén is problémák vannak, hiszen már meg kellett volna születniük a Ratkó-unokák nagy részének, ez azonban nem történt meg.

A kormányzat két nagy irányban kezdte el a családtámogatási rendszerek átalakítását. Soltész Miklós az anyagi támogatás mellett – utalva az Új Széchenyi Terv családi életre való felkészítést segítő pályázatára – fontosnak nevezte a fiatalok számára a szimbolikus lelki tér biztosítását és segítségnyújtást, amelyre közlése szerint nagy hangsúlyt fektet a kormány.

A két irányelvnek az összefogása nagymértékben változtathat azon a szemléleten, amely az elmúlt évtizedekben kialakult - fűzte hozzá.

 Nem arról van szó, hogy a kormány  össze akar házasítani boldog-boldogtalant, hanem arról, hogy megadja a segítséget a fiataloknak fogalmazott Soltész Miklós.

+

Párkapcsolatra és családi életre felkészítő programsorozat indul Tiszakécskén

Harminchat millió forint támogatással másfél éves családközpontú programsorozatot indít a tiszakécskei Szentháromság Plébánia az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett családi és közösségi kezdeményezések pályázatához kapcsolódva.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkára a tiszakécskei programsorozat megnyitóján elmondta: nagy jelentőséggel bír a rendezvénysorozat, hiszen fontos lehet azoknak a fiataloknak, akik még keresik a társukat, akik szeretnének családot, gyermeket, és erre ezúttal bíztatást kapnak. Kiemelte továbbá a családi életre való felkészítés jelentőségét, hiszen gyermeket, unokát nevelni küldetés, s ha erre nem vállalkoznak a felnőttek, csökken a népesség.

A program célja a családhoz, a párkapcsolatok tartósságához, a születendő gyermekek vállalásához kapcsolódó pozitív szemléletformálás. Hosszú távon szeretnék elérni, hogy a plébánia Tiszakécskén valódi közösségi és családi központtá váljon, és igazi támogatója, partnere legyen a város kulturális és társadalmi életének. A programban részt vesznek a város szakmai szervezetei és önkormányzata.

A „KÉCSKE Program” elnevezés a Közösség, Élet, Család, Komplex, Együttműködés szavak kezdőbetűiből áll össze. A rendezvénysorozat előkészítésére és megvalósítására mintegy másfél év áll a plébániai közösség és az együttműködő partnerek rendelkezésére: 2013. május 1-én indul és 2014. október 31-én ér véget.

Az államtitkár emellett bejelentette: a város további 76 millió forintot nyert a szociális, bentlakásos intézmény bővítésére és felújítására az Új Széchenyi Tervből.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!